Ana SayfaHaberlerEkonomiYeni Şafak yine faiz artışına karşı: “Bu son olsun, Türkiye daha fazlasını...

Yeni Şafak yine faiz artışına karşı: “Bu son olsun, Türkiye daha fazlasını kaldıramaz”

Yeni Şafak, Merkez Bankası’nın 250 baz puanlık son faiz artışını birinci sayfasından eleştirdi: “Bu son olsun: Faiz yüzde 17,5'e çıktı, Türkiye daha fazlasını kaldıramaz.” 2021’de Merkez Bankası faizi 200 baz puan artırınca Yeni Şafak “Bu operasyonu kim adına çektiniz” manşetiyle çıkmış ve o günün gecesinde başkan Naci Ağbal görevden alınmıştı.

Yeni Şafak’ın “Bu son olsun: Faiz yüzde 17,5’e çıktı, Türkiye daha fazlasını kaldıramaz” başlıklı haberinde faiz artışı şöyle eleştirildi:

“Geçen ay faizi 6,5 puan artıran Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, dün 2,5 puanlık artış daha yaparak politika faizini 17,5’e çıkardı. Merkez’in iki ayda yaptığı artış yüzde 100’ü aştı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını 250 baz puan artırarak yüzde 15’ten 17,50’ye çıkardı. Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan başkanlığında yapılan ikinci toplantısında da faiz artışı yapan Para Politikası Kurulu, faizleri son iki ayda iki katından daha yüksek bir seviyele çıkardı.


Ancak Türkiye ekonomisi daha fazla faiz yükünü kaldıramayacağı belirtiliyor. İki ayda faizi yüzde 8,5’ten yüzde 17,5’e yükselten Merkez Bankası’nın enflasyonu düşürmek gerekçesiyle yaptığı bu politika değişikliğinin üretimi vurabilir. Son iki yılda düşük faiz ortamında yatırımı, üretimi, istihdamı ve ihracatını artırarak güçlü bir ekonomik büyüme sağlayan Türkiye’nin, agresif faiz politikası nedeniyle büyük yara almasından endişe ediliyor.”

Yeni Şafak, 19 Mart 2021 günü Merkez Bankası’nın yüzde 17 olan politika faizini 200 baz puan artırarak yüzde 19’a çıkartması kararını “Bu operasyonu kim adına çektiniz” başlığıyla manşetine taşımıştı.

Yeni Şafak’ın bu manşetle çıktığı günün gecesinde (20 Mart 2019) yayımlanan Cumhurbaşkanı kararı ile Naci Ağbal görevden alınmış ve yerine Yeni Şafak gazetesi yazarı Şahap Kavcıoğlu getirilmişti.

- Advertisment -