Ana SayfaHaberlerZB, Demirören’den alamadığını İstanbul’dan alıyor: Bakanlık İBB’yi by-pass etti, Kemerburgaz’daki arazi imara...

ZB, Demirören’den alamadığını İstanbul’dan alıyor: Bakanlık İBB’yi by-pass etti, Kemerburgaz’daki arazi imara açılıyor

Dört başı mamur bir ( ): Demirören grubu, imarsız olduğu için değeri düşük (yaklaşık 65 milyon dolar) arazisini ipotek göstererek Ziraat Bankası’ndan 750 milyon dolar kredi çekti. Birkaç ay sonra araziyle imar geldi, değeri yaklaşık 10 kat artarak 650 milyon dolara ulaştı. Grup, arazi değerliyken kredi borcunun karşılığı olarak araziyi bankaya devretti, borçtan kurtuldu. İBB, kamu yararı diyerek imarı iptal edip açılan davayı kazanınca, banka 750 milyon dolar kredisi karşılığında elinde 65 milyon dolarlık araziyle kaldı. Ve bugün ortaya çıktı ki ilgili bakanlık araya girmiş, İBB’yi devre dışı bırakmış ve araziye imar vermiş.

Dün (19 Mayıs) Serbestiyet’te yer alan “Demirören, Doğan Medya, Ziraat Bankası: Dudak uçuklatan kredi öyküsünde son perde” başlıklı haberin özet mahiyetindeki spotu şöyleydi:

“Demirören grubu 2018’de Kemerburgaz’daki ‘spor alanı’ olarak görünen arazisini ipotek göstererek Ziraat Bankası’ndan aldığı 750 milyon dolarla Doğan Medya’nın sahibi oldu. Bu işlemden birkaç ay sonra arazi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı eliyle imara açıldı. Demirören, değeri böylece 10 katına çıkan araziyi kredi borcu karşılığında Ziraat Bankası’na devretti, borçtan kurtuldu. Fakat bir süre sonra İBB arazinin imar iznini kaldırılınca değeri 65 milyon dolara geriledi. Ziraat şimdi, 650 milyon dolarlık kredi karşılığında kendisine devredilen 65 milyon dolarlık araziye imar verilmesi için uğraşıyor. Son perde geçtiğimiz günlerde İBB meclisinde açıldı…”

Haberimizde “son perde” olarak duyurduğumuz gelişme, geçtiğimiz Çarşamba günü (18 Mayıs) İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) meclisindeki ilginç bir oturuma dairdi. Oturumda, Ziraat Bankası’nın Demirören’lere 2018’de verdiği 750 milyon dolar kredi karşılığında ipotek olarak gösterilen ve ödenemeyince bankaya geçen Kemerburgaz’daki Kemer Country golf sahalarının imar durumunun değiştirilmesi için İBB’ye yaptığı itiraz ele alındı. Hatırlayalım: Kredi verildiğinde bu arazide imar yoktu, kayıtlarda ‘spor arazisi’ olarak geçiyordu ve bedeli de yaklaşık 65 milyon dolar kadardı.

Ziraat Bankası açısından pek mantıksız görünen bu ipotek işleminin kendi içinde bir mantığının olduğu, Doğan Medya’nın satışından birkaç ay sonra ortaya çıkacaktı. 

Nitekim arazi, satışın ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı eliyle imara açıldı. Demirören, değeri böylece 10 katına (yaklaşık 650 milyon dolar) çıkan araziyi kredi borcu karşılığında Ziraat Bankası’na devretti, borçtan kurtuldu. Fakat bir süre sonra İBB ‘spor arazisi’ olduğu ve kamu yararı gerekçesiyle arazinin imar iznini kaldırılınca değeri 65 milyon dolara geriledi. Ziraat’in, 750 milyon dolarlık kredi karşılığında kendisine devredilen 65 milyon dolarlık araziye imar verilmesi girişimleri işte bundan sonra başladı.

Meğer atı alan Üsküdar’ı çoktan geçmiş

Açılan davayı İBB kazandı, yani mesele bitmiş görünüyordu, dolayısıyla Ziraat’in İBB’ye itirazından bir sonuç devşirmesi pek mümkün görünmüyordu. Nitekim Çarşamba günkü oturumdan da bir sonuç çıkmadı.

Ne var ki bugün (20 Nisan) Sözcü gazetesinde yer alan Özlem Güvenli imzalı bir haber, Ziraat’in başka bir koldan yürüttüğü faaliyetin semeresini verdiğini ve ‘son perde’yi Ziraat’in kazandığını gösteriyor:

“Bakanlık İBB’yi devre dışı bıraktı: Kemer Country golf sahaları yapılaşmaya açılıyor / Demirören Grubu’nun kredi borçlarına karşılık Ziraat Bankası’na geçen Kemer Country için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yeni bir imar planı hazırladı. Ziraat Bankası’nın 300 dönümlük golf sahası için İBB’nin vermediği imarı, bakanlık verdi. Emlak Konut GYO’nun proje geliştireceği arazide villa, rezidans ve AVM yer alacak.”

Dünkü haberimiz şu paragrafla bitiyordu:

“Ziraat’in İBB meclisindeki son hamlesi şimdilik akamete uğramış görünüyor fakat belli ki sahadan çekilmiş değil. Olayın kazananı ise tartışmasız Demirören grubu: 65 milyon doları 650 milyon dolar olarak saydırdı, borcunu kapattı ve kenara çekildi, Ziraat Bankası’yla İBB çekişmeye devam ediyor.”

Artık bu cümle geçersiz. Yeni durum: Demirören ve Ziraat kazandı, İstanbul kaybetti.

Sözcü gazetesinin bugünkü haberinin tamamı için:

https://www.sozcu.com.tr/2022/emlak/bakanlik-ibbyi-devre-disi-birakti-kemer-country-golf-sahalari-yapilasmaya-acildi-7146370/

- Advertisment -