Ana SayfaHaberlerZirve sonrası İdlib: Rejim güçleri yerleşim yerlerini de vurmaya başladı

Zirve sonrası İdlib: Rejim güçleri yerleşim yerlerini de vurmaya başladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Soçi’deki görüşmesinin ardından İdlib’te rejim güçlerinin saldırılarına yenileri eklendi. Bombalama faaliyetine Rus uçakları da katılıyor.

Middle East Eye muhabiri, Suriyeli gazeteci Harun al-Aswad’ın sosyal medya hesabından paylaştığı habere göre, bu sabah Esad güçleri İdlib’te köy ve sair yerleşim merkezlerini bombaladı. Saldırıda bir kadın hayatını kaybederken üç sivil de yaralandı.

Suriye uzmanı gazeteci Levent Kemal de Rus savaş uçaklarıyla rejim güçlerinin sabah saatlerinde Batenta’daki mülteci kampını vurduğunu, sivil kayıpların olduğunu duyurdu.

İdlib, Türkiye-İran-Rusya tarafından imzalanan Soçi Mutabakatı kapsamında ilan edilen savaştan arındırılmış bölgelerden biriydi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Çarşamba günü (29 Eylül) Soçi’de görüşmüştü.

Görüşmeden bir gün önce Rusya ve rejim güçleri İdlib’i bombalamış, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar bu gelişmenin “mutabakata uygun olmadığını” belirtmişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin ile görüşmesinin ardından Soçi’den dönüşte uçağındaki gazetecilere şunları söylemişti:

“İdlib’de güvenliğini sağladığımız bölgelerde zaman zaman bazı sıkıntılar yaşanmıyor değil. Ama bu sıkıntıları aşmak için ilgili birimlerimiz muhataplarıyla görüşmek suretiyle bunu da çözmenin gayreti içinde oluyorlar. Bu konuda da birlikte hareket etmenin önemine vurgu yapıyoruz. Bundan sonraki süreçte de özellikle liderler düzeyinde telefon diplomasisiyle, bunun yanında dışişleri ve savunma bakanlarımızın, istihbarat örgütlerimizin müşterek çalışmalarıyla bunları çözmenin gayreti içerisinde olalım dedik ve bu konuda da mutabakatımızı ortaya koyduk.”

- Advertisment -