14 Mayıs’taki parlamento seçimlerinde Millet İttifakı’nı oluşturan partiler 213 milletvekili çıkardı.
CHP listelerinden seçime giren DEVA Partisi 15, Gelecek Partisi ile Saadet Partisi 10’ar, Demokrat Parti 3 milletvekili ile mecliste temsil hakkı kazandı. Meclisin açılmasından hemen sonra 38 milletvekili CHP’den ayrılıp, partilerine geri dönecek. Bu partilerin hiçbiri mecliste grup kurmak için gerekli 20 milletvekiline sahip olmadığı için meclis faaliyetlerine birlikte devam etmenin formülünü arıyor. Eğer bu dört parti birlikte grup kurabilirse meclis başkanlık divanında temsil edilme, meclis ihtisas komisyonlarında yer alma ve meclis kürsüsünde grup adına konuşma şansını da yakalamış olacak.
Bu 4 partinin mecliste birlikte grup kurmasına dönük ilk harekete geçen; Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu oldu. Davutoğlu’nun ortak grup kurma çağrısına mevcut durumda DEVA, Gelecek ve Demokrat Parti sıcak yaklaşıyor. Buradaki sorun; partilerin hangi parti adı altında biraraya geleceği konusunda uzlaşmaya varamamış olması. Seçim öncesinde de ortak parti çatısı altında birleşip, ittifak kuramayan bu partilerin şimdi de çatı parti konusunda anlaşmaya varmakta zorluk çektikleri belirtiliyor.
“Hülle partiye hayır”
Bu zorluktan ötürü Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu’nun yeni bir öneriyle partilere gitmek istediği de siyaset kulislerine yansıdı. O öneriye göre; meclis grubu için yeni bir çatı parti kurulması. Bu önerinin formülü de basit: 4 partinin 38 milletvekili yeni kurulacak partiye geçecek. Mecliste ortak grup kurulacak. 4 ayrı parti; hem çatı partisi hem de kendi partileri için çalışacak.
Davutoğlu’nun bu önerisine Saadet Partisi ile DEVA Partisi’nden “Hülle partiye hayır” yanıtları geliyor. Her iki parti de, yeni bir parti kurmanın toplumda karşılığı olmayacağı gibi parti tabanlarını “yaralayacağını” düşünüyor.
Saadet Partisi kurmayları “Bizim bir tabanımız var. Belli bir seçmenimiz var. Ne gerek var hülle partiye? Saadet Partisi çatısı altında birleşebiliriz” derken, DEVA Partisi kurmayları da benzer şekilde “Biz de hülle partiye karşıyız. Mevcut partilerimizin birisinin çatısında birleşebiliriz” görüşünü savunuyor.
Gelecek Partisi lideri Davutoğlu’nun, parti liderleriyle kuracağı temaslardan sonra 4 partinin mecliste ortak grup için nasıl bir yol izleyeceğinin daha da netleşmesi bekleniyor.