Ana SayfaANALİZLERANALİZ | Kim Jong-un’un Türkçeye ‘kazandırılan’ hikmetli sözler kitabı 'Aforizmalar': Gülmeli mi...

ANALİZ | Kim Jong-un’un Türkçeye ‘kazandırılan’ hikmetli sözler kitabı ‘Aforizmalar’: Gülmeli mi ürkmeli mi?

Aforizmalar’ı okurken gülmeyle ürkme (korkma) arasında garip bir duyguya kapıldım. Özlü sözlerin hemen hepsi öylesine çocukça ve basitti ki, böyle bir şeyi dünya kamuoyuna övünçle sunmanın tuhaflığına, bu ölçüde bir naifliğe gülümsememek elimden gelmedi. Fakat öte yandan milyonlarca insanın bu aforizmalarda sınırları çizilen bir zihnî iklimi ‘normal’ kabul edip uyum gösteriyor oluşu da, bir ülkenin bu kıvama gelebilmiş olması da ürküttü beni.

Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim Jong-un’un ‘Aforizmalar’ kitabı bu ay başında Kore Dostluk Derneği Türkiye (KFA Turkey) tarafından Türkçe olarak yayımlandı.

Kitap, KFA Turkey’in Twitter hesabından “Kore İşçi Partisi Genel Sekreteri, KDHC Devlet Başkanı Yoldaş Kim Jong Un’un Aforizmalar kitabının Türkçe çevirisini tüm devrimci kamuoyunun istifadesine sunuyoruz” mesajıyla duyuruldu.

Kim’in hikmetli sözleri kitapta altı başlık halinde toplanmış: Anavatan, Halk, Sosyalizm ve Devrim; Lider, Parti ve Kitleler; İdeoloji ve Teori; Siyaset, Ordu ve Milli Savunma; Ekonomi, Bilim ve Teknoloji; Eğitim, Halk Sağlığı, Sanat, Edebiyat ve Fiziksel Kültür…”

Aforizmalar’ı okurken gülmeyle ürkme (korkma) arasında garip bir duyguya kapıldım.

Özlü sözlerin hemen hepsi öylesine çocukça ve basitti ki, böyle bir şeyi dünya kamuoyuna (başka dillere de çevrildiğini varsayıyorum) övünçle sunmanın tuhaflığına, bu ölçüde bir naifliğe gülümsememek elimden gelmedi.

Fakat öte yandan milyonlarca insanın bu aforizmalarda sınırları çizilen bir zihnî iklimi ‘normal’ kabul edip uyum gösteriyor oluşu da ürküttü beni. Bir ara “acaba Kuzey Koreliler kendi aralarında kitabın mavrasını yapıyorlar mıdır” diye düşündüm ama sonra bu düşüncemin ne kadar saçma olduğunu fark edip geri aldım.

Bence kitabın en çarpıcı aforizmaları “Lider, Parti ve Kitleler” bölümünde yer alıyordu. Bu bölümde lider kitlelerden açıkça itaat istiyordu ve doğrusu buradaki açıklık ve ‘dürüstlük’ de çok çarpıcı geldi bana.

Söze, kitaptan seçtiğim aforizmalara bırakıyorum. Dilerseniz, yazının sonundaki linkten Kim’in hikmetli sözlerinin tamamına ulaşabilirsiniz:

“Vatana bağlılık, tam olarak lidere bağlılıktır.”

“Dünyayı yenme hırsının kökleri yurtseverliğe dayanır.”

“Ülkenin ve insanların kaderi, ancak liderleri tarafından savunulup garanti edilir.”

“İnsanlar için gerçek bir yaşam ve gelecek nesiller için sonsuz mutluluk ancak bir lider tarafından yaratılabilir ve çiçeklendirilir.”

“Parti çalışması, liderlerin yaşamları boyunca verdiği talimatları yerine getirmekten ayrı düşünülemez.”

“Partiye ve devrimci saflara tek bir ideoloji aşılamak -Parti’nin birleşik liderlik sistemini kurma çabasının çekirdeği ve özü budur.”

“Bir annenin sesi sadece bir ailede duyulur, ancak partinin sesi tüm ülkede yankılanır.”

“Önder, Parti ve kitlelerin büyük bir ideoloji, sıcak duygu ve sevgiyle oluşturduğu tek yürek birliğimiz, en büyük zenginliktir ve milyonlarca ton altınla karşılaştırılamaz.”

“Bir yumurta bile Komünist ideolojiyle yüklendiğinde bir taşı kırabilir.”

“Partinin politikaları her şeyi kapsayan bir ansiklopedidir.”

“İnsan, soluduğu hava gibi Parti’nin fikirlerini özümsemelidir.”

“İstenmeyen videolar en etkili uyuşturucu haptan daha korkunç bir zehirdir.”

“Partimizin iyiliksever, her şeyi kucaklayan siyaseti, halkı sevgi ve güvene dayalı, ayrım gözetmeksizin kucaklayan, bir annenin evladına yaptığı gibi bakan siyasettir.”

“Tasarım, inşaat işleri ve inşaat malzemeleri inşaatın üç unsurudur.”

“Yapı malzemeleri, bir mimari yapının dayanıklı ve çekici karakterini belirleyen temel bir unsurdur.”

“Posta ve telekomünikasyon bir ülkenin sinirleri ve kan damarlarıdır.”

‘‘İnsan yedikten sonra büyür ve bilim başarısızlıklardan sonra başarıya yükselir.”

“Eğitim çalışması, bir ülkenin ve ulusun refahı için sonsuz önemi olan vatansever bir girişimdir.”

“Her dans hareketinin bile ideolojik bir karakteri olmalıdır.”

“Halterciler ayaklarını Kore topraklarına dikmeli ve dünyayı ayağa kaldırmalıdır.”

https://www.rudaw.net/Library/Files/Uploaded%20Files/0/necmi/Kim%20Jong%20Un%20-%20Aforizmalar.pdf

- Advertisment -