Türkiye’nin, Fransa’nın Lyon kentindeki başkonsolosluğunda sözleşmeli sekreter olarak görev yapan bir çalışanı, HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş tarafından yazılan bir kitabı, “Bütün önyargıların kırılması dileğiyle” mesajıyla paylaştığı gerekçesiyle sözleşmesi feshedilerek işten çıkartıldı.
Demirtaş’ın kitabındaki ifadeler sözleşme fesih gerekçesi oldu
Paylaşım hakkında başlatılan incelemede, Demirtaş’ın kitabında yer alan bazı ifadeler gerekçe gösterilerek çalışanının “Kurumun itibarını veya görev haysiyetini zedeleyici fiil ve davranışlarda bulunulması” maddesini ihlal ettiği sonucuna varıldı.
İdare Mahkemesi: “Kitap hakkında yasaklama kararı yok”
İşten çıkartılan konsolosluk çalışanı; işten çıkartılmasının iptali, yoksun kaldığı dönemdeki parasal kaybının ödenmesi ve özlük haklarının iadesi talebiyle idare mahkemesinde dava açtı.
İdare mahkemesinin, çalışanın taleplerini kabul ettiği kararında şu ifadeler yer aldı:
“Davalı idarece her ne kadar kitap içeriğinde yer verilen ifadelerin değerlendirilmesi suretiyle işlem tesis edildiği görülmüşse de; söz konusu kitap hakkında herhangi bir toplatma ve yasaklama kararının bulunmadığı, söz konusu kitabın herkes için ulaşılabilir nitelikte olduğu, davacının söz konusu kitabı kişisel yorumunu da ifade etmek suretiyle paylaşmasının ise ifade özgürlüğü çerçevesinde kişisel bir yorumu içerdiği ve kurumun itibarını veya görev haysiyetini zedeleyici fiil ve davranış kapsamında olmadığı anlaşıldığından, dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı gerekçesiyle dava konusu işlemin iptaline, işlem nedeniyle yoksun kaldığı parasal haklarının yasal faiziyle birlikte davacıya ödenmesine ve özlük haklarının iadesine karar verilmiştir.”
Danıştay işe dönüş ve hakların iadesini onadı
İdare mahkemesinden işten çıkartılan çalışan lehine verilen kararın bozulması talebiyle istinaf mahkemesine yapılan itiraz reddedildi.
İstinaf mahkemesinin bozma talebini reddi üzerine dosyanın gittiği Danıştay 12. Daire Başkanlığı da 13 Mart 2025 tarihinde verdiği kararda, işten çıkartılan çalışanın talepleri doğrultusunda karar verdi.
Danıştay Dairesi, çalışanın, “yoksun kaldığı parasal haklarının yasal faiziyle birlikte davacıya ödenmesine ve özlük haklarının iadesine ilişkin” verilen birinci derece mahkeme kararının iptali talebiyle yapılan itirazı reddeden istinaf mahkemesi kararının onadı. Danıştay Dairesi’nin bu kararıyla çalışanın işine geri dönmesi, işten uzak kaldığı dönemdeki parasal kayıplarının faiziyle giderilmesi ve özlük haklarının iadesini sağlayan mahkeme kararı kesinleşmiş oldu.