Ana SayfaHaberlerYüzde 8 enflasyon İtalya’da koalisyonu çökertti: Draghi istifa etti, Cumhurbaşkanı istifayı kabul...

Yüzde 8 enflasyon İtalya’da koalisyonu çökertti: Draghi istifa etti, Cumhurbaşkanı istifayı kabul etmedi

Şubat 2021’den beri İtalya Başbakanlığı görevi üstlenen Mario Draghi, görevinden istifa edeceğini duyurdu. Draghi’nin istifası Cumhurbaşkanı Mattarella tarafından reddedildi. Draghi, 13 Temmuz’da düzenlenen güvenoyu oylamasını kazanmasına rağmen koalisyon hükümetinde yer alan popülist Beş Yıldız hareketinin desteğini kaybetmişti. 5 Yıldız Hareketi, Başbakan Draghi’yi artan enflasyon ve hayat pahalılığı ile mücadele edememekle suçluyor. İtalya’da Haziran ayında enflasyon yüzde 8’e çıkmıştı. Bu son 23 yılın en yüksek enflasyon oranı.

İtalya başbakanı Mario Draghi, 14 Temmuz akşam saatlerinde başbakanlık görevinden istifasını İtalya cumhurbaşkanına sunacağını açıkladı. Mario Draghi, 13 Temmuz’da düzenlenen güvenoyu oylamasını kazanmasına rağmen, koalisyon hükümetinde yer alan popülist Beş Yıldız hareketinin desteğini kaybetmişti. Beş Yıldız Hareketi, Başbakan Draghi’yi artan enflasyon ve hayat pahalılığı ile mücadele edememekle suçluyor, yaşanan ekonomik sorunlara Draghi liderliğinde çözüm bulunamayacağını vurguluyor. İtalya başbakanı Draghi de Beş Yıldız Hareketi olmadan koalisyon hükümetini yürütemeyeceğini açıkladı ve istifa mektubunu 14 Temmuz günü cumhurbaşkanına sunacağını duyurdu.

Draghi’nin istifası Cumhurbaşkanı Mattarella tarafından reddedildi. Cumhurbaşkanı, Draghi’yi durumu değerlendirmek için Parlamento’ya bilgi vermeye davet etti.

Draghi, geçen hafta Ankara’ya gelerek Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmüştü. Draghi’nin Erdoğan için “diktatör” demesi daha önce iki ülke arasında gerginliğe neden olmuştu.

- Advertisment -