Ana SayfaANALİZLERANALİZ | İktidar basınına göre Pandora’nın kutusundan Shakira çıktı, Claudia Schiffer çıktı

ANALİZ | İktidar basınına göre Pandora’nın kutusundan Shakira çıktı, Claudia Schiffer çıktı

İktidar gazeteleri dünya basınının bir numaralı haberi Pandora Belgeleri’ni sevmedi. İkisi hariç, birinci sayfalarda haber hiç yoktu. O ikisine göre de Pandora’nın kutusundan Shakira gibi, Elton John gibi, Claudia Schiffer gibi “ünlüler” çıkmıştı.

Haber tercihinde bir numaralı kriterleri iktidarı kızdırmamak (ya da iktidara yaranmak) olan ‘yandaş’ gazetelerin Pandora Belgeleri’ne ilgi göstermeyeceği belliydi. Çünkü ilk gün kutudan çıkanların “içi” de “dışı” da problemliydi. İçte Külliye’yi inşa eden Rönesans Holding, dışta Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın en yakın dostu Aliyev manşetlerdeydi.

Eh, bir numaralı haber değerlendirme kriteriniz bir numarayı kızdırmamak olunca, bir numaralı haberi vermek de o kadar kolay olmuyor.

Nitekim: Sabah, Hürriyet, Yeni Şafak, Akşam, Akit ve Takvim’in birinci sayfalarında haberin zerresi bile yoktu.

Milliyet ve Türkiye, bu kadar ağır bir gazetecilik ayıbından sıyrılabilmek için tek sutünda, üç-beş satır yüksekliğinde mini kutucuklarda görmüşler haberi. Ama ne görmek!

Milliyet, “Pandora’nın kutusu açıldı” başlığını Shakira’nın bir fotoğrafıyla süslemiş. Çünkü “Açıklanan isimler arasında Shakira gibi ünlülerin de bulunması dikkat çek”miş.

Öbür istisna Türkiye gazetesi ise “Gizli hesaplar ortalığa saçıldı” diyor. Haberin görsel malzemesi olarak yine Shakira tercih edilmiş, yanına da Elton John eklenmiş. Çünkü “gizli hesapları ortalığa saçılan” ünlüler arasında onlar da varmış.

İktidar basını birinci günü böyle atlattı. Bakalım bundan sonra ortaya çıkacak yeni belgeler karşısında nasıl bir performans sergileyecek.

- Advertisment -