Ana SayfaSerbest BlogDenizyolu Taşımacılığı ile Uluslararası İhracatınızı Kolaylaştırın

Denizyolu Taşımacılığı ile Uluslararası İhracatınızı Kolaylaştırın

Günümüzde ülkeler arası ticaretin güçlenmesinde transfer yollarının teknolojik alt yapılarla zenginleştirilmesi önemlidir. Bu açıdan, ülkeler arası transferde önemli bir yer kaplayan denizyolu taşımacılığı dış ticaret hacminin büyümesinde de oldukça etkilidir. 

Lojistik dünyasında entegre taşıma tiplerinde de sıklıkla kullanılan transfer türü ülkelerin ithalat-ihracat dengesini de yönlendirebilir. Ayrıca, belirli standartlarla oluşturulmuş uluslararası limanlarda yapılan bu transfer işleminin seçilmesinin birden fazla sebebi mevcuttur. Bu doğrultuda, kendi içinde de farklı kategorilere ayrılan denizyolu taşımacılığında değer arz eden malların güvenli ve uygun maliyetli taşınması tercih edilmesinin ana nedenlerindendir.

Denizyolu Taşımacılığı Nedir?

Denizyolu taşımacılığı, yükün belirli bir noktadan verilen adrese gemilerle taşınmasını sağlayan bir transferdir. Uluslararası ticaretin sürdürülmesinde stratejik özelliklere sahip olması ile tüm dünyada önemli transfer yollarından biridir. Bu nedenle, Türkiye’nin de dahil olduğu deniz kıyısı ülkelerde bu transfer türünün kritik bir yer kapladığını görebilirsiniz. Bununla birlikte, dünyada en sık tercih edilen transfer türünün olmasının altında yatan neden ise büyük yüklerin ekonomik koşullarda iletilmesidir. 

Transferin ana hatlarını belirleyen hususlar ise transfer fiyatları, iki nokta arası uzaklığı, hava koşulları, malın ebatları ve yapısıdır. Büyük gemilerin kullanıldığı bu transfer şeklinde büyük hacimli malların da yüklenmesinde destekleyici bir rol oynar. 

Denizyolu Taşımacılığı Çeşitleri Nelerdir?

Denizyolu taşımacılığı kendi içinde Tramp ve Liner transfer olmak üzere iki farklı kategoriye ayrılır. Tramp transfer türünde yük miktarından ziyade taşınan yükün niteliği önemlidir. Teslim tarihlerinin kesin bir dille belirtilmemesi aynı zamanlı farklı marka yüklerinin transferine imkan tanır. Bu sayede, geminin full yüklenmesi dikkate alınırken maden, kömür, tuğla ya da ağaç benzeri ürünlerin transferini öncelikli hale getirebilir. 

Liner transferde ise belirlenen istikamette tüm uğradığı limanlara zamanında varmasına dikkat edilir, teslim tarihlerine riayet edilmesi kritiktir. Bu bağlamda, liner transferde hizmet kalitesi ön koşul olması nedeniyle yükün niteliğine özen gösterilir ve geminin belirlenen yükü nakliye etmesi yeterlidir. Diğer bir yandan transferde kullanılan gemi ve yük sınıflandırılmasına göre 5 farklı kategoride transfer değerlendirilebilir. Bu kategoriler Ro-Ro, dökme, tanker, konteyner ya da kombine olarak ele alınabilir, tüm detayları ile aşağıdaki gibi açıklanabilir:

  • Ro-Ro nakliyesi: Karayolu taşımacılığında kullanılan tır ya da kamyon benzeri araçlarla deniz bağlantısının birleştirilmesi sağlanır. Bu sebeple, karayolunda kullanılan araçların özellikleri detaylıca incelenmesi gerekir.
  • Dökme yük nakliyesi: Yükleme ve boşaltma aşamalarında ekstra ara bölmeler kullanılarak maliyet düşürülür, fiyatlar minimize edilmeye çalışılır. Sıvı ya da küçük taneli katılar için avantajlı olan transferde ağırlıkla çimento, tuz, şeker, değerli maden parçaların yüklenmesi tercih edilebilir.
  • Tanker nakliyesi: Denizyolu taşımacılığında tehlikeli ürünlerin transferinde öne çıkarken en çok da gaz ya da petrol gibi bazı kimyasalların nakliyesinde dikkat çeker. Transfer sırasında boşaltma ve yükleme işlemleri pompalama sistemi ile yapılabilir.
  • Konteyner nakliyesi: En çok tercih edilen transfer olmasının alt yapısında standartlara uygun konteyner araçlarının kullanılması vardır. Güvenli bir transfer sağlaması ile sıkça başvurulan nakliye konumundadır.
  • Kombine nakliyesi: Denizyolu taşımacılığında sıvı olmayan ve kuru malın yüklemesi yapılabilirken bazı durumlarda petrol de transfer edilebilir.

Denizyolu Taşımacılığının Avantajları Nelerdir?

Kombine sistemlerin kullanımı günden güne ivmesel bir artış gösterse de geleneksel yöntemler hala revaçtadır. Bu doğrultuda, denizyolu taşımacılığın bazı avantajları tercih edilmesinin ana etkenlerini oluşturur. Diğer transfer yöntemlerine göre maliyetlerin azaltılabilmesi ve bütçeyi destekleyen adımlar atılabilmesi avantajlarını da katlar. Genel olarak denizyolu taşımacılığının avantajları aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Büyük Miktarda Yük Taşıyabilme Performansı: Ağırlık açısından yüklerin büyük miktarlarda ve tek seferde transfer yapılabilmesi önemlidir.
  • Güvenli Transfer Süreci: Kırılabilir, pahaca değerli ya da hassas malların özenle taşınabilmesi avantajlarından sadece bir tanesidir.
  • Global olarak Kesintisiz Transfer: Uluslararası ticarete katkı sağlayan transfer tipi olması dünyanın her noktasına ürünleri iletebilir. Ayrıca, ülkeler arasında gümrük geçişlerine takılmadan kesintisiz bir ulaşım imkanı sağlayabilir.
  • Ekonomik Değeri: Fiyatları malın gidiş mesafesine, özelliklerine ya da transfer şekline bağlı olsa da diğer nakliye alternatiflerine göre daha uygun bir sonuç çıkar. Bu sebeple, yüksek tonajlı ürünlerin taşımasında büyük bir avantaj elde edilebilir.

Tüm bu bilgiler doğrultusunda, denizyolu taşımacılıkla transfer sürecinizi tecrübeli bir kadroyla yürütmek istiyorsanız Esolco Lojistik ile iletişime geçebilir, denizyolu taşımacılığınızda güncel lojistik hizmetlerinden de faydalanarak transferinizi gerçekleştirebilirsiniz.

https://www.esalco.com/

- Advertisment -