Ana SayfaDış HaberYüksek Mahkeme Trump'ın adaylığının engellenip engellenmemesine karar verecek

Yüksek Mahkeme Trump’ın adaylığının engellenip engellenmemesine karar verecek

ABD Yüksek Mahkemesi, yeni dönemde de Cumhuriyetçi Parti’den ABD Başkanı aday adayı olan eski ABD Başkanı Donald Trump’ın adaylığının engellenip engellenmemesi gerektiğine karar verecek.

Bugün başlayacak davada Yüksek Mahkeme hakimleri, Colorado eyaletinin Trump’ı 6 Ocak Kongre saldırısıyla bağlantılı olarak oy pusulasından çıkarma kararının hukuka uygun olup olmadığını inceleyecek. 

Yüksek Mahkeme’nin vereceği karar, diğer eyaletler için emsal oluşturacağı için büyük önem taşıyor. Trump’ın Colorado’da ön seçim pusulasından çıkarılmasının usulsüz olduğuna karar verilmezse birçok başka eyalet de benzer kararlar vererek Trump’ın yarışmasını önleyebilir. 

Cumhuriyetçi Parti başkan adaylığı yarışını önde götüren Trump için hukuki süreçler bir engel oluşturmadığı sürece ön seçimleri kazanıp ABD Başkanı Joe Biden’ın karşısına çıkmasına kesin gözüyle bakılıyor. 

Yüksek Mahkeme’ye Trump’la ilgili kararı Colorado dahil 15 eyalette Cumhuriyetçi Parti’nin ön seçim yapacağı 5 Mart’tan önce vermesi için baskı var.

Eyalette alınan karara rağmen Trump’ın ismi, Yüksek Mahkeme bir karar verene kadar pusulada kalacak. Maine eyaleti de benzer şekilde hakimlerin kararını bekleyecek. 

Trump karşıtı gruplar, uzun süredir, ayaklanmacıların kamu görevine gelmesini önleyen ABD Anayasası’nın 14. maddesinin 3. fıkrasının kullanılmasını ve Trump’ın 2024’te yarışa girememesini istiyordu. Bu yasa, ABD’de iç savaş zamanında eski Konfederasyon mensuplarının göreve gelmesini önlemek için çıkarılmıştı.

- Advertisment -