Evlerde arama yapan polis, gazetecilere ait kitap ve bilgisayar gibi dokümanlara el koydu. İkamet adresinde bulunmayan Ferhat Çelik gözaltına alınamadı. Esen’in evindeki polis araması ise sürerken, Abdurrahman Gök gözaltına alındı.
Gözaltılarda gazetecilerin yanı sıra bazı Özgür Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi avukatların da bulunduğu ve operasyonun Diyarbakır merkezli olduğu ilk gelen bilgiler arasındayken Batman ve Şanlıurfa’da da brçok kişinin gözaltına alındığı öğrenildi.
Gözaltına alınanlar arasında PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın vasisi avukat Mazlum Dinç, HDP MYK üyeleri Özlem Gündüz ve Mahfuz Güleryüz gibi siyasilerin de olduğu öğrenildi.
Çok sayıda avukatın da gözaltına alındığı soruşturma kapsamında Diyarbakır merkezli yürütülen ve bir yıla yakın süredir tutuklu bulunan gazetecilerin avukatı Resul Temur da bulunuyor.
Öte yandan Amida Haber’e konuşan Diyarbakır Baro Başkan Yardımcısı Mehdi Özdemir, “Cumhuriyet Başsavcılığının talimatı ile 150’e yakın gözaltı var. Operasyon halen devam ediyor. Gözaltılar devam ediyor. Birçok avukat arkadaşımızın bürolarında aramalar sürüyor. Şuana kadar bir gerekçe belirtilmiyor. Bize sunulan bir gerekçe yok. Farklı meslek gruplarına yönelik bir operasyon. Aralarında STK temsilcileri var. Genel yürütülen bir soruşturma” ifadelerini kullandı.
Diyarbakır Barosu’ndan yapılan yazılı açıklamada da soruşturma dosyasına gizlilik kararı verilmesinin adil yargılanmayı engellediği vurgusu yapılarak şu ifadelere yer verildi:
“Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının yürütmüş olduğu soruşturma kapsamında, Diyarbakır 3. Sulh Ceza Hakimliğinin vermiş olduğu arama ve gözaltı kararına istinaden bugün sabah saatlerinde Baromuz üyesi meslektaşlarımızın, gazetecilerin ve hak savunucuların evlerine baskın yapılmış, yakalama ve gözaltı işlemleri gerçekleştirilmiştir.
Temel hak ve özgürlüklere son derece keyfî bir biçimde müdahale edilmekte, avukatlar başta olmak üzere hak savunucuları ve bağlı olunan meslek örgütleriyle sivil toplum örgütlerinin yargı eliyle hedef alındığı, ceza tehditlerine maruz bırakıldığı bir süreç yaşanmaktadır.
Yakalama, gözaltı, tutuklama gibi koruma tedbirleri, hak savunucuları üzerinde yersiz, gereksiz ve ölçüsüz şekilde kötüye kullanıldığı gözlenmekte, avukat görüş yasağı ile soruşturma dosyasında gizlilik kararı alınmıştır.
Yargılananların haklarındaki suçlamaların niteliği ve sebeplerinden en kısa sürede haberdar edilmesi adil bir yargılamanın gereğidir. Meslektaşımıza ilişkin soruşturma dosyası hakkında kısıtlama kararı ve avukat görüş yasağı bulunmakta olup, avukatlarının soruşturma dosyasına erişimi ve bilgi sahibi olması engellenmektedir.
Meslektaşlarımıza, gazetecilere ve hak savunucularına yönelik hukuka aykırı, özgürlük ve güvenlik hakkını ihlal edici uygulamaya son verilmeli, derhal serbest bırakılmalıdır.”