Ana SayfaÖZEL HABERÖZEL HABER | Somali’de havalimanını işleten Türk şirketinin yetkilisi cinsel taciz suçlamasıyla...

ÖZEL HABER | Somali’de havalimanını işleten Türk şirketinin yetkilisi cinsel taciz suçlamasıyla tutuklandı: “Hükümet, şirketi koruyor”

2013'ten bu yana Somali’deki Aden Adde Uluslararası Havalimanı’nı işleten Türkiye’den Kozuva Holding’e ait Favori Airports yetkilisi Ertuğrul Karaferiyeli, çalışanlara cinsel tacizde bulunduğuyla ilgili Somali savcılığınca açılan soruşturmada tutuklandı. Somali medyası, Somalili 4 kadın şirket çalışanının şikayetçi olduğunu iddia etti. Somali İşçi Sendikaları Federasyonu: “Favori şirketi, bu suçları örtbas etmek ve aklamak için çalışan bazı üst düzey hükümet yetkililerince korunuyor.”

2013’den bu yana Somali’nin başkenti Mogadişu’daki Aden Adde Uluslararası Havalimanı’nı işleten, Türkiye’den Kozuva Holding bünyesindeki Favori Airports’un İnsan Kaynakları Müdürü Ertuğrul Karaferiyeli, Somali makamlarınca tutuklandı.

Somali Başsavcılığı, Ertuğrul Karafeliyeli’nin, şirkette çalışan Somalilere cinsel taciz, tehdit ve görevi kötüye kullanmakla suçlandığını açıkladı.

Ertuğrul Karaferiyeli.

Somali medyası: “4 kadın çalışan cinsel tacizden şikayetçi oldu”

Somali medyası, şirkette çalışan dört kadının Ertuğrul Karaferiyeli hakkında cinsel taciz suçlamasıyla şikâyette bulunduğunu ve Karaferiyeli’nin tutuklanmasından önce de aynı suçlamayla devam eden bir davası da olduğunu iddia etti.

Başsavcılık’tan yapılan açıklama şöyle:

“Başsavcılık, Favori firmasının İnsan Kaynakları Genel Müdürü olan Türkiye vatandaşı sanık Ertuğrul Karaferiyeli’yi tutuklayarak adliyeye sevk etti.

Sanık, Favori şirketinde çalışan Somali vatandaşlarına karşı ahlaksızlık, tehdit, suiistimal ve görevi kötüye kullanmakla; onlara karşı işyeri ve etik davranış kurallarına aykırı hareket etmekle suçlanıyor.

Mahkeme, Başsavcılık tarafından sunulan iddianameyi kabul ederek sanıkların tutuklu yargılanması kararını verdi.’’

“FAVORI, bu suçları örtbas etmek için hükümet yetkililerince korunuyor”

Somali İşçi Sendikaları Federasyonu (FESTU) da konuyla ilgili bir açıklama yayımladı. FESTU, davanın cinsel taciz iddialarıyla açıldığını belirterek Favori şirketinde çalışanlara karşı daha önce de cinsel şiddet ve taciz olayları yaşandığını iddia etti.

Federasyon, şirketin daha önceki suçlamaları örtbas etmek için Somali hükümetinin üst düzey isimlerinden destek aldığı iddia ederek açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Mogadişu’nun uluslararası havalimanı, özellikle cinsel şiddet ve tacizden korunmaya ilişkin işçi haklarının düzenli olarak çiğnendiği bir yer haline gelmiştir. İşçilerin korunması göz ardı edilmeye devam ediyor ve FAVORI, bu suçları örtbas etmek ve aklamak için çalışan bazı üst düzey hükümet yetkililerinden aldığı koruma sayesinde yasaları bu kadar aleni bir şekilde göz ardı edebiliyor.”

“Havalimanı, cinsel şiddetten korunmaya ilişkin işçi haklarının düzenli olarak çiğnendiği bir yer haline gelmiştir”

FESTU’nun açıklamasının tamamı şöyle:

“FAVORI, bu suçları örtbas etmek ve aklamak için çalışan bazı üst düzey hükümet yetkililerinden aldığı koruma sayesinde yasaları bu kadar aleni bir şekilde göz ardı edebiliyor.

