Ana SayfaSeçim 2023Erdoğan 52,16 Kılıçdaroğlu 47,84

Erdoğan 52,16 Kılıçdaroğlu 47,84

Sandıkların yüzde 99'undan fazlası açıldı. Kesin olmayan sonuçlara göre, Erdoğan yüzde 52,15 oy oranıyla cumhurbaşkanlığı ikinci turunu önde tamamladı; Kılıçdaroğlu'nun oy oranı yüzde 47,85.

Türkiye, cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu için oy kullanımı sona erdi. Oy sayımı devam ediyor.

Birinci turda ne olmuştu?


Cumhur İttifakı adayı Erdoğan’a ilk turda 27 milyon 133 bin kişi oy verdi. Erdoğan’ın oy oranı, yüzde 49,52’ydi.

Millet İttifakı adayı Kılıçdaroğlu ise 24 milyon 594 bin oyla, yüzde 44,88’e ulaştı.

Ata ittifakı’nın adayı Sinan Oğan ise, yüzde 5,17 oy almıştı.

İkinci tur seçimi için Ata İttifakı “destek” konusunda ayrıştı.

İttifakın adayı Oğan, Recep Tayyip Erdoğan’ı desteklerken, ittifakı oluşturan Zafer Partisi ve Adalet Partisi ise, Kılıçdaroğlu’nu destekleme kararı aldı.
Seçim için ülke genelinde 191 binden fazla sandık kuruldu.

Liderler arasında en erkenci DEVA Partisi lideri Ali Babacan oldu.

Babacan, oyunu Ankara’da eşi Zeynep Babacan ile birlikte kullandı.

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan'dan seçim açıklaması - Son Dakika

Üsküdar’daki Hacı Sabancı Anadolu Lisesi’nde oy kullanan Akşener, gazetecilere, “Oyumuzu kullandık. Hepimiz için önemli. Gençlerin geleceği açısından önemli bir seçim. İnşallah milletimize hayırlı olur” dedi ve Ankara’ya geçti.

Ünlüler arasında ise ilk oyunu kullanan Sezen Aksu oldu.

Cumhurbaşkanı 2. tur seçimi için oyunu Beykoz’da kullanan Sezen Aksu oy kullandıktan bırakmayı unuttuğu mühürle sınıftan çıkmaya hazırlanırken, görevlinin uyarısıyla mührü teslim etti.

İmamoğlu: “Ankara’dan takip edeceğim”

Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Yardımcısı Adayı Ekrem İmamoğlu, eşi Dilek İmamoğlu ile birlikte Beylikdüzü’ndeki Emin Yükseloğlu Kız Anadolu İmamhatip Lisesi’nde oy kullandı. İmamoğlu oyunu kullandıktan sonra gazetecilere şöyle konuştu:

“Seçim sathı toplumun aynasıdır, turnusol kağıdıdır. Kimsenin oyuna müdahale edilmez ki, herkesin oyuna saygı duyulur. Keşke o toplumun talebine dönük dil kullanılsaydı. Çok helalleşeceğimiz şey var, yarından sonra bunlar konuşulacak. Ben bunların peşini bırakmayacağım.

Seçim anları değerlidir, adil bir şekilde sonuçlandığı sürece saygı duyacağız. Seçimlere bir son diye bakmamak lazım, yarın itibariyle yeni başlangıçlara sizleri uğurlarlar. Buradan hangi mesaj çıkarsa çıksın sorgulanması, ders çıkartılması gerekir. Milletimizin geleceğine en faydalı işleri nasıl yapabiliriz diye mutlaka irdeleyeceğiz. Sonuç ne olursa olsun güçlü bir başlangıcı dilemekle yükümlüyüm. İnanın çok pozitif bakıyorum günümüze ve yarınımıza.

Bugün gördüğümüz kadarıyla İstanbul’da sorunlu bir saha yok. Komşu olduklarını, birbirlerine selam vereceklerini unutmasınlar. Her ilçede belediye başkanlarımız var, ilçe başkanlarımız var, süreçleri takip ediyorlar. Sorunsuz bir gün olmasını diliyorum.

Ben sonuçları Ankara’dan takip edeceğim. Genel Merkez’de olacağız. Bir önceki seçimle bu seçim arasında fark var. Bir önceki seçim biraz daha uzun soluklu bir seçimdi. Şimdi onun neredeyse 5’te biri hızında oy kullanılıyor. Bize görev düşer mi, çok zannetmiyorum. Çünkü süre hızlı ilerleyecek. Görev düşerse elbette ben de Mansur Bey’de genel merkezde olacağız. Ama bu akşamın lideri elbette ki Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’dur. Belki kendileri kamuoyunu bilgilendireceklerdir, belki bilgilendirmeye sıra gelmeden güzel haberler vereceklerdir. Duygumuz bu yönde.”

