Ana SayfaHaberlerZimbabveli İsmail ‘Peygamber’ tutuklandı: “Dinimizden asla vazgeçmeyeceğiz. Gel yağmur, gel şimşek"

Zimbabveli İsmail ‘Peygamber’ tutuklandı: “Dinimizden asla vazgeçmeyeceğiz. Gel yağmur, gel şimşek”

Kendisine ‘İsmail Peygamber’ diyen Ishmael Chokurongerwa, bağlılarıyla yaşadığı çiftliğe polisin baskınıyla tutuklandı. Chokurongerwa, Zimbabve’de 250'den fazla çocuğun okuldan uzak tutulduğunun ve ucuz iş gücü olarak kullanıldığının tespit edilmesi sonucu perşembe günü mahkemeye çıkarıldı. ‘Peygamber’in bağlıları ise kararlı: “Gel yağmur, gel şimşek, gel. Tanrımızı takip edeceğiz biz. Dinimizden asla vazgeçmeyeceğiz. Bizimle mücadele edenlerin hepsi şeytanın tüccarlarıdır.”

Polis Zimbabve’nin başkenti Harare’nin yaklaşık 34 kilometre kuzeybatısındaki çiftlikte, aralarında 7 bebeğin de bulunduğu 16 kimliği belirsiz mezar keşfetti.

Ishmael Chokurongerwa ve yedi yardımcısı, çocukların eğitim ve sağlık hizmetlerine erişimlerini engellemek ve çocuk işçi çalıştırmakla suçlandı. Polis sözcüsü Paul Nyathi, soruşturmaların halen devam ettiğini ve yetkililerin daha fazla suçlamada bulunabileceğini söyledi.

Tarikat liderleri ayrıca ölümlerin ve cenazelerin kayıt altına alınmasını gerektiren yasaları ihlal etmekle de suçlanıyor. Devlet medyası, baskın öncesinde çiftlikte yaklaşık 1000 kişinin yaşadığını bildirdi.

56 yaşındaki Chokurongerwa ve yardımcıları, şiddet yanlısı kişiler olmadıklarını ve hapse gönderilmeleri halinde bakmaları gereken çocuklarının olduğunu ve onların acı çekeceğini söyleyerek hakimden kendilerini kefaletle serbest bırakması için yalvardı. Chokurongerwa’nın bazı takipçileri ona desteklerini göstermek için yakınlardaki Norton kasabasındaki duruşmaya gitti. Duruşmayı izlemeye giden gazetecilerden birine konuşan tarikat mensubu, “Tanrı çocukların okula gitmesini yasak etti” dedi.

Merkezi başka bir yerdeyken tarikatın içine doğduğunu ve herhangi bir istismara maruz kalmadığını söyleyen 34 yaşındaki Tabeth Mupfana isimli kadın, “Gel yağmur, gel şimşek, gel. Tanrımızı takip edeceğiz biz. Dinimizden asla vazgeçmeyeceğiz. Bizler adeta filler gibiyiz, bizi hiçbir şey durduramaz. Bizimle mücadele edenlerin hepsi şeytanın tüccarlarıdır.” sözleriyle Chokurongerwa’ya bağlılığını bildirdi.

Salı günü çiftliğe gelen polislerin şefi, Paul Nyathi, “tarikat liderinin yararına çeşitli fiziksel aktiviteler yapmak için kullanılan” 251 çocuk bulduklarını, çocuklardan 246’sının doğum belgesinin bulunmadığını söyledi. Nyathi, “Ucuz işgücü olarak istismara maruz kaldılar, ‘yaşam becerisi edindirme’ adı altında çalıştırıyorlardı.” dedi.

Ishmael Chokurongerwa, 29 Mayıs 2014 gününden 1 Ocak 2015’e kadar kanun kaçağıydı. Suçlamanın gerekçesi ‘takipçilerini polis ve gazetecilere’ saldırtmaktı. Bu suç nedeniyle 5 yıl hapis cezsı almış ve 9500 dolar para cezasıyla kurtulmuştu.

2014’teki saldırıdan bir görüntü.
- Advertisment -