Ana SayfaSeçim 2023Kemal Kılıçdaroğlu The Economist’e yazdı: “Türkiye, tekrar Batı’ya yönelecek…” Çavuşoğlu makalesini geri...

Kemal Kılıçdaroğlu The Economist’e yazdı: “Türkiye, tekrar Batı’ya yönelecek…” Çavuşoğlu makalesini geri çekti

Millet İttifakı Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, kendisine destek açıklaması yayımlayan The Economist için bir makale kaleme aldı: “Türkiye, 14 Mayıs’tan sonra tekrar Batı’ya yönelecek. Batılı müttefiklerimizle ekonomik, siyasi, sosyal ve kültürel açıdan daha yakın olacağız. AB ile sorunlarımızı çözeceğiz. AB üyelik sürecimizi yeniden başlatacağız, AİHM kararlarını uygulayacağız…” Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise The Economist için yazdığı makalesini, derginin Kılıçdaroğlu’nu desteklediğini açıklamasının ardından geri çekti.

Dünyadaki önemli seçimler öncesinde desteklediği tarafı açıklamayı gelenek haline getiren The Economist dergisi, Perşembe günü (4 Mayıs) “2023’ün en önemli seçimi” dediği 14 Mayıs seçimlerini kapağına taşımıştı. Dergi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçimleri kaybetmesini istediğini ve Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nu desteklediğini açıklamıştı.

Bu açıklama üzerine, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu The Economist için yazdığı makalesini geri çekti, Çavuşoğlu’nun kararını The Economist dergideki bir dipnotla açıkladı.

Bugün ise (6 Mayıs) Kemal Kılıçdaroğlu, The Economist’e konuk yazar oldu ve kendisini derginin okuyucularına anlatan bir makale kaleme aldı:

“Türkiye, 14 Mayıs’tan sonra tekrar Batı’ya yönelecek. Batılı müttefiklerimizle ekonomik, siyasi, sosyal ve kültürel açıdan daha yakın olacağız. AB ile sorunlarımızı çözeceğiz. AB üyelik sürecimizi yeniden başlatacağız, AİHM kararlarını uygulayacağız.

“Türkiye’nin demokratik bir rol model olarak vizyonu elbette sadece Doğu’yu etkilemeyecek. Avrupa’da anti-demokratik rejimlerin, yabancı düşmanlığının ve Rus-Ukrayna savaşının yarattığı zorluklar düşünüldüğünde, seçimlerimizin Batı’daki komşularımız için de bir referans noktası olabileceği ortaya çıkıyor. Demokratik ittifakımızın Türkiye’de kazanacağı bir zafer, Avrupa için yeni bir başlangıcın habercisi olabilir. Umarım Avrupalı demokratlara birleşmeleri açısından iyi bir örnek oluruz.

“Millet İttifakı’nın seçim kampanyasının sloganı ünlü bir Türkçe pop şarkısından alındı: ‘Sana söz, yine baharlar gelecek.’ İttifakımız bu taahhüdü yerine getirecek. Ortaya çıkan olumlu sonuçlar ülkemizle sınırlı kalmayacak, Türkiye’nin Avrupa, Amerika Birleşik Devletleri, Orta Doğu, Rusya, Çin ve ötesiyle olan ilişkilerini de kapsayacak.”

- Advertisment -