Ana SayfaSeçim 2023HDP resmen açıkladı: “Kılıçdaroğlu’nu destekliyoruz”

HDP resmen açıkladı: “Kılıçdaroğlu’nu destekliyoruz”

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Kemal Kılıçdaroğlu’nu destekleyeceklerini resmen açıkladı. Sancar, Sözcü gazetesinden İsmail Saymaz’a konuştu ve şöyle dedi: “Burada tek adam rejiminin sonlandırılması hedefi belirleyici. Rejime son vereceği sözünü veren ve bu programla aday olan Kılıçdaroğlu ile hedefimiz örtüşüyor. O nedenle ismi açıkça telaffuz etmek gereği vardır.”

Sözcü gazetesi yazarı İsmail Saymaz’a konuşan HDP Eş Genel Başkanı Sancar, ilk kez doğrudan Kılıçdaroğlu’nu destekleyeceklerini açıkladı. Sancar, Kılıçdaroğlu’ndan bakanlık ya da bürokraside bir pozisyon talepleri olmadığını da kaydetti. İsmail Saymaz’ın yazısının ilgili bölümü şöyle:

Dün görüştüğüm HDP Eşbaşkanı Mithat Sancar, Kılıçdaroğlu’na oy verme yönünde aldıkları kararı ilk kez bana açıkladı.

Sancar, “tek adam rejimine son vermek” hedefi doğrultusunda Kılıçdaroğlu’nu destekleyeceklerini söylüyor. Sancar, “Amacımız seçimin ilk turda bitmesidir. Bunun Türkiye’de demokratik dönüşüme giden yolda önemli adım olacağını düşünüyoruz” diyor. Sancar, bu destekten ötürü Kılıçdaroğlu’ndan taleplerinin olmadığını da ekliyor.

İşte Sancar’ın açıklamaları:

Kılıçdaroğlu’nu destekleyeceğinizi ilan etme kararı aldığınızı öğrendim.

Evet. Biz bu seçimi Türkiye tarihinin en kritik seçimi görüyoruz. İki stratejik hedefimiz var. Birinci hedef, tek adam rejimine son vermek. İkinci hedef, demokratik dönüşüm konusunda en etkili güç haline gelmek. Tek adam rejimine son vermenin yolu cumhurbaşkanlığı seçiminden geçiyor. Bir tarafta rejimi kalıcı hale getirmek isteyen Cumhur İttifakı’nın adayı var; Erdoğan. Diğer yanda, rejimi değiştirme sözü veren Kılıçdaroğlu var. Tek adam rejimini sonlandırma noktasında Kılıçdaroğlu ile hedeflerimiz örtüşüyor. Bu nedenle Kılıçdaroğlu’nu destekleme kararı verdik.

Gerçi aday çıkarmama tercihimizi kamuoyuyla paylaştığımızda bu yönde işaretler vermiştik. Ama şu aşamada tercihimizi somutlaştırmak gerekiyor. Seçmen ve kamuoyunun beklentisi bu yönde.

Amacımız seçimin ilk turda bitmesidir. İkinci tura kalmamasıdır. Bunun Türkiye’de demokratik dönüşüme giden yolda önemli bir adım olacağını düşünüyoruz. O nedenle herkesi demokratik sorumluluk bilinciyle hareket etmeye davet ediyoruz.

Mevcut rejim ülkeyi felaketler girdabına sokmuş ve her alanda çöküşün eşeğine getirmiştir. Ülkeyi bu karanlıktan çıkarmak için tek adam rejiminden kurtulmak gerekir.

Kılıçdaroğlu’nun kazanmasının demokrasi ve hukuk devletine giden yolun açılmasını sağlamada bir adım olacağına inanıyoruz.

Ancak bu durumun birden ve kökten dönüşüm yaratacağı gibi bir beklentimiz yok. Bunu gerçekleştirecek, demokratik dönüşümü sağlayacak asıl aktör olarak kendimizi görüyoruz.

Bu yüzden parlamento seçimlerine çok önem veriyoruz. En yüksek temsiliyete ulaşmayı stratejik hedefimiz olarak belirledik. Amacımız parlamentoda anahtar konuma ulaşmak. 100. yılında Cumhuriyet’i demokrasiyle buluşturma ve demokratik Cumhuriyet’i inşa etme sorumluluğu bizlere düşüyor. Tabii barışı gerçekleştirmek konusunda belirleyici misyonun ve iradenin taşıyıcısı olacağız.

Yerel seçimlerde CHP adaylarını açıkça işaret etmemiştiniz.

Cumhurbaşkanlığı ile yerel seçimin dinamikleri farklıdır. Yerel seçimde hedefimiz, iktidara kaybettirmek ve demokrasi güçlerine alan açmaktı. Burada tek adam rejiminin sonlandırılması hedefi belirleyici. Rejime son vereceği sözünü veren ve bu programla aday olan Kılıçdaroğlu ile hedefimiz örtüşüyor. O nedenle ismi açıkça telaffuz etmek gereği vardır.

Kılıçdaroğlu’ndan talebiniz oldu mu?

Bizim talebimiz, demokrasi ve hukuk devletinin yolunu açacak yönetim ve iradeyi göstermesidir. Tek adam rejimine son vermek, barış giden yolun açılmasında sorumluluk üstlenmesi temel beklentimizdir.

Bürokraside ya da kabinede bir pozisyon…

Hayır, kararımız politiktir ve bir pazarlık söz konusu değildir.

Sancar’ın ardından Emek ve Özgürlük İttifakı da Kılıçdaroğlu’na destek açıkladı

Mithat Sancar’ın açıklamasının ardından HDP’nin de içinde olduğu Emek ve Özgürlük İttifakı da gün içinde Cumhurbaşkanlığı seçiminde Kemal Kılıçdaroğlu’na destek kararı aldıklarını açıkladı.

- Advertisment -