Ana SayfaSeçim 2023Hasan Cemal’in TİP paylaşımı tartışılıyor

Hasan Cemal’in TİP paylaşımı tartışılıyor

Hasan Cemal’in “Pervin Buldan'dan TİP'e gönderme: Yeşil Sol Parti dışında atacağınız her oy AKP'ye yarar, tek adresimiz Yeşil Sol'dur, sakın aldanmayın!” tweet’i tartışma yarattı. Bölgesinde TİP’in bir milletvekilliği kazanması durumunda Hasan Cemal’in Meclis’e girmesi kritik hale geliyor. Ya da ikisi birden seçilemiyor ve bir milletvekilliği AK Parti'ye gidiyor.

HDP’nin seçime gireceği Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (YSP) dün (23 Nisan) Kadıköy’de bir miting yaptı. Mitingde konuşan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, isim vermeden TİP’i eleştirdi ve “YSP dışında verilecek tüm oylar AKP’ye gidecek” dedi:

“İttifaklar adına seçimlere giriyoruz. Bizim de bir ittifakımız var. Emek ve Özgürlük İttifakı. Başımız gözümüz üstünde yeri var. Ancak Yeşil ve Sol parti dışında atacağınız her oy AKP’nin işine yarar bu böyle bilinsin, böyle algılansın. İttifak içerisinde başka partilere verilen oylar İttifak’a yazılmaz. Her partinin kendi hanesine yazılır. Size ‘bir farkımız yok, bize de verirseniz kazanırız’ diyen başka partilere sakın aldanmayın. Güvenmeyin. Tek adresiniz var. Yeşil Sol’dur. Başka adresimiz yok. İki tane oy kullanacağız. Bir oy faşizmi geriletmeye, diğer oy Yeşil Sol’a sevgili arkadaşlar. Ben İstanbul halkına güveniyorum. İstanbul’da Yeşil Sol birinci olacak.”

YSP İstanbul 2. Bölge 3. sıra milletvekili adayı gazeteci Hasan Cemal’in, Pervin Buldan’ın bu açıklamasını paylaşması ise tartışmalara neden oldu.

Tartışmayla birlikte, İstanbul 2. Bölgede TİP ile YSP arasındaki rekabet gündeme geldi.

2018 Genel Seçimlerinde İstanbul 2. Bölgede partilerin aldığı oylar ve çıkarttıkları milletvekili sayıları.

2018’de gerçekleşen milletvekili seçimlerinde İstanbul 2. Bölgede HDP %12.22 oy almış ve 3 milletvekili çıkartmayı başarmıştı.

HDP’nin 2018’deki seçimlerde İstanbul 2. Bölgedeki oyu 337.455’ti. Aynı seçimde CHP %24.8 ile 8 vekil çıkartırken, İYİ Parti %7,6 ile 2 vekil çıkartabilmişti.

Cumhur İttifakı’nda ise AK Parti %45.17 oy alarak 13 vekil çıkartırken, MHP %8.11 ile 2 vekil çıkartmıştı.

HDP ile aynı ittifakta seçime girerek baraj sorununu kaldıran fakat HDP çatısı altında seçime girmeyi reddeden Türkiye İşçi Partisi’nin İstanbul 2. Bölge 1. sıra adayı ise gazeteci Ahmet Şık.

Şık, 2018’de HDP’den milletvekili seçilmiş, fakat daha sonra partiden ayrılarak TİP’e katılmıştı. TEAM Araştırma’dan Ulaş Tol’un hesaplarına göre Ahmet Şık’ın milletvekili seçilebilmesi için 108 bin civarında oya ihtiyacı var, ki bu da yüzde 3,6’lık bir oya tekabül ediyor.

masa içeren bir resim

Açıklama otomatik olarak oluşturuldu

Kaynak: Ulaş Tol – TEAM Araştırma

Ahmet Şık ve TİP’in bu oy sayısını yakalaması ağırlıklı olarak YSP’den ve CHP’den alabileceği oylara bağlı. Bu durumda Şık’ın vekil olması halinde YSP’nin 3. sıra adayı Hasan Cemal Meclis’e giremeyebilir. Ya da TİP gerekli oy sayısının biraz altında kalarak milletvekilliği çıkaramaz ama ilaveten aldığı oylar boşa gideceği, ittifaka yaramayacağı için muhtemelen bölgede en çok oyu alacak olan AK Parti bir milletvekilliği daha kazanır.

- Advertisment -