Ana SayfaSeçim 2023KULİS | İnce'yi ikna süreci: 35 vekil istedi, İmamoğlu aracı oldu, “hoş...

KULİS | İnce’yi ikna süreci: 35 vekil istedi, İmamoğlu aracı oldu, “hoş geldin-güle güle” sözü köprüleri yıktı

27 Mart’ta İstanbul’daki iki ilçe belediye başkanı İnce’yi Yalova’daki evinde ziyaret etti. İnce, 10 gündür CHP’den kimsenin kendisini aramamasından şikâyet etti. TÜBİTAK ve diğer bilimsel çalışmalardan sorumlu Cumhurbaşkanı yardımcılığı, 35 milletvekili kontenjanı istedi. Daha sonra devreye İmamoğlu girdi, İnce ile görüştü, mesajlarını Konya’da Kılıçdaroğlu’na iletti. Kılıçdaroğlu, İnce’yle görüşmeyi kabul etti. Herkes adaylıktan çekilmesini bekliyordu. Ama öyle olmadı.

Muharrem İnce ile CHP arasındaki gayriresmi flört 16 Mart günü başladı. O gün Fatih Altaylı’yı telefonla arayan Muharrem İnce, “Durumu değerlendiriyorum, Kılıçdaroğlu lehine çekilebilirim” dedi. Altaylı bu gelişmeyi sosyal medya hesabından paylaşınca, kamuoyunda önemli bir beklenti ve heyecan dalgası oluştu.

Ancak bu açıklamadan sadece beş gün sonra, 21 Mart akşamı Habertürk’te Fatih Altaylı’nın konuğu oldu ve tam tersi açıklamalarda bulundu.

Aradan geçen yaklaşık bir haftalık süreçte Muharrem İnce hep Türkiye’nin gündemindeydi. 27 Mart’ta İstanbul’dan iki CHP’li belediye başkanı Muharrem İnce’nin Yalova’daki evine gitti. CHP’nin üst yönetimi bu ziyaretten habersizdi; iki belediye başkanı ziyareti tamamen inisiyatif alarak ve kişisel dostluğa dayalı olarak gerçekleştirmişti.

Ziyarette başkanlar İnce’ye çekilmesi yolunda tavsiyede bulundu ve arabuluculuk önerdi. Hatta bir CHP’li başkan “Aday olur ve Kılıçdaroğlu’na kaybettirirsen kariyerin bitecek ama aday olmaz destek verirsen, sahip olduğun yüzde 3 oyla kahraman olacaksın” dedi. İnce ise on gündür verdiği mesajlara ve uzattığı barış çubuğuna rağmen CHP üst yönetiminden kimsenin onu aramadığını, temasa geçmediğini dile getirdi ve Kemal Kılıçdaroğlu’nun etrafında, kendisini istemeyen bir ekip olduğundan bahsetti. Hatta, diyalog sağlamak için İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na bir aracı ile haber yolladığını, ancak İmamoğlu’nun onu aramadığını söyledi.

Görüşmede İnce şartlarını da söyledi: TÜBİTAK ve diğer bilimsel çalışmalardan sorumlu cumhurbaşkanı yardımcılığı ve Altılı Masa’da toplam oylarının kendisiyle aynı olduğunu iddia ettiği diğer partiler gibi, 35 milletvekili kontenjanı.

CHP’li başkanlar yine inisiyatif alarak, bu sayıda bir milletvekili kontenjanının mümkün olamayacağını ama 4-5 kişilik bir kontenjan ayrılabileceğini, cumhurbaşkanı yardımcılığı konusunda ise ısrar etmemesini söylediler. Güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçildiğinde, boşalacak CHP genel başkanlığı, başbakanlık yardımcılığı, devlet bakanlığı, Meclis başkanlığı gibi birçok alternatifin söz konusu olacağını hatırlattılar.

İnce, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu kendisiyle görüşmek isterse görüşeceğini söyleyerek yeşil ışık yaktı.

Aynı gün İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, çiftçilere destek programı için Çatalca’daydı. İki belediye başkanı İmamoğlu’nu karşılamak için Çatalca’ya geçti. Burada İmamoğlu ile baş başa 15 dakikalık özel bir görüşme yaptılar. İmamoğlu, İnce’nin kendisine gönderdiği haberi almadığını, aracının kendisine böyle bir mesaj iletmediğini söyledi ve o akşam İnce’yi aradı. İkili telefonda görüştükten sonra ertesi günkü Konya programında Ekrem İmamoğlu, İnce’nin mesajlarını Kemal Kılıçdaroğlu’na iletti. Kılıçdaroğlu, görüşmeyi kabul etti.

Ancak ne olduysa bundan sonra oldu; görüşme bitene kadar aracılar dahil herkes İnce’nin Kılıçdaroğlu ile anlaştığını duyurmasını ve adaylıktan çekilmesini bekliyordu. Ancak İnce’nin basın açıklamasındaki tavırları ve ifadeleri herkesi şoke etti. Özellikle Türkiye’nin gündemine oturan “Hoşgeldiniz, güle güle” lafları ve Kılıçdaroğlu’nun birlik ve beraberliğin önemine vurgu yapıp “Halil İbrahim Sofrası’nı büyütmeye çalışıyoruz” demesine karşılık İnce’nin “Biz terör örgütleriyle mücadele ediyoruz” diyerek Kılıçdaroğlu’nu bu konuda üstü örtülü de olsa suçlaması, köprülerin yıkılmasına neden oldu.

Yine de umutlar kesin aday listelerinin Resmî Gazete’de yayımlandığı ana kadar İnce’nin çekilmesi yönündeydi, ancak bu gerçekleşmedi.

- Advertisment -