Ana SayfaHaberlerDünyaZelensky duyurdu: ‘Rusya’nın tahıl anlaşmasından çekilmesi sonrası Ukrayna’dan kalkan ilk gemi İstanbul...

Zelensky duyurdu: ‘Rusya’nın tahıl anlaşmasından çekilmesi sonrası Ukrayna’dan kalkan ilk gemi İstanbul Boğazı’na ilerliyor’

Rusya’nın tahıl koridoru anlaşmasını askıya almasından sonra ilk sivil geminin İstanbul Boğazı’na doğru yol aldığını duyuran Zelensky: “Ukrayna, Karadeniz'de seyrüsefer özgürlüğünü yeniden tesis etme yolunda önemli bir adım attı. İlk sivil gemi Odesa limanından hareket ederek Ukrayna'nın yeni insani yardım koridorundan geçti. Gemi şu anda İstanbul Boğazı'na doğru yol alıyor. Herkes için güvenli bir deniz. Bu Ukrayna'nın ve ortaklarımızın ilkeli duruşudur.” Dün gece Rusya, Ukrayna’nın Odesa bölgesindeki bazı tahıl depolarına drone saldırısı düzenlemişti.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelensky, Rusya’nın engelleme girişimlerine rağmen Odesa Limanı’ndan kalkan ilk sivil geminin İstanbul Boğazı’na varmak üzere olduğunu duyurdu.

Sosyal medyadan açıklama yapan Zelensky şunları yazdı:

“Ukrayna, Karadeniz’de seyrüsefer özgürlüğünü yeniden tesis etme yolunda önemli bir adım attı. İlk sivil gemi Odesa limanından hareket ederek Ukrayna’nın yeni insani yardım koridorundan geçti. Gemi şu anda İstanbul Boğazı’na doğru yol alıyor.

Daha önce Ukrayna, Uluslararası Denizcilik Örgütü’ne (IMO) koridorun faaliyete geçtiğini resmen bildirmişti. IMO, Ukrayna’nın seyrüsefer özgürlüğünü sağlama hakkını bir kez daha teyit etti ve Rusya’yı tehditlere son vermeye ve uluslararası sözleşmelere uymaya çağırdı.

Herkes için güvenli bir deniz. Bu Ukrayna’nın ve ortaklarımızın ilkeli duruşudur. Seyrüsefer özgürlüğü ve güvenliği temel uluslararası ilkelerdir.”

Rusya dün gece tahıl depolarını drone saldırısı yaptı

Zelensky’nin bahsettiği, Rusya’nın Ukrayna saldırısının başlamasından bu yana limanda mahsur kalan Hong Kong bandıralı Joseph Schulte konteyner gemisi; Rusya’nın Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması’nı askıya aldığı 17 Temmuz’dan bu yana Odesa limanından ayrılan ilk gemi oldu.

Joseph Schulte’nin Odesa’dan ayrılması, Rusya’nın ülkenin tahıl ihracat altyapısına yaptığı son saldırının ardından geldi.

Ukraynalı yetkililer, dün (15 Ağustos) gece Rusya’nın Odesa bölgesinde, Tuna nehri limanlarından birindeki tahıl silolarına ve depolara silahlı insansız hava araçlarıyla saldırıda bulunduğunu açıklamıştı.

Rusya, Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması’ndan çekildikten sonra Ukrayna’nın Odesa Limanı’nı da silahlı insansız hava araçları ve roketlerle vurmuştu.

- Advertisment -