Ana SayfaSeçim 2023Ortağı Bahçeli ve danışmanı Uçum karşı çıkmıştı… Erdoğan: “50+1 şartının değişmesinden yanayım”

Ortağı Bahçeli ve danışmanı Uçum karşı çıkmıştı… Erdoğan: “50+1 şartının değişmesinden yanayım”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçimi kazanmak için gerekli olan yüzde 50+1 oy şartının değişmesinden yana olduğunu söyledi. Daha önce Devlet Bahçeli bu teklifi öne sürenlere “Anlayışla karşılamamız, makul bulmamız abesle iştigaldir” demişti. Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum da bu düşünce sahiplerini “Halkın iradesinin parçalanması ve Türkiye’yi rahatça kontrol etme hevesi içinde olanlar” diye tanımlamıştı.

Cumhurbaşkanı, cumhurbaşkanlığı seçimini kazanmak için gereken yüzde 50+1 oy alma şartının değiştirilmesinden yana olduğunu söyledi. Erdoğan şu ifadeleri kullandı:

“Şahsen böyle bir adım atılırsa taraftarım”

“Böyle bir yapılanmaya, böyle bir düzenlemeye katılacak olan siyasi partiler olursa bunun olmaması söz konusu değil, olabilir. Doğrusu ben de olmasından yanayım. Buradaki 50+1 oran itibariyle 50+1 değil. Yüzde 50+1 oy demek. Bu seçimden sonra böyle bir adım atılabilir. Bu adım karşılık bulursa, çünkü anayasa değişikliği gerektiriyor, olmaması için neden yok. Şahsen böyle bir adım atılırsa taraftarım. Temennim odur ki seçim sonrasında atılacak bu adımla bir netice alırsak o zaman seçim süreçleri çok daha rahat olacaktır, kolay olacaktır.”

Bahçeli ve Uçum tartışmalara tepki göstermişti

Yüzde 50+1 oy şartının tartışılmasına sert tepki gösteren MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, “Bu sistemin demokratik meşruiyet temeli, yüzde 50+1’dir. Yüzde 50+1 oyla Cumhurbaşkanı seçilmesi, çoğulcu demokrasinin dünyaya emsal teşkil edecek bir şekildir. Milletvekili seçmiyoruz, belediye başkanı seçmiyoruz, cumhurun bütününü temsil edecek Cumhurbaşkanı seçiyoruz. Yüzde 50+1 oyu eleştirenleri anlayışla karşılamamız, bunu felaket olarak yorumlayan karamsarları makul bulmamız abesle iştigaldir” demişti.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum da Twitter hesabından paylaştığı mesajında konuyu tartışmaya açanlar için “Halkın iradesinin parçalanması ve Türkiye’yi rahatça kontrol etme hevesi içindeler” demişti.

- Advertisment -