Ana SayfaANALİZLERANALİZ | Mülteci karşıtı hesaplara operasyonun sinyalini Erdoğan ve Bahçeli...

ANALİZ | Mülteci karşıtı hesaplara operasyonun sinyalini Erdoğan ve Bahçeli vermişti: Hedefte Zafer Partisi mi var?

Mülteciler ve Arap turistler karşıtı paylaşımlarla ilgili operasyonda Aykırı.com.tr sahibi Batuhan Çolak ile Zafer Partisi Kurucular Kurulu ve Merkez Disiplin Kurulu üyesi Eray Ertürk’ün de aralarında olduğu 27 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında “Muhbir”, “Karargah” gibi mültecilerle ilgili dezenformasyon haberleri yapan hesapların editörleri de var. Operasyonun ilk sinyalini geçen hafta Erdoğan “Sosyal medyada örgütlenen 3-5 şarlatanın ülkemizi yangın yerine çevirme çabalarını başlarına çalacağız” diyerek vermişti. Ardından Adalet Bakanı Tunç: “Önümüzdeki süreçte bu suçları işleyenler bakımından hükümlerin verileceğini söyleyebiliriz” dedi. Dün de Bahçeli basının karşısına çıkarak “Dış tahriklerle ülkemizin hassasiyetleriyle oynamayı siyaset zannedenler haddi aşmanın eşiğindedir” diye konuştu. Operasyonların Zafer Partisi’ne de uzanacağı iddiaları konuşulurken Özdağ’dan tepki geldi: “Hapse atabilirsiniz ancak ne yıldırabilirsiniz ne korkutabilirsiniz. Atatürk’ün izinde vatanımızı ve ailemizi savunacağız.”

Mülteciler aleyhinde paylaşımlar yapılan çok takipçili sosyal medya hesaplarının kullanıcılarıyla ilgili başlatılan soruşturma sonucunda 27 kişi gözaltına alındı.

Gözaltına alınanlar arasında Aykırı haber sitesinin sahibi Batuhan Çolak, Zafer Partisi Kurucular Kurulu ve Merkez Disiplin Kurulu üyesi Eray Ertürk, Muhbir Twitter hesabının editörlerinden Süha Çardaklı da yer alıyor. Sosyal medyada yazılanlara göre “Haber Report”, “Mülteci Haberleri”, “Karargah”, “Suriyeliler Suriye’ye Platformu” hesaplarının sahipleri de gözaltında. İki gün önce de ÖZGÜR-DER’in ırkçılık karşıtı mitingiyle ilgili provokatif paylaşımlarıyla gündeme gelen “Müdafaa Hareketi” adlı hesabın kullanıcısı oldukları suçlamasıyla dört kişi gözaltına alınmıştı.

Son birkaç yılda mülteci karşıtı paylaşımların da mültecilerle ilgili paylaşım yapan çok takipçili sosyal medya hesaplarının da sayısı giderek arttı. Sıklıkla dezenformasyona dayalı paylaşımlar yapsalar da bu hesaplar bugüne kadar adli bir sürecin konusu olmamıştı.

Ancak adli bir sürecin konusu olabilecekleriyle ilgili sinyaller geçen haftadan itibaren gelmeye başlamıştı.

“Müdafaa Hareketi”: “İstilaya işgale dur de”

ÖZGÜR-DER’in Cumartesi günü Saraçhane’de düzenleyeceğini duyurduğu ırkçılık karşıtı miting öncesinde, “Müdafaa Hareketi” adlı bir Twitter hesabından ÖZGÜR-DER’in mitinginden hemen önce aynı yerde “İstilaya işgale dur de” sloganıyla bir miting yapılacağı duyuruldu.

Erdoğan: “Sosyal medyada örgütlenen üç-beş şarlatanın ülkemizi yangın yerine çevirme çabalarını başlarına çalacağız”

“Müdafaa Hareketi” hesabından yapılan bu çağrıdan bir gün sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Sosyal medyada örgütlenen üç-beş şarlatanın milletimizi birbirine düşürerek ülkemizi yangın yerine çevirme çabalarını bunların başlarına çalacağız. Devlet olarak hukukun dışına çıkanlara karşı gereken her türlü tedbiri alarak bu fitne ateşini daha fazla büyümeden söndüreceğiz” diye konuştu.

Aynı gün İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı da “Müdafaa Hareketi” hesabıyla ilgili soruşturma başlattı.