Somali İşçi Sendikaları Federasyonu (FESTU), FAVORI Şirketi tarafından Somalili işçilere karşı işlenen ağır ve devam eden insan ve işçi hakları ihlalleri konusunda sürekli olarak alarm vermiştir. Çok sayıda uyarı, şikâyet ve artan kanıtlara rağmen şirket, hukukun üstünlüğünü açıkça göz ardı ederek faaliyet göstermiştir. FAVORI Operasyon ve İnsan Kaynakları Müdürü Ertuğrul Karaferiyeli’nin tutuklanarak mahkeme önüne çıkarılması ve şu anda resmi olarak soruşturma altında olması, şirket içinde devam eden ihlallerin göze batan ve son derece rahatsız edici bir yansımasıdır.

İşyerinde cinsel taciz ve istismara ilişkin ciddi iddiaları merkeze alan bu dava, hem FESTU hem de Somalili işçiler için ciddi bir endişe kaynağıdır. Bu davanın büyük bir ciddiyetle takip edilmesini ve failin Somali yasaları uyarınca ve uluslararası çalışma standartlarına uygun olarak tamamen sorumlu tutulmasının sağlanmasını talep ediyoruz. Bu tür iğrenç uygulamaları gerçekleştiren şirketlere ya da bireylere karşı hiçbir müsamaha ya da hoşgörü gösterilemez.

Somali’nin çalışma yaşamında şiddet ve tacize ilişkin 190 sayılı ILO Sözleşmesini onaylamasının ardından, federal hükümet ve yargı dahil olmak üzere Devlet kurumları, bu tür menfur eylemlere karşı kararlı bir şekilde hareket etmekle yasal olarak yükümlüdür. Bu sadece bir ulusal hukuk meselesi değil, Somali’deki tüm paydaşların desteklemesi gereken açık bir yasal ve ahlaki zorunluluktur. Cinsel şiddet ve taciz gibi cinsel istismarlara karşı kayıtsızlığa yer yoktur. Sözleşme, güvenli ve onurlu çalışma koşulları için çok önemli bir güvencedir ve hükümetin bu yükümlülükleri titizlikle uygulaması zorunludur.

Mogadişu’nun uluslararası havalimanı, özellikle cinsel şiddet ve tacizden korunmaya ilişkin işçi haklarının düzenli olarak çiğnendiği bir yer haline gelmiştir. İşçilerin korunması göz ardı edilmeye devam ediyor ve FAVORI, bu suçları örtbas etmek ve aklamak için çalışan bazı üst düzey hükümet yetkililerinden aldığı koruma sayesinde yasaları bu kadar aleni bir şekilde göz ardı edebiliyor. Bu yetkililer, işçi haklarının ve devlet kurumlarının uygulanmasını aktif bir şekilde baltalamaktadır.

FESTU, hiçbir hükümet yetkilisinin Somalili işçileri, özellikle de Mogadişu’nun uluslararası havalimanındaki işçileri taciz edenleri ve onlara eziyet edenleri savunmaması veya korumaması gerektiği konusunda en güçlü uyarıyı yapmaktadır. İster açıktan ister perde arkasından hareket etsin, bu tür utanç verici davranışlara karışan herhangi bir yetkili sorumlu tutulacaktır. Liderliğin bu tür yetkililerden hesap sormasının ve yasaların korkusuzca ve kayırılmadan uygulanmasını sağlamasının zamanı gelmiştir.

Uluslararası toplum da devam eden ihlalleri ve Somali hükümetinin işçilerini korumadaki başarısızlığını dikkate almalıdır. Uluslararası emek hareketi Somalili işçilerle dayanışma içindedir ve onların adalet mücadelesini desteklemeye devam edecektir. Adalet ve Somalili işçilerin onuru için verilen mücadele ulusun ruhu için verilen bir mücadeledir.

FESTU Genel Sekreteri Omar Faruk Osman şunları söyledi: ‘‘Bu dava, FAVORI’de gelişmesine izin verilen sistematik suiistimallerin ve Somali toplumunda yaygınlaşmasına izin verilen daha geniş cezasızlık bağlamının simgesidir. Bizim duruşumuz nettir: hiç kimse hukukun üstünde değildir. Bahane üretme zamanı sona ermiştir. Somalili işçiler için hesap verebilirlik ve adalet talep ediyoruz. Somali devlet kurumlarını uluslararası ