Ana SayfaANALİZLERANALİZ | Yeni Yaşam’da müstear isimli 31 Mart yazısı sürmanşette: “AKP-MHP’ye kaybettirmeliyiz"

ANALİZ | Yeni Yaşam’da müstear isimli 31 Mart yazısı sürmanşette: “AKP-MHP’ye kaybettirmeliyiz”

Kapatılan Özgür Gündem’in yerine kurulan Yeni Yaşam gazetesi bugün ‘Evdilmelik Fırat’ imzasıyla yayınlanan “AKP-MHP’ye kaybettirmeliyiz” başlıklı yazıyı sürmanşetten verdi. Yazıda, “Kimi aklı evveller çözüm mavalları okusa da iktidarın Kürt soykırımını tamamlamaya hazırlandığını görmek için kâhin olmaya gerek yok” ve “Resmi ideolojinin kurucusu ve birçok konuda AKP-MHP ile yarışan CHP’ye karşı haklı tepki asla faşizmin nefes almasını sağlayacak bir zemine dönüşmemeli. AKP-MHP faşizmine her yerde kaybettirmek tarihi sorumluluktur” deniyor.

DEM Parti’ye yakın Yeni Yaşam Gazetesi bugün “Evdilmelik Fırat”ın “AKP-MHP’ye kaybettirmeliyiz” başlıklı analizine sürmanşetine koydu.

Evdilmelik Fırat’ın bu gazetede yayınlanan ilk yazısı. Yazarın bu yazı dışında başka bir yazısı ya da internette biyografisiyle ilgili bilgi bulunmuyor.

Gazetede müstear adlarla Duran Kalkan, Mustafa Karasu gibi isimlerin yazılarının yayınlandığı biliniyor.

Gazetenin ilk sayfasında yazıdaki şu ifadeler öne çıkartıldı:

“Kimi aklı evveller çözüm mavalları okusa da, iktidarın Kürt soykırımını tamamlamaya hazırlandığını görmek için kâhin olmaya gerek yok. Askeri ve diplomatik adımlar AKP-MHP iktidarının savaşı derinleştirmeye hazırlandığını açıkça gösteriyor.”

“31 Mart seçiminin sadece bir yerel seçim olarak ele alınmaması gerekir. Güven tazelemek isteyen ve bunu savaşın zemini olarak gören faşizme bu fırsatı vermemek önemlidir. Kürt halkı başta olmak üzere vicdanı olan, demokrasiden yana herkesin AKP-MHP faşizminin kazanacağı denklemlerden uzak durması gerekir.”

“Resmi ideolojinin kurucusu ve birçok konuda AKP-MHP ile yarışan CHP’ye karşı haklı tepki asla faşizmin nefes almasını sağlayacak bir zemine dönüşmemeli. Seçimler sonrası Kürdistan’da boydan boya soykırım hazırlığı yaptığını ifade eden AKP-MHP faşizmine her yerde kaybettirmek tarihi sorumluluktur.”

Evdilmelik Fırat imzasıyla Yeni Yaşam’da yayınlanan bu yazı örgüte yakın Mezapotamya Ajansı tarafından da haberleştirildi.

Muhatap Leyla Zana ve onun açıklamaları mı?

Bu yazı, Diyarbakır Newrozu’nda yeni bir barış süreci çağrısı yapan ve ‘irademize sahip çıkacağız’ diyen Leyla Zana’nın açıklamalarını akla getirdi.

Zana, 21 Mart’ta Diyarbakır’daki Newroz kutlamasına katılmış ve şunları söylemişti:

“1993’te Öcalan ilk kez barış yolu ve metodlarını konuşmaya başladı. Öcalan’ın bir daha bu yolu açmasına hazır mısınız? Tek kelime ile soracağım size. Evet mi?”

Zana daha sonra Diyarbakır Dicle’de katıldığı seçim kampanyası kapsamında yaptığı konuşmada ise İstanbul seçimleri ile ilgili şunları söylemişti:

“İstanbul, bir müjde bekliyor bu insanlar. Sen en büyük Kürt şehrisin. Tüm herkesin gözü İstanbul’da. İradenin bulanmaması için berrak bir şekilde sandığa yansımasını sağla İstanbul. Günübirlik çıkarları, popülist politikaları değil, bu halkın ve Türkiye halklarının ortak iradesini sandığa yansımasını sağla İstanbul.”

Yeni Yaşam gazetesi, 21 Mart’taki Diyarbakır Newroz’unun ardından yaptığı baskıda manşette Leyla Zana’nın açıklamalarına küçük bir kutuda yer vermişti.

24.03.2024
- Advertisment -