Ana SayfaÖZEL HABERKULİS | Sabah’ın Özgür Özel manşeti Erdoğan’a da sürpriz oldu

KULİS | Sabah’ın Özgür Özel manşeti Erdoğan’a da sürpriz oldu

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak’ın ağabeyi Serhat Albayrak tarafından yönetilen iktidar medyasının amiral gazetesi Sabah Gazetesi’nin yazarı Yavuz Donat, CHP Genel Başkanı Özgür Özel ile röportaj yaptı ve röportajı Sabah sürpriz bir biçimde manşetinden verdi. Erdoğan’a sıcak mesajlar gönderen Özel’in “Makama saygıdan asla taviz yok” sözlerinin öne çıkarıldığı manşet kulisleri hareketlendirdi. Serbestiyet’in Ankara’da AK Parti ve Beştepe çevrelerinden elde ettiği bilgilere göre manşetten Erdoğan’ın önceden haberi yoktu. Erdoğan, Özgür Özel’li Sabah manşetine tepki gösterdi.

Sabah gazetesinin uzun yıllar sonra ilk kez bir muhalefet lideriyle röportaj yapması ve bunu manşetten vermesi tüm gün konuşuldu.

Röportajda Özgür Özel de Erdoğan’a sıcak mesajlar gönderdi:

“Bayram günü Sayın Cumhurbaşkanı’nı arayacağım… Bayramını tebrik edeceğim.

Sonrasında kendilerine bazı şeyler söyleyeceğim.

Diyalog kanallarının açık tutulması gerektiğini… Kendilerinin millet tarafından iktidar ile görevlendirildiğini… Bizim de 31 Mart seçimlerinde Türkiye nüfusunun yüzde 65’ine, milli gelirin de yüzde 85’ine hâkim bir coğrafyada yerel iktidar olduğumuzu… Birlikte çalışmak zorunda olduğumuzu… Ve dönem dönem istişare etmek zorunda olduğumuzu söyleyeceğim.

Eskisi gibi, “Ben senin yanına gelmem” yok… Böyle bir siyaset izlemeyeceğim.

Tercih ederim ki Çankaya Köşkü’nde buluşalım… Çünkü orada da Sayın Erdoğan’ın çalışma odası var. Kendisinden randevu isteyeceğim… Nereye randevu verirse orada görüşeceğim.

Ve… Bu ülkenin meselelerini çözeceğiz. En sert muhalefet olacağız… Fakat… Nezaketten ve makamlara saygıdan asla ve asla taviz vermeyeceğiz.

Zira… Ben milletin göreve getirdiği bir insanı yok sayarsam, o zaman kendi belediye başkanlarımın da yok sayılmasını göze alırım… Bu doğru bir şey değil.”

Yavuz Donat, yazısında röportajın nasıl yapıldığını şöyle anlattı:

“Özgür Özel ile sohbet uzun… Hepsini yazsak yarın da devam etmek gerekecek… Bir bölümü bizde kalsın. Sohbeti telefon ile kayda almak… Becereceğimiz iş değil… Özgür Bey, eksik olmasın, bizim cep telefonumuzu ayarladı… Konuşmayı kaydettik. Ve… Fotoğraf konusu… Genel Yayın Yönetmenimiz Metin Yüksel, bu konuda çok titiz… İyi fotoğraf istiyor… Yanımızda bir foto muhabiri arkadaşımızın bulunması için ısrar ediyor… Hep yan çiziyoruz. Özgür Bey ile bir araya gelince… Gördüğümüz ilk kişiye cep telefonunu uzattık:

– Kardeş… Sana zahmet… Fotoğrafımızı çeker misiniz?

Bir de üçlü fotoğraf var: Özgür Özel… Hukuk Fakültesi son sınıfta okuyan kızı İpek ve biz. Güneş arkadan gelmiş… Yüzler iyi görünmüyor. Kusura bakma sevgili Metin Yüksel kardeşim.”

Gün boyu gazeteciler röportajın arka planı ve ne anlama geldiğini yazdılar.

Eski Sabah yazarı Sevilay Yılman:

“ Bu çok büyük bir olay evet ama bu manşet kararı SABAH’ın kendi kararı olamaz arkadaşlar… Bu karar mutlaka Cumhurbaşkanı Erdoğan’a danışılarak verilmiştir.  Erdoğan partisinin fabrika ayarlarına geri dönüşünde CHP’ye böyle bir jestin iyi bir adım olacağını düşündüğü için manşetten görülmesini istemiştir. Yani normalleşmenin ilk sinyali diyebiliriz bu manşete… “

SüperHaber’den Cengiz Er:

“CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in iktidarın en büyük medya grubunun ana gazetesi Sabah’a pozitif bir dille manşet olmasının neden bu kadar çok dikkat çektiğini ve konuşulduğunu iyi düşünmemiz lazım. Memleket mi normalleşiyor medyamız mı?”

Middle East Eye’dan Ragıp Soylu:

“Sabah gazetesi düzenli olarak içeride CHP haberi yapıyor. Yoğunlukla eleştirel ama yorum yapmadan da verdikleri haberler mevcuttu. Yavuz Donat’ın gazetede ağırlığı büyük. Röportaj yapınca ön sayfada değerlendirip, Erdoğan’ı yücelten bir mesaj vermişler gibi”

Gazeteci İnan Demirel:

“Öğrendiğime göre bu röportaj, Yavuz Donat’ın Özgür Özel’le tesadüfen karşılaşması üzerine gerçekleşmiş, önceden planlanmamış. Anlaşılıyor ki Beştepe, Erdoğan’ın hâlâ devletin başında olduğunu, CHP Genel Başkanı’nın ağzından da duyurma ihtiyacı hissetmiş.”

Erdoğan’ın haberi yoktu ve manşete tepki gösterdi

Serbestiyet’in,  Ankara’da AK Parti ve Beştepe çevrelerinden elde ettiği bilgilere göre, Sabah gazetesinin manşeti Erdoğan için de sürpriz oldu. Sabah yöneticileri Özgür Özel’le röportajı manşetlerinden vereceklerini önceden Erdoğan’a haber vermediler ya da bunun için izin almadılar. Yine kaynaklara göre Erdoğan, Özgür Özel’li Sabah manşetine tepki gösterdi.

- Advertisment -