Ana SayfaHaberlerYunanistan’da Türkiye ile sıcak yaz endişesi

Yunanistan’da Türkiye ile sıcak yaz endişesi

Die Welt’in Atina muhabiri “Erdoğan Mültecileri Nasıl Bir Baskı Aracı Olarak Kullanabilir?" başlıklı yazıda Yunanistan’daki Türkiye endişelerini yazdı: “Güvenlik meselelerinin yanı sıra, Erdoğan için dış politika hamlelerinde iç siyasi çıkarların da önemli bir rol oynadığı görülüyor. Seçimden bir yıl önce partisi kamuoyu yoklamalarında zemin kaybederken, ülkedeki enflasyon yüzde 70 civarında. Suriye'deki önceki askeri operasyonlar, kamuoyu yoklamalarındaki imajını iyileştirmişti. Çünkü, ‘Savaş ülkeyi birleştirir.’”

Die Welt’in Atina muhabirinin imzasıyla yayınlanan bir haber, “Erdoğan Mültecileri Nasıl Bir Baskı Aracı Olarak Kullanabilir?” başlığını taşıyor.

Haberde şu ifadeler yer alıyor:

“Yunanistan’da yeni bir mülteci krizi endişesi artıyor. Hafta başından bu yana 600’den fazla kişi Türkiye kıyılarından Yunanistan ve İtalya’ya tekneyle seyahat etmeye çalıştı. Yunanistan ile Türkiye arasındaki kara sınırında da kaçak geçişlerin sayısı artıyor. Yunan makamlarına göre her gün yaklaşık 350 kişi Meriç nehrini geçmeye çalışıyor.”

“Geçmişte Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan göçmenleri siyasi amaçlarla kullanmıştı. Şimdi de Yunanistan-Türkiye ilişkileri yeni bir dip noktasına doğru gidiyor.”

“Son günlerde Atina’nın Yunan adaları üzerinde Türk savaş uçaklarının artan sayıda uçuşunu kaydetti. Geçtiğimiz Cuma günü ise iki Türk F-16’sı Kuzey Yunanistan’daki Dedeağaç limanına 4,6 kilometre mesafeye kadar yaklaştı.  Türkiye ise Yunanistan’ı Türkiye’nin Ege kıyılarındaki hava sahası ihlalleriyle suçluyor.”

“Türkiye, tek NATO üyesi olarak İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğini hâlâ engellerken, cumhurbaşkanı dış politikada patlayıcı bir sonraki girişimini açıklıyor: Kuzey Suriye’de yeni bir askeri saldırı. Aynı zamanda Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis ile tüm temasları kesiyor. Bu gelişmeler, Erdoğan’ın bilinçli olarak tercih ettiği bir dönemde dış politika alanında bir tırmanış rotası izlediğini gösteriyor.”

“Güvenlik meselelerinin yanı sıra, Erdoğan için dış politika hamlelerinde iç siyasi çıkarların da önemli bir rol oynadığı görülüyor. Seçimden bir yıl önce partisi kamuoyu yoklamalarında zemin kaybederken, ülkedeki enflasyon yüzde 70 civarında. Suriye’deki önceki askeri operasyonlar, kamuoyu yoklamalarındaki imajını iyileştirmişti. Çünkü, ‘Savaş ülkeyi birleştirir.’”

“Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoşοğlu komşu Yunanistan’ı Rodos, İstanköy, Midilli ve Samos gibi Ege adalarından askerlerini çekmeye çağırıyor. Çavuşoğlu, İsrail ziyaretinin ardından dönüş uçağında ‘Blöf yapmıyoruz’ dedi. Yunanistan uymazsa bu davaya devam edeceğiz”.

“Bakan, Türkiye’nin hangi önlemleri almayı planladığını açıklamadı. Atina’da yeni gerilimlerle ilgili endişeler artıyor. Perşembe günü Yunanistan, Türk savaş uçakları tarafından hava sahasının yaklaşık 40 kez ihlal edildiğini duyurdu. Türkiye, Yunanistan’ın Doğu Ege’deki adalara asker yerleştirdiği için egemenlik haklarını kaybettiğini iddia ediyor. Türkiye’nin görüşüne göre bu Lozan ve Paris Antlaşmalarına uygun değil.”

- Advertisment -