Ana SayfaSeçim 2023‘Alevi’, Fransız medyasının da ilgisini çekti

‘Alevi’, Fransız medyasının da ilgisini çekti

Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ‘Alevi’ başlıklı kısa videosunun yarattığı etki Fransız medyasının da gündeminde.

Fransız resmi medya kuruluşu AFP, “Erdoğan’ın rakibi Alevi kimliğini açıkça ilan ederek tabuları yıktı” başlığını kullandı. Haberde, “Kılıçdaroğlu Türk siyasetinde bir tabu olan Alevi olma konusunu konuştu” denildi.

Erdoğan’ın geçmişte Aleviler hakkında suçlayıcı tonda konuşmalar yaptığının hatırlatıldığı AFP haberinde, “Kılıçdaroğlu Alevi kimliğini hiçbir zaman saklamadı ama nadiren bu konu hakkında konuştu. Anketler 74 yaşındaki Kılıçdaroğlu’nun bıçak sırtı görünen seçimleri kazanmaya yakın olduğunu gösteriyor” denildi.  

Haberde daha sonra şu değerlendirmeler yer aldı:

“Stratejik önemde bir ülke olan Türkiye’nin Osmanlı sonrasındaki en önemli seçimi olarak gösterilen seçime bir aydan kısa bir süre kala Kılıçdaroğlu’nun mesajı sansasyon yarattı. Tweet’i yaklaşık 50 milyon görüntülendi ve Erdoğan hükümetini yanıt vermeye zorladı.

“Erdoğan’dan uzaklaşarak Kılıçdaroğlu’nun ittifakına katılan muhafazakâr parti Saadet, destek mesajı paylaştı. Saadet Partisi, Kılıçdaroğlu’nun paylaşımını yayınlayarak, ‘Kutuplaşmayı, ötekileştirmeyi ve kimlik siyasetini değil güzel ahlakı, adaleti, hakkaniyeti ve samimiyeti seçerek, bu çarpık düzene hep birlikte son verebiliriz’ ifadelerine yer verdi.”

- Advertisment -