Ana SayfaSeçim 2023Seçimden önceki maaş zamlarıyla oluşan geçici refahın grafiği

Seçimden önceki maaş zamlarıyla oluşan geçici refahın grafiği

2019 yılından beri hızla düşen işgücü gelirlerinin gayri safi yurt içi hasıla (GSYH) içindeki payı 14 Mayıs seçimlerinden önce yıllık 6 puan arttı. Ekonomist İris Cibre: “Hani videolarda görüyorduk ya ‘Hayır ekonomi çok iyi, ben halimden memnunum’ diyenleri. 2022 Temmuz ve 2023 Ocak’ta aldıkları görece yüksek zamlarla kendi ölçeklerinde refaha ulaştılar. Bu geçici refahın da etkisi var seçimlerde...”

Ekonomist İris Cibre, sosyal medya hesabından bir grafik yayınladı. Bu grafiğe göre işgücü gelirlerinin gayri safi yurt içi hasıla (GSYH) içindeki payı 14 Mayıs seçimlerinden önce yıllık 6 puan arttı.

2019 yılından beri hızla düşen işgücü gelirlerinin GSYH içindeki payında, 2022 Temmuz ve 2023 Ocak’ta yapılan asgari ücret zamları sonucunda yaşanan geçici refah nedeniyle artışın görüldüğünü belirten Cibre, yaptığı paylaşımlarda şu ifadeleri kullandı:

“Bakın seçim öncesi ne olmuş? 2019’dan beri sert düşen iş gücü gelirlerinin GSYH içindeki payı yıllık 6 puan artmış Hani videolarda görüyorduk ya ‘hayır ekonomi çok iyi, ben halimden memnunum’ diyenleri 2022 Temmuz ve 2023 Ocak’ta aldıkları görece yüksek zamlarla kendi ölçeklerinde refaha ulaştılar Bu geçici refahın da etkisi var seçimlerde…”

“Fakat bu grafik bana çok inanılmaz geliyor. Ya orta kesimin yok olduğunun ispatı ya da bir yerde bir hata var. Sermaye ile işgücünün aldığı pay eşitlenmiş üstelik bu politikalarla What?”

“Yani sadece 1 çeyrekte işgücü geliri payı 13 puan birden nasıl yükselir yahu yok artık… Bir dostumdan EYT kıdem tazminatının etkisi uyarısı geldi. Fakat bu tüm işgücünün payını 13 puan artırır mı? Bilemiyorum…”https://twitter.com/iriscibre/status/1664164465623834624?s=20

- Advertisment -