Ana SayfaHaberlerDünyaZelensky-Şi Cinping telefon görüşmesi sonunda gerçekleşti

Zelensky-Şi Cinping telefon görüşmesi sonunda gerçekleşti

Rusya'nın Şubat 2022'de Ukrayna’ya saldırmasından sonra Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelensky telefonda ilk kez görüştü. Sputnik, bir saat süren görüşmeyi “Kiev muradına erdi” başlığıyla duyurdu.

Rusya-Ukrayna savaşının başlamasından sonra bugün ilk kez iki ülkenin liderleri telefonda görüştü.

Zelensky, görüşmeyi Twitter’dan “Başkan Şi Cinping ile uzun ve anlamlı bir telefon görüşmesi yaptım. Bu görüşmenin ve Ukrayna’nın Çin’e büyükelçi atamasının ikili ilişkilerimizin gelişmesine güçlü ivme kazandıracağına inanıyorum” diyerek duyurdu.

Zelensky’nin Sözcüsü Sergey Nikiforov, iki liderin telefon görüşmesinin “neredeyse bir saat sürdüğünü”vurguladı.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying de Şi-Zelensky görüşmesini “Pekin karşılıklı yarar temelinde Kyiv ile işbirliğine hazırdır” sözüyle değerlendirdi.  

Hua, Twitter paylaşımında şöyle dedi:

“Çin, Ukrayna ile ikili ilişkileri geliştirmeye hazır olma konusunda tutarlı ve net. İki tarafın da karşılıklı saygı ve samimiyet geleneğini ilerleterek Çin-Ukrayna stratejik ortaklığını ileriye taşıması gerek.”

Hua, Çin’in krizin siyasi çözümü konusunda istişarelerde bulunmak üzere Ukrayna ve diğer ülkelere temsilci göndereceğini de duyurdu:

“Çin, Ukrayna krizinin siyasi çözümü konusunda tüm taraflarla derinlemesine iletişim kurmak için Çin Hükümeti’nin Avrasya İşlerinden Sorumlu Özel Temsilcisini Ukrayna’ya ve diğer ülkelere gönderecek.”

Hua, Şi-Zelensky telefon görüşmesinin Ukrayna tarafının inisiyatifiyle gerçekleştiğini sözlerine ekledi.

- Advertisment -