Ana SayfaHaberlerGündemZühtü Arslan, İrfan Fidan’ı geçerek yeniden AYM Başkanı seçildi: 8-5

Zühtü Arslan, İrfan Fidan’ı geçerek yeniden AYM Başkanı seçildi: 8-5

Anayasa Mahkemesi’ndeki başkanlık seçiminde, yeniden aday olan mevcut başkan Zühtü Arslan sekiz oyla başkan seçildi. Arslan’ın rakibi İrfan Fidan beş oyda kalarak başkanlık seçimini kaybetti. Fidan’ın doğrudan Cumhurbaşkanlığı’ndan gelen işaretle AYM Başkan adayı olduğu iddia edilmişti.

Mevcut başkan Zühtü Arslan’a karşı aday olan İrfan Fidan, on beş üyeli AYM’nin en kıdemsiz üçüncü üyesiydi. Fidan’ın adaylığının bu nedenle rahatsızlık yarattığı öne sürülmüştü.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı olarak görev yaparken Hâkimler ve Savcılar Kurulu (HSK) tarafından 27 Kasım 2020 tarihinde Yargıtay üyesi yapılan Fidan, görev süresinin dördüncü gününde AYM üyeliğine aday olmuştu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, beş aday arasından İrfan Fidan’ı 23 Ocak 2021 tarihinde Anayasa Mahkemesi üyesi olarak seçmişti. 

DW Türkçe’den Alican Uludağ’ın haberine göre; Başkanlık seçimi öncesinde iktidara yakın görünen bazı AYM üyelerinin de Fidan’ın adaylığına tepki gösterdiği, görüşlerini Adalet Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı yetkililerine ilettiği iddia edilmişti.

AYM’de Arslan’ın da aralarında bulunduğu beş üye, genellikle muhalif kararlara imza atıyor. Bu isimlerin karşısında ise 10 kişilik iktidara yakın üye bloku var. Ancak başkanlık seçiminde bu üyelerin farklı hareket edebileceği yorumları yapılıyordu.

Liderlerden tebrik

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Arslan’ı telefonla arayarak tebrik etti.

DEVA Partisi lideri Ali Babacan ve Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu da sosyal medya hesaplarından Arslan’ı tebrik eden mesajlar paylaştı.

- Advertisment -