Ana SayfaHaberlerZelensky’nin yakın danışmanları boş Kyiv caddelerinde: “En azından kahve bulduk”

Zelensky’nin yakın danışmanları boş Kyiv caddelerinde: “En azından kahve bulduk”

Ukrayna Devlet Başkanı Vlodomir Zelensky, Telegram’dan açıklama yaptı: “Rusya’nın Kyiv’i alabilmesi için şehri yerle bir etmesi gerekiyor, eşi görülmemiş bir kayıp yaşıyorlar. Melitopol belediye başkanının kaçırılması, Ukrayna’daki kent ve halka sadece değil, demokrasiye karşı işlenen bir suçtur.” Başkanın serbest kalması için Melitopol’de halk işgal güçlerinin merkezi önünde gösteri yaptı. Bu arada Zelensky’nin danışmanları ise boş Kyiv sokaklarında kahve aramaya çıktıkları anların görüntülerini yayınladı.

Rusya’nın 24 Şubat’ta üç cepheden başlattığı Ukrayna işgalinin 17’nci gününe girildi. İşgalde ikinci hafta geride kalırken, Ukrayna’nın Dnipro kenti ilk kez Rus güçleri tarafından hedef alındı. Yetkililer, aralarında bir anaokulunun da bulunduğu üç bölgeye hava saldırısı yapıldığını duyurdu. Saldırıda vurulan bir ayakkabı fabrikasında yangın çıktı.

Zelensky, Telegram kanalında yayımladığı video mesajında, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik başlattığı savaş süreciyle ilgili konuştu.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelensky bugün (12 Mart) yaptığı açıklamada, Rusya’nın savaşın başlamasıyla birlikte eşi görülmemiş bir kayıp yaşadığını söyledi. Zelensky, “31 Rus taktik taburu mücadeleye elverişsiz duruma getirildi. Rusya Ukrayna’ya yeni askerler gönderiyor” diye konuştu.

“Rusya’nın Kyiv’i alabilmesi için şehri yerle bir etmesi gerekiyor” diyen Zelensky, 24 Şubat’tan bu yana yaklaşık 1300 Ukrayna askerinin hayatını kaybettiğini de açıkladı.

Rus askerlerin annelerine seslenen Zelensky, “Kendi çocuklarınızı yabancı topraklardaki savaşa göndermeyin. Çocuklarınızın tatbikatlara gönderildiğine inanmayın. Ukrayna bu savaşı hiçbir zaman istemedi, ancak gerektiği kadar kendisini savunacak” ifadelerini kullandı.

“Belediye başkanının kaçırılması demokrasiye karşı işlenmiş bir suçtur”

Rus askeri güçlerinin, Melitopol Belediye Başkanı İvan Fedorov’u kaçırdığını söyleyen Zelensky, “Melitopol belediye başkanının kaçırılması, sadece kente ve halka değil, demokrasiye karşı işlenen bir suçtur. Demokratik ülkelerdeki halkın yüzde 100’ünün bunu öğreneceğinden eminim” dedi.

Rusya’nın eylemlerini IŞİD’le kıyaslayan Zelensky, “Tüm Ukrayna, Herson, Berdyansk ve diğer kentler olduğu gibi Melitopol’ün de işgalcilere teslim olmadığını gördü” dedi.

Melitopol’de cuma günü Rus işgal güçleri tarafından kaçırılan Belediye Başkanı Ivan Fedorov’un serbest bırakılması için sivil halk tarafından bir protesto gösterisi düzenlendi.

İngiliz gazeteci Oliver Carroll ise Zelensky’nin danışmanlarının Kyiv’in boş sokaklarında kahve ararken çektikleri videoyu paylaştı. Danışmanlar videoda “Caddeler boş ama en azından kahve bulduk” diyor.

Ukrayna’da Rus işgalinin son durumunu gösteren harita ise 12 Mart itibarıyla şöyle oldu:

- Advertisment -