Ana SayfaÖZEL HABERÖZEL HABER | 16 Haziran’da Hollanda tarafından deşifre edilen Rus ajan Cherkasov,...

ÖZEL HABER | 16 Haziran’da Hollanda tarafından deşifre edilen Rus ajan Cherkasov, lisans bitirme tezini 15 Temmuz Darbe Girişimi hakkında yazmış

Viktor Muller Ferreria adında bir Brezilyalı olduğunu belirterek 11 sene boyunca İrlanda, Brezilya, ABD ve Hollanda’da istihbarat faaliyeti yürüten Rus ajan Sergey Vladimirovich Cherkasov Hollanda polis teşkilatı tarafından deşifre edildi, göz altına alındı ve Brezilya’ya sınır dışı edildi. Cherkasov, Brezilya’da tutuklandı. Deşifre edilmesinin ardından Cherkasov’un Viktor Muller Ferreria kimliğiyle, 2018’de İrlanda’nın en iyi üniversitelerinden biri olan Trinity College’den mezun olduğu ve siyaset bilimi lisans bitirme tezini “Yurtdışı tarafından finanse edilen STK’lar ve bu STK’ların Türkiye’deki 2016 darbe girişimi ve siyasi krizi sırasındaki rolü” üzerine yazdığı ortaya çıktı.

Hollanda İçişleri Bakanlığı’na bağlı İstihbarat ve Güvenlik Servisi (AIVD), Viktor Muller Ferreria sahte kimliğini kullanan bir Rus ajanının 16 Haziran 2022 tarihinde deşifre edildiğini, göz altına alınarak Brezilya’ya gönderildiğini açıkladı. Viktor Muller Ferreria, gençlik yıllarından beri sahte kimlikle istihbarat faaliyeti yürüten bir Rus ajanı. Ferreria, 2014-2018 yılları arasında okuduğu İrlanda Trinity College siyaset bilimi lisansı bölümünü 3.87 ortalamayla bitirdikten sonra ABD’nin en iyi üniversitelerinden biri olan John Hopkins Üniversitesi’nde Çatışma Yönetimi yüksek lisansına başlamış. Ferreria, John Hopkins’teki yüksek lisansı sırasında Hollanda, Lahey’deki Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne staj yapmak amacıyla başvuru gerçekleştirdi ve yüksek lisanstaki hocalarından da tavsiye mektupları aldı. Başvurusu kabul edilen ve Rusya’nın Ukrayna’daki savaş suçları hakkında kapsamlı ve gizli bir soruşturma yürüten Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne doğru yola çıkan Ferreria Hollanda’ya girdiğinde Hollanda istihbaratı tarafından gözaltına alındı ve deşifre edildi.

Hollanda istihbaratı sadece Ferreria’nın gerçek kimliğini kamuya açıklamakla kalmadı, aynı zamanda sahte kimliği için Portekizce kaleme aldığı detaylı sahte hayat hikâyesini de paylaştı.

Bu metne göre, Rus ajan Cherkasov, annesini küçük yaşta kaybeden, kendisiyle ilgilenmeyen bir babası olduğu için halasıyla birlikte yaşayan ve eğitimini zor koşullarda tamamlayan Brezilyalı bir gençti. Cherkasov hikâyesini inandırıcı kılmak için Brezilya’daki gece kulüplerini, lokantalarını harita koordinatları ve menüdeki ünlü yemekleriyle yazmış, mümkün olduğunca fazla detay vermeye çalışmıştı. Cherkasov, hikâyesini detaylandırdığı bu metinde Portekizcesinin Brezilyalı olmasına rağmen kötü olmasını da kendisiyle ilgilenen aile bireylerinin İspanyolca konuşmasına ve İspanyolca eğitim almasına bağlıyor. The Journal’a konuşan İrlandalı yetkililere göre İrlanda istihbaratı da Cherkasov’un faaliyetlerinden ve Rus büyükelçiliği ile kurduğu ilişkiden haberdardı.

Rus ajan Cherkasov şu anda Brezilya’da tutuklu bulunuyor.

Cherkasov’u Türkiye açısından önemli kılan bir özelliği daha var: Rus ajan, İrlanda’nın en iyi üniversitelerinden biri olan Trinity College’den mezun olmak için yazdığı siyaset bilimi lisans bitirme tezini “Yurtdışı tarafından finanse edilen STK’lar ve bu STK’ların Türkiye’deki 2016 darbe girişimi ve siyasi krizi sırasındaki rolü” üzerine yazmış.

Brezilya’daki soruşturmanın derinleştirilmesiyle birlikte Cherkasov’un bu ilginç tezi hakkında da yeni bilgilerin ortaya çıkması bekleniyor.

- Advertisment -