Ana SayfaHaberlerGündemZafer Partisi’nin “Suriyelilere 10 bin TL kuyruğu” ayrımsız herkese battaniye kuyruğuymuş

Zafer Partisi’nin “Suriyelilere 10 bin TL kuyruğu” ayrımsız herkese battaniye kuyruğuymuş

Zafer Partisi Samandağ Kurucu İlçe Başkanı Suphi Yıldız 26 Şubat’ta paylaştığı bir videodaki kuyruğun “Suriyelilere dağıtılan aylık 10 bin TL’lik yardım kuyruğu” olduğunu iddia etmiş, “Depremzede Türk vatandaşlarına sesleniyorum, 10 bin TL yardım alanınız var mı” diye sormuştu. Teyit.org iddiayı inceledi, sonucu bugün (2 Mart) yayımladı: Ayrım yapmadan tüm depremzedelere battaniye ve BİM kart dağıtımı. İddiaları yayan Suphi Yıldız nakdi yardımı girişte duyduğunu ancak içeri girdikten sonra sadece BİM kart yardımı yapıldığını öğrendiğini ifade etmiş.

Teyit.org, Zafer Partisi Samandağ Kurucu İlçe Başkanı Suphi Yıldız’ın 26 Şubat’ta paylaştığı bir videodaki kuyruğun “Suriyelilere dağıtılan aylık 10 bin TL’lik yardım kuyruğu” olduğu iddiası hakkında vardığı sonucu bugün (2 Mart) sitesinde şöyle özetledi:

  • Video Tayvan Reyhanlı Dünya Vatandaşları Merkezi’ndeki yardım kuyruğunu gösteriyor.
  • Merkez yetkilisi ayrım yapılmaksızın tüm depremzedelere sadece battaniye ve BİM kart verdiklerini ifade etti. Merkez 10 bin TL’lik nakdi yardım yapmadıklarını belirtti.
  • İddiaları yayan Suphi Yıldız nakdi yardımı girişte duyduğunu ancak içeri girdikten sonra sadece BİM kart yardımı yapıldığını öğrendiğini ifade etti.
  • Reyhanlı Belediyesi Tayvan Merkezinde Türk ve yabancı depremzedelerin tümüne hizmet verildiğini doğruladı.

Teyit.org’un araştırmasının ayrıntıları:

Zafer Partisi Samandağ Kurucu İlçe Başkanı Suphi Yıldız paylaştığı videodaki kuyruğun Suriyelilere 10 bin TL’lik nakdi yardımdan olduğunu iddia etti.

suphi yildiz iddia gorsel

Videoda battaniye ve BİM kart yardımı yapılıyor

İddiada yer alan video Tayvan-Reyhanlı Dünya Vatandaşları Merkezi’ndeki yardım kuyruğunu gösteriyor. Sosyal medyada yapılan kelime bazlı araştırmada iddia videonun çekildiği konuma ulaşmak mümkün. Suphi Yıldız’ın kaydettiği görüntülerle Reyhanlı’daki merkez karşılaştırıldığında aynı nokta olduğu anlaşılıyor.

reyhanli yardim merkezi gorsel
suriyelilere yardim iddiasi videodan kesit

Merkezin Facebook sayfasında yapılan paylaşımları incelediğimizde battaniye yardımından söz edildiği görülüyor. Ayrıca Instagram hesabından yapılan 11 Şubat tarihli paylaşımda, güncel istatistiklere göre merkeze Türkiye, Suriye, Fas, Mısır ve Irak’tan 981 kişinin yerleştirildiği bilgisi verilmiş.

Tayvan-Reyhanlı Dünya Vatandaşları Merkezi’ndeki yardımlarla ilgili olarak yabancı dildeki bazı haberlerde Türk ve Suriyeli depremzedelerin merkezde kaldığından söz ediliyor. Haberde ayrıca merkezin depreme dayanıklı olmasından ötürü çok sayıda depremzedenin akın ettiği ancak malzemelerin bir iki hafta dayanabildiği belirtiliyor.

Teyit, Tayvan-Reyhanlı Dünya Vatandaşları Merkezi’nin yetkilisine ulaştı. Yetkili söz konusu iddiayla ilgili olarak bahsedildiği gibi bir nakdi yardım yapılmadığını, sadece battaniye ve içinde cüzi bir miktar bulunan BİM kart verildiğini ifade etti. Yetkili BİM kartlarıyla ilgili olarak hanedeki kişi sayısına göre bir ila üç, dört ila altı ve yedi artı olmak üzere üç ayrı gruba ayırdıklarını belirtti. Ayrıca yardımların Türk ve Suriyeli ayrımı yapılmaksızın tüm depremzedelere verdiklerini ifade etti. Ancak yetkili sadece resmi başvuru yapılması durumunda destek alan kişilerle ilgili bilgi verebileceklerini vurguladı.

tayvan reyhanli merkezi post

BİM hediye kartlarına en az 200 TL olmak üzere istenildiği ölçüde yükleme yapılabiliyor ve kart bakiyesi nakite dönüştürülemiyor.

Teyit iddiaların sahibi Zafer Partili Suphi Yıldız’a da ulaştı. Yıldız, yardım bildirimiyle merkeze gittiklerini ancak girişte bulunan Suriyeli görevliler tarafından Türk oldukları için içeri alınmadıklarını, Tayvanlı yetkilinin kendisini içeri aldığını aktardı. Yıldız, kendisine gelen bildirimi de paylaştı.

suphi yildiz sms paylasimi

Suphi Yıldız, nakdi yardımı girişte duyduğunu ancak içeri girdikten sonra sadece BİM kart yardımı yapıldığını öğrendiğini açıkladı. Yıldız, bazı kişilere birden fazla hediye kart verildiğinden de bahsetti.

Suphi Yıldız’ın ilettiği hediye kartları ve zarftaki kağıdın görselinde derneğin logosu da görülüyor. Yıldız görseldeki kartların yanında götürdüğü kişilerden birine verilen zarftan olduğunu belirterek kendisinde bir adet hediye kartı olduğunu da söyledi.

bim hediye kartlar

Verilen desteğin bulunduğu zarfın içindeki notta Suriyeli mülteciler için yapılmış geçmiş desteklerden bahsediliyor. Aynı zamanda yaptıkları bu küçük yardımın biraz olsun katkı sağlaması temenni ediliyor. Türkiye ve Suriye halkları için birlikte dua edelim cümleleri yer alıyor.

Bahsi geçen merkez Reyhanlı Belediyesi ve Tayvan Büyükelçiliği’nin ortak projesi olarak faaliyetlerini sürdürüyor. İletişime geçtiğimiz Reyhanlı Belediyesi de Tayvan Merkezinde Türk ve yabancı depremzedelerin tümüne hizmet verildiğini doğruladı.

Atayurt Gazetesi’nin 21 Ağustos 2020 tarihli haberinde Tayvan-Reyhanlı Dünya Vatandaşları Merkezi’nin Suriye savaşıyla birlikte ciddi bir kriz yaşayan Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde istihdam yaratmak için kurulduğu bilgisine yer verilmiş. Merkez, savaştan etkilenen Suriyelilerin ve bölge halkının el emeği ürünlerinin satışını sağlayarak gelir kaynağı yaratmış. Ayrıca internet sitesinde merkezin Türk ve Suriyeli vatandaşlar arasındaki sosyo-kültürel bağı güçlendirme hedefiyle kurulduğu ifade ediliyor.

Nakdi yardımlardan mültecilerin yararlandığına dair bilgi yok

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kabine toplantısından sonra hane başına kiracılara 10 bin TL, ev sahiplerine 15 bin TL deprem yardımı yapılacağını duyurmuştu. Ayrıca verilen bilgilere göre ev sahiplerine 5 bin TL, kiracılara da 2 bin TL kira yardımı yapılacak. Yardım için ek bir başvuru yapılmayacağı ve depremzedelerin bu yardımdan hane başı olarak faydalanabileceği ifade edildi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na göre ikamet ettiği konutu hasarlı olarak tespit edilen vatandaşlar bu desteklerden faydalanabiliyor. Sonuç sorgulaması e-Devlet sistemi üzerinden yapılabiliyor. Deprem yardımı, evi hasar almış vatandaşlara T.C. kimlik numarası üzerinden Ziraat Bankasına yatırılacağı belirtiliyor.

Erdoğan duyurusunda depremzede mültecilerin barınma ve nakdi yardımla ilgili bilgi vermedi. Mültecilerle Dayanışma Derneği 13 Şubat tarihli basın açıklamasında mültecilerin barınma ve diğer desteklerden yararlanamadığını belirtti. Basında mültecilerle ilgili çok fazla dezenformasyonun yer aldığının vurgulandığı açıklamada, mültecilerin sadece kendi imkanlarıyla deprem bölgesinden ayrılıp konaklamasını sağlayabildiği ifade edildi.

- Advertisment -