“Müdafaa Hareketi”, “eylemin provoke edilebileceği” gerekçesiyle kendi mitinglerini Saraçhane’de değil aynı gün ve aynı saatte Abide-i Hürriyet meydanında yapacaklarını duyurdu. Emniyet, Abide-i Hürriyet’te yapılmak istenen mitinge de izin vermedi.

Zafer Partisi İstanbul İl Başkanlığı’ndan ise kendilerinin kontrolünde olduğu iddia edilen “Müdafaa Hareketi”nin çağrı yaptığı mitinge hiçbir şekilde dahil olmadıkları ve hiçbir üyelerinin de katılmayacağı açıklaması geldi.

Adalet Bakanı: “Önümüzdeki süreçte bu suçları işleyenler bakımından hükümlerin verileceğini söyleyebiliriz”

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Pazar günü katıldığı bir televizyon programında yabancı düşmanlığıyla ilgili soruşturmalar açıldığını duyurdu:

“Yabancı düşmanlığına kesinlikle müsaade etmeyeceğiz. Cumhuriyet Başsavcılıklarımız bu konuda çok sayıda soruşturma açtı. Önümüzdeki süreçte bu soruşturmaların davalara dönüştüğü ve bu suçları işleyenler bakımından gerekli yargılamaların ve hükümlerin verileceğini söyleyebiliriz.

Ülkemizde yaşayan yabancılar var. Bu yabancıların içinde suç işleyenler de olabilir. Nasıl bizim vatandaşlarımız işliyorsa. Birtakım sahte görüntülerle yalan haberler oluşturarak, bunlarla da mücadele edilmesi lazım. Toplumun özellikle yabancılara karşı kışkırtılması ve birtakım olaylara neden olunma noktasına kadar giden durumlar… Kamu düzenini korumak hem emniyetimizin her yargımızın görevi. Her anlamda kararlıyız.”

“Müdafaa Hareketi” soruşturmasında Zafer Partisi milletvekili adayına gözaltı

Pazartesi günü, soruşturma başlatılan “Müdafaa Hareketi” hesabını yönettiği iddiasıyla Erdi Can Yıldız, Rauf Köse, Ömer Yetimoğlu ve Emre Cuşan gözaltına alındı.

Gözaltına alınanlardan Erdi Can Yıldız, 14 Mayıs seçimlerinde Zafer Partisi’nin Ardahan milletvekili adayıydı.

Sosyal medyayı aktif kullanan Yıldız, hem partisi hem de Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ lehine paylaşımlar yapıyordu. Yıldız, Zafer Partisi’nin katılmayacaklarını duyurduğu mitingle ilgili de çağrılar da yapmıştı.

Bahçeli: “Dış tahriklerle ülkemizin hassasiyetleriyle oynamayı siyaset zannedenler haddi aşmanın eşiğindedir”

MHP lideri Devlet Bahçeli de dün yaptığı açıklamada sığınmacılar üzerinden bir kavga ortamı yaratılmaya çalışıldığına dikkat çekerek şunları söyledi:

“Türkiye’nin toplumsal dokusunu tahrip edip sığınmacılar üzerinden sipariş edilmiş bir kavga ortamı imal ederek sert ve şiddet içeren bir iç gerilim ortamı yaratmak isteyenler de gemi azıya almışlardır. Dış tahriklerle ülkemizin hassasiyetleriyle oynamayı siyaset zannedenler haddi aşmanın eşiğindedir.”

Bahçeli’nin açıklamasındaki “Dış tahriklerle ülkemizin hassasiyetleriyle oynamayı siyaset zannedenler” ifadesi Ümit Özdağ’a bir gönderme olarak yorumlandı.

Haber Erk sahibi: “Sayfalar Özdağ kurdurttu, yasal olarak şahitlik yaparım”

Milletçi kesimlerin takip ettiği Haber Erk sitesinin sahibi İsmail Türk, bugün editörleri gözaltına alınan Muhbir ve Karargah hesaplarıyla ilgili bir paylaşıma verdiği yanıtta, söz konusu hesapların Ümit Özdağ tarafından kurdurulduğunu ve bu hesaplardan kendisi dahil birçok kişiye iftira atıldığını iddia etti.

Türk şunları yazdı: “Bu sayfalar sayın Ümit Özdağ’ın talimatıyla Zafer Partisi alt katında kurdurulan, Serkan adlı kişi tarafından yönetilen bir sayfaydı. Buna yasal olarak şahitlik edecek ben dahil onlarca insan var. Buralardan bizlere, kimliksiz kişilere saldırı yaptılar iftira attılar. Photoshopla fetocu iftiraları yaptırdılar.”

- Advertisment -