Ana SayfaÖZEL HABERÖZEL HABER | Fabrika için bedava verilen tarım arazisi, dostluk...

ÖZEL HABER | Fabrika için bedava verilen tarım arazisi, dostluk bitince harabeye döndü

Silivri’nin Kavaklı Mahallesi’nde 172 bin metrekarelik birinci sınıf tarım arazisi 2020’de Ethem Sancak’ın yeğeni Murat Sancak’a kan ürünleri ve plazma fabrikası kurulması için Cumhurbaşkanı kararıyla “binde biri fiyatına” tahsis edilmişti. 2021’de fabrikanın temeli bakan, milletvekilleri ve vali tarafından törenle atıldı. Ama daha sonra Sancak Ailesi ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın arası açılınca fabrika mahallenin ortasında yarım bırakılıp terk edildi, tarım arazisi harabeye döndü, fabrika için “daha iyisini yaparız” vaadiyle yıkılan çocuk parkı da bir daha yapılmadı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından 2020’nin Aralık ayında imzalanan Cumhurbaşkanı kararı ile yatırım bedelinin binde biri fiyatına verilen 17.2 hektar büyüklüğündeki tarım arazisinin tahsisi CHP’liler tarafından protesto edilmişti. 

Temel atma törenin bakan ve milletvekilleri katıldı

Tartışmalara sebep olan fabrikanın temel atma töreni ise 2021’in Ekim ayında yapıldı. 

Törene dönemin Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, AK Partili milletvekilleri ve MHP’li Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz katıldı. 

Temeli atılan ve inşaatı başlayan fabrikaya tahsis edilen alan sadece tarım arazisini değil, hemen karşısındaki çocuk parkını, otobüs durağını ve aradan geçen yolu da kapsadığı için çocuk parkı yıkıldı, Kavaklı halkına “şirketin yeni ve daha güzel bir park yapacağı” sözü verildi. 

Yorgan gitti, fabrika bitmedi

Ancak aradan geçen sürede Sancak Ailesi ile Cumhurbaşkanı Erdoğan arasındaki “aşk” bitti.

Sancak Ailesi başta medya olmak üzere birçok alandaki faaliyetlerinden sessiz sedasız çekildi. Bunlara Kavaklı’daki kan ve plazma fabrikası da dahildi. Birinci katının kaba inşaatı biten fabrikanın bir gün ansızın inşaatına son verildi. Etrafı metal perde ile örülen fabrikaya sadece bir gece bekçisi bırakıldı. Mahallenin ortasında çürük bir diş gibi kalan fabrika inşaatının durumu CHP grubu tarafından sık sık Silivri Belediye Meclisi’nde MHP’li Yılmaz’a soruldu ancak “Belediye’nin yetkisinde değil” cevabı alındı. 

Ekim 2022’deki Silivri Belediye Meclisi toplantısında CHP’li Üye Süheyl Kırkıcı “Söz konusu parsellerin tarım ve mera alanında kaldığı, söz konusu alanın yerleşim alanı içinde kalması nedeniyle endüstri fonksiyonuna uygun olmadığı halde Cumhurbaşkanı kararı ile Maxicells İlaç Sanayii A.Ş’ne tahsisine karar verilmesi, açıkça hukuka aykırı bir karardır. Yaptığımız incelemelerde kaba inşaatın dahi tamamlanmadığı, aylardan beridir de herhangi bir faaliyetlerinin olmadığı, devamı konusunda bir emarenin bulunmadığı, Kavaklı halkının kullandığı tek spor alanı dahil, inşaatın sac bariyerle çevrelenmiş halde, bir gece bekçisine terkedildiğini görüyoruz. Siz de, bakanlık nezdinde inşaatın tamamlanması konusunda herhangi bir girişimde bulundunuz mu, bulunduysanız hangi sonuçlara vardınız? Bulunmadıysanız, bundan sonra bir girişimde bulunacak mısınız?” diye sordu. 

Başkan Yılmaz ise “Süreci takip ediyoruz evet inşaat durmuş vaziyette. Aldığım bilgilere göre Türk Kızılay’ı işi devralarak devam edecek. Bir de ben burada kimsenin avukatlığını yapmak istemem, aileden de hiç kimseyi tanımam, bir hukukum da yok. Aileyi şaibeli ilan etmeniz şık olmadı. Şaibe olup olmadığına bağımsız Türk Mahkemeleri karar verebilir” diye cevap verdi.

Serbestiyet, Ekim 2022’de Silivri Belediye Başkanı’nın “Kızılay devralarak devam edecek” dediği inşaatın güncel halinin fotoğrafladı. Buna göre söz konusu fabrika inşaatı halen tek bir çivi bile çakılmadan ve Maxicells İlaç Sanayi tabelası ile bırakıldığı gibi duruyor.

- Advertisment -