Ana SayfaHaberlerGündemYerel yöneticiler, “ulaşılmayan bölgemiz yok” diyen AFAD başkanını doğrulamıyor

Yerel yöneticiler, “ulaşılmayan bölgemiz yok” diyen AFAD başkanını doğrulamıyor

AFAD Başkanı Yunus Sezer’in “depremde ulaşılamayan bölgemiz yok” sözlerine pek çok vatandaş sosyal medyadan göçük binalarda kendi olanaklarıyla arama kurtarma çalışması görüntülerini paylaşarak cevap verdi. Anadolu Ajansı’nın Antep’ten paylaştığı bir kurtarma videosunda vatandaşların enkazı elleriyle kazdığı görülüyor. Televizyon kanallarına konuşan yerel yöneticiler de AFAD başkanının sözlerinin gerçeği kesinlikle yansıtmadığını söylüyor.

Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Yunus Sezer, arama kurtarma çalışmaları hakkında bilgi verirken “Ulaşılamayan bir bölgemiz yok ama sürekli arama kurtarma birlikleri ile takviyelerimiz devam ediyor. Ulaşanlar var, ulaşanlara da takviye birliklerimiz de bir şekilde hem kara yoluyla hem hava yoluyla devam ediyor” açıklamasında bulundu.

Ancak sosyal medyada AFAD ekiplerinin ulaşmadığı birçok göçük bina olduğunu duyuran paylaşımlar yapılıyor.

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı: “Dışarıdan belirgin bir yardım yok”

Depremden en çok etkilenen illerden Hatay’ın Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, birçok basın kuruluşuna bağlanarak şunları söyledi:

“Gerçekten buradaki tablo zor bir tablo çünkü çok yıkık binamız var, ağır hasarlı binamız var. Enkaz altında binlerce insanımız var. Belediye imkânlarıyla yapabildiğimiz kadarını yapıyoruz. Bütün ilçelerde hasar var, özellikle Antakya, Kırıkhan, Defne, Samandağ, İskenderun.

“Buraya dışarıdan çok belirgin bir yardım görmedik. Şu anda AFAD merkezindeyiz, şehri de zaman zaman geziyorum, hem Antakya hem Defne hem diğer ilçelerimizde durum çok dramatik. Biz insanlarımızı kaybedersek soğuktan ve yağmurdan enkaz altında kaybedeceğiz.

“Ülke çapında büyük bir kampanya yapmak lazım. Şu anda en çok sıkıntı çeken iki il varsa biri Hatay, biri Maraş gibi duruyor. Aldığımız bilgilere göre diğer iller bizim aldığımız kadar hasar almadı. Mutlaka destek lazım. Çok enkaz var, yıkılmış bina var, ağır hasarlı bina var, hepsine yetişme şansımız yok.”

Defne Belediye Başkanı: “AFAD’dan görevli yok”

Hatay Defne Belediye Başkanı İbrahim Güzel de Halk TV’ye bağlanarak şunları söyledi:

“AFAD’dan görevli yok. Kendi çabamızla bir şeyler yapmaya çalışıyoruz.

“Şu an hava çok soğuk, barınma sıkıntımız var. Fırınlar kapalı. Bakkallar, marketler kapalı. Bir anlamda çocukların özellikle beslenmesinde sıkıntı çekiyoruz. Sağlam, sıfır binalar bile çatlak içinde, oturulması mümkün değil.

“Kötüyüz, çok kötüyüz. Enkaz altında bir sürü insan var, canlı mı değil mi bilmiyoruz.”

Samandağ Belediye Başkanı: “AFAD ve Kızılay yok”

Hatay’ın Samandağ ilçesinin belediye başkanı Refik Eryılmaz da “Elektrik, su, iletişim, internet yok. AFAD ve Kızılay yok. Gece 04.00’ten beri devlet yok. Enkaz altındaki insanları kendi gücümüzle çıkarıyoruz. Halk başta battaniye, su, ilaç yardım malzemesi bekliyor. Acil yardım bekliyoruz” diye konuştu.

“İskenderun’da hiçbir profesyonel kurtarma ekibi görmedik”

Hatay İskenderun’dan Star TV Ana Haber Bülteni’ne bağlanan NTV muhabiri Gökhan Gerçek, öğle saatlerinden beri ilçede bulunduğunu belirterek itfaiye de dahil hiçbir profesyonel kurtarma ekibi görmediğini, pek çok kurtarma çalışmalarını vatandaşların kendi olanaklarıyla yapmaya çalıştığını anlattı.

“Adıyaman’a devletin eli uzanmadı, devlet yok”

Halk TV canlı yayınına katılan İYİ Parti Adıyaman İl Başkanı Kenan Doğan da Adıyaman’da AFAD da dahil olmak üzere devletin kurumlarının görülmediğini söyledi.

Doğan şöyle konuştu:

“Adıyaman’a devletin eli uzanmadı daha. Devlet yok. Yerel yöneticiler yalan söylüyor. Şehrin toplanma alanı yok. Enkazda insanlar bağırıyor. Vatandaş kendi kendine çabalıyor.”

“Kuzenlerimi sivil halk ve polis kurtarmaya çalışıyoruz”

Gaziantep’te üç kuzenini göçük altından kurtarmak için çabalayan bir depremzede Fox TV canlı yayınında, sabahtan beri AFAD ekiplerinin gelmediğini, sivil insanlar ve polis ekiplerinin göçük altındakileri kurtarmak için çabaladığını anlattı.

Anadolu Ajansı da sivil vatandaşların enkazdan kurtarılma görüntülerini paylaştı.

- Advertisment -