Ana SayfaANALİZLERMacron, Türkiye ve Katar’ı Fransa seçimlerine müdahale konusunda uyardı

Macron, Türkiye ve Katar’ı Fransa seçimlerine müdahale konusunda uyardı

Fransa devlet televizyonu France 5, “Erdoğan: Avrupa’ya kafa tutan Sultan” adlı bir belgesel yayımladı. Belgesele konuşan Macron, Türkiye ve Katar’ı, ‘devlet kontrolü altındaki medyalar’ üzerinden 2022’deki seçimlere müdahale etme konusunda uyardı.

Fransa devlet televizyonu France 5’te yayımlanan “Erdoğan: Avrupa’ya kafa tutan Sultan” adlı belgeselde, Erdoğan’ın 2004’te France 5’e verdiği röportajdan bölümler gösterildi, Erdoğan’ın “İşkenceye sıfır tolerans” vaadini tekrarladığı duyuldu.

İlk kez bu belgeselde gösterilen Macron ile Erdoğan arasındaki son video konferansın giriş anlarında, Erdoğan’ın Macron’dan maskesini çıkarmasını istediği görülüyor.

Kanal, belgesel için Türkiye’den ise Mehmet Altan ve Hilal Kaplan gibi isimlerden görüş aldı.

Belgesele konuşan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ilginç açıklamalarda bulundu.

Türkiye’nin bölgede tarihi ile çok büyük bir millet olduğuna dikkat çeken Macron, bu ülkenin kurucusunun Atatürk olduğunu belirterek Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın idolünün de Atatürk olduğunu söyledi.

Avrupa Birliği’nin bölgesel barış için Türkiye ve Rusya’ya ihtiyacı olduğunu aktaran Macron, Türkiye ile diyaloğun devam etmesi gerektiğini vurguladı. Macron, Türkiye’nin sırtını Avrupa’ya dönmemesi için her şeyin yapılması gerektiğini belirtti.

Türkiye’nin mülteci konusundaki tutumundan da övgüyle bahseden Macron, Türkiye’nin dünyada en çok Suriyeli mülteciyi ağırlayan ülke olduğuna dikkat çekti, bu konularda Türkiye ile çalışmanın zorunluluk olduğunu söyledi. Macron, “Türkiye’ye artık seninle bu konularda çalışmıyoruz dersek, kapıları açar 3 milyon Suriyeli mülteci Avrupa’da olur” dedi.

Macintosh HD:Users:yildirayogur:Desktop:ExLVrZAVEAEaygk-1.jpg
Belgesel bu görselle tanıtıldı.

Macron, Türkiye medyasında İslam karşıtı gibi gösterilmesine tepki göstererek “Sözlerim çarpıtıldı ve Fransa, İslam ile ilgili sorunları olan bir ülke olarak yansıtıldı” dedi ve ekledi:

“Geçen sonbaharda, çok açık bir şekilde yalanlarla örülü bir siyasi anlayış vardı… Devletlerin söylediği yalanlar, Türk devletinin kontrolü altındaki medya kuruluşlarının yaydığı yalanlar, Katar tarafından kontrol edilen belli bazı büyük televizyon kanallarının yaydığı yalanlar. Bu konuyu Katar Emiri Tamim bin Hamad el Sani ile de görüştüm.”

Macron, “Bunun kabul edilemez olduğunu düşünüyorum. Bunlar yazılı. Tehditler örtülü bir şekilde yapılmıyor” dedi ve bu müdahalenin “kamuoyunun fikirlerini etkilemeye dönük” olduğunu öne sürerek, “2022’de Fransa’daki seçimlere yönelik müdahalelerin kabul edilemez olduğunu” söyledi.

(Kaynak: AFP-Artı33-BBC Türkçe)

- Advertisment -