Ana SayfaHaberlerAnketler yanıldı, Miçotakis liderliğindeki merkez sağ %40 oy aldı, sosyalistler 10 puan...

Anketler yanıldı, Miçotakis liderliğindeki merkez sağ %40 oy aldı, sosyalistler 10 puan kaybetti

Yunanistan genel seçimlerinde sandıklar açıldı. İktidardaki merkez sağ Yeni Demokrasi Partisi %40 oy aldı. Ana muhalefet partisi sosyalist Syriza ise %20 oy alarak ikinci oldu. Yeni Demokrasi Partisi, Batı Trakya Türklerinin yoğun yaşadığı Rodop bölgesi dışında bütün seçim bölgelerinden birinci çıktı. Seçimin en büyük kaybedeni ise anket şirketleri oldu. Anket şirketleri seçim öncesinde merkez sağ Yeni Demokrasi Partisi’ni %36, Syriza’yı ise %30 ölçüyordu.

Yunanistan’da bugün düzenlenen genel seçimlerde büyük bir sürpriz yaşandı. Sandık sonuçlarına göre, Başbakan Miçotakis liderliğindeki merkez sağ Yeni Demokrasi Partisi %41 oy alarak 300 sandalyeli mecliste en az 145 milletvekili kazandı. Ana muhalefet partisi sosyalist Syriza ise önceki seçimlere göre 10 puan kaybederek %20 oy aldı. Syriza liderli eski başbakan Çipras’ın seçim yenilgisi nedeniyle istifa etmesi bekleniyor.

Ülkenin köklü sosyal demokrat partisi PASOK ise oylarını 2-3 puan arttırarak yine üçüncü %12 oy aldı. Komünistler ise %7 oy alarak 25 milletvekili kazandı.

Yeni Demokrasi Partisi’nin 5 milletvekilinin desteğini alarak hükümet kuramaması durumunda kısa bir süre içerisinde ülkenin yeniden bir seçime gitmesi bekleniyor.

Seçimlerin en büyük kaybedeni ise anket şirketleri oldu. Anket şirketleri Yeni Demokrasi Partisi’ni %36 civarında, Syriza’yı ise %30 civarında ölçüyordu.

Anket şirketleri Syriza’nın oy oranında 10 puan, merkez sağ iktidar partisinin ise 5 puan yanıldı.

Seçimleri kazanan Yeni Demokrasi Partisi, Batı Trakya Türklerinin yoğun bir şekilde yaşadığı ve Gümülcine şehrinin bulunduğu Rodop seçim bölgesi dışında bütün seçim bölgelerinde birinci parti oldu.

- Advertisment -