Ana SayfaHaberlerDünyaZelensky, Çin’in barış planını değerlendirdi: “Rusya işgal ettiği bölgelerden çekilirse değerlendiririz”

Zelensky, Çin’in barış planını değerlendirdi: “Rusya işgal ettiği bölgelerden çekilirse değerlendiririz”

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelensky, işgalin birinci yıl dönümünde Çin’in önerdiği 12 maddelik barış planını değerlendirdi. Zelensky, Çin’in barış planına sıcak baktığını, fakat bu planın ancak Rusya’nın işgal ettiği topraklardan çekileceğini gösteren adımlar atması durumunda işe yarayabileceğini söyledi.

ABD Başkanı Joe Biden ise Çin’in barış elçiliğinin rasyonel olmadığını, Çin’in uluslararası bir saygınlığa sahip olmayan bir ülke olduğunu vurguladı.

Çin Dışişleri Bakanlığı, ABD’nin Çin’i Rusya’ya silah vermekle suçlamasının ardından 23 Şubat’ta Ukrayna-Rusya savaşı için 12 maddelik bir barış planı açıklamıştı. Çin barış planı; bütün ülkelerin egemenlik hakkına yeniden saygı duyulması, Soğuk Savaş’ın geride bırakılması, çatışmaların durdurulması, barış masasına geri dönülmesi, insani krizin aşılması, sivillerin ve savaş esirlerinin korunması, nükleer tesislerin korunması, stratejik risklerin azaltılması, tahıl ihracatının devam ettirilmesi, tek taraflı yaptırımların durdurulması, sınai ve ekonomik ilişkilerin aktif hale getirilmesi, ülkenin yeniden inşa edilmesi maddelerini kapsıyordu.

- Advertisment -