Erdoğan: “Katılımın rehavete ulaşmadan gerçekleşmesini rica ediyorum”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da eşi Emine Erdoğan ile birlikte Üsküdar Kısıklı’daki Saffet Çebi Ortaokulu’nda oyunu kullandı.

Oyunu kullandıktan sonra gazetecilere konuşan Erdoğan şöyle konuştu:

“İkinci turu da 28 Mayıs’ta gerçekleştiriyoruz. Burada partiler yok bir metre boyunda pusula yok. Sadece iki aday söz konusu. Bu iki adaya halkımız oyunu vereceği için seri şekilde oylama bitecektir. Türk demokrasi hayatında ilk defa böyle bir oylama şahit olduğumuz vaka ve bu dünya tarihinde yüzde 90’a varan katılımla gerçekleşen yok. Demokratik mücadelesini en güzel şekilde verdi. Ülkemiz milletimiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum. Katılımın son ana kadar rehavete ulaşmadan gerçekleşmesini vatandaşlarımdan rica ediyorum.”

Son dakika: Cumhurbaşkanı Erdoğan oyunu kullandı İşte ilk açıklama

Kılıçdaroğlu: “Ülkeye demokrasinin gelmesi için tüm vatandaşları sandığa davet ediyorum

Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu ve eşi Selvi Kılıçdaroğlu, Ankara’daki Arjantin İlkokulu’nda oylarını kullandı.

Oy verme işleminin ardından konuşan Kılıçdaroğlu, “Baskıdan, otoriter yönetimden kurtulmak için, ülkeye demokrasinin gelmesi için tüm vatandaşlarımı sandığa davet ediyorum. Oylarını kullansınlar, sandıklara sahip çıksınlar. Bu ülkeye demokrasi mutlaka gelecek. Bu seçim çok zor koşullarda gerçekleşti. Halkın sağ duyusuna güveniyorum. Oy kullanan ve oyunun hakkını arayan bütün vatandaşlara yürekten teşekkürlerimi gönderiyorum” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu oyunu kullandı: Mutlaka bu ülkeye  demokrasi gelecek

Kaftancıoğlu: “Memlekete yaraşır bir seçim günü yaşıyoruz”

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu oyunu Beyoğlu Ömer Avni Mahallesi’ndeki Fındıklı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde kullandı. Sandık görevlilerinin sağdaki ve soldaki iki kabinin de müsait olduğunu, istediğine geçebileceğini söylemesi üzerine Kaftancıoğlu’nun sola geçeyim demesi sosyal medyada dikkat çekti.

Canan Kaftancıoğlu oyunu kullandı: Bir yerde müşahitler okula sokulmak istenmemiş

Oy kullanma işleminin ardından açıklama yapan Kaftancıoğlu, şunları söyledi:

“Sabah 06.00’dan itibaren bütün İstanbul’un ilçe başkanlarımız, görevlilerimiz aracılığıyla takip ediyoruz. Şu ana kadar seçim yasağına giren birtakım görsellerin karara rağmen kaldırılmamasının dışında herhangi bir sorun tarafımıza iletilmedi. Gayet bütün ilçelerde sakin bir şekilde vatandaşlarımız gelip oylarını kullanıyorlar ve hızlı bir şekilde de gördüğümüz üzere kullanıyorlar.

Şimdilik gayet güzel. Hem vatandaşlarımıza hem memlekete hem de İstanbul’a yaraşır bir seçim günü yaşıyoruz. Umarız hep böyle devam eder. Bu saatlerde katılıma dair yorum yapmak için erken. Oylar hızlı kullanıldığı için bir önceki seçimi kıyasla dolayısıyla sıra çok görmüyoruz ama bu saatlerde katılıma dair bir yorum yapmak bence yanıltıcı olabilir.

Ben İstanbul’da katılımın bir önceki seçimi yakalayacağını, hatta belki geçebileceğini düşünüyorum ama bu gözlem üzerinden değil, sadece düşünce.

İstanbul’da şu anda bütün okullarımızda hem partimizin hem gönüllülerin müşahitleri var. Sadece İstanbul’da bir okulda sınıf uygun olmadığı için müşahitler içeri sokulmak istenmemiş, o da itirazla birlikte ortadan kaldırılmış. Dolayısıyla şu anda herhangi bir şey yok.”

Gül oyunu kullandı

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, eşi Hayrünnisa Gül ile birlikte Cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimleri için Beykoz Çubuklu Mahallesi’nde bulunan Şehit İsmail Kefal İlkokulu’nda oyunu kullandı.

Okul çıkışına açıklama yapan Gül, “Oylarımızı kullandık, hayırlı olsun neticeleri memleket için. Seçim süreci çok yoğun geçti. Bundan sonra artık memleketin gerçek problemleriyle uğraşma vakti geliyor. Her şey inşallah iyi olur. Hayırlı olsun” diye konuştu.

- Advertisment -