Hatay Antakya’da General Şükrü Kanatlı Mahallesi’nde Akçadağ Global İnşaat’ın yaptığı TOKİ deprem konutları inşaatında çalışan, taşeron firma ASR Elektrik’e bağlı işçiler maaşlarını alamadıkları için on gündür işi durdurdu.
Çalışmaya başladıkları iki aydır hiç maaş alamadıklarını söyleyen işçiler şantiyenin içindeki konteynerlerde bekliyor.
Ne TOKİ’den deprem konutları inşaatı ihalesini alan Akçadağ Global’den ne de kendilerinin çalışanı olduğu taşeron ASR Elektrik şirketinden hiçbir yetkilinin kendilerine bir açıklama yapmadığını belirten işçiler, şantiye şefinin “Bizde herhangi bir hakkınız yok” dediğini söyledi.
“6 kişiydik yeni işçiler çağırın dedikleri için 50 kişi olduk”
Serbestiyet’e konuşan bir işçi şunları anlattı:
“Biz bu şantiyeye ilk geldiğimizde 6 kişiydik. Taşeron ASR firmasının şefleri bize sürekli olarak başka işçiler getirmemizi söyledi. Onların sürekli ısrarlarıyla 50 kişi olduk.
İki aydır da çalışıyoruz ancak henüz beş kuruş almadık. Yarın öbür gün ödenecek diye bizi sürekli oyaladılar. Biz de çağırdığımız arkadaşlarımız da hepimiz mağdur olduk.”
“1 Mayıs’ta emekçiler hakkını alamıyor”
“Çarşamba günü (30 Nisan), ‘bize 2 saat mühlet verin’ dediler akşam da arayıp bugün geç oldu yarın da 1 Mayıs o yüzden bir şey yapamayız dediler.
Biz sadece emeğimizin karşılığını almak istiyoruz. Bugün 1 Mayıs ama biz emekçiler hakkımızı alamıyoruz nasıl bayram kutlayalım? Neyin bayramını kutluyoruz?”

“TOKİ yetkililerini şantiyeye bekliyoruz”
“Hem ASR’nin şefleri hem de Akçadağ Global’in şefleri bizi yemek vermemekle zorla şantiye alanının dışına atmakla tehdit etti. Şantiye şefi, ‘size yemek bile vermeyiz’ diyor.”
“Hakkımızı almadan buradan gitmeye niyetimiz yok. Tüm yasal haklarımızı da kullanacağız. Devlet yetkililerini ve TOKİ şantiye sorumlularını da sorunun çözümü için şantiyeye bekliyoruz.”
ASR Enerji’den açıklama
ASR Enerji yetkilileri, işçilerin eylemiyle ilgili Serbestiyet’e şu açıklamayı yaptı:
“Maaş ödemelerinde işçiler tarafından hesaplama hataları yapıldı. Gerçek dışı ücret talepleriyle karşılaştık. Çünkü aralarında usta olmayan ama usta maaşı bekleyen çok sayıda kişi vardı. Sorunun temelinde bu yatıyor. Bu durumun kabul edilemeyeceğini belirterek, yeniden makul ve doğru bir hesaplama yapılmasını istedik. Ödemeleri buna göre gerçekleştirmeye hazır olduğumuzu ilettik.
Geçmişten alacağı olan bazı işçiler de vardı. Bu alacakların çoğu fazla mesai ücretlerinden kaynaklanıyordu. Süreç boyunca çözüm odaklı davrandık. İşçilerden temsilci talep ederek konuyu şeffaf şekilde görüşmeye çalıştık.
Eğer doğru ücret, doğru mesai ve doğru hesaplama yapılsaydı, bu sorunlar yaşanmazdı. İlk geldiklerinde ekip 6-7 kişiydi. İnşaat projelerinde bu doğaldır; işin başında iş azdır, ilerledikçe artar ve ekibin büyümesi gerekir.
Şu an söz konusu işçilerin büyük bölümü memleketlerine dönmüş durumda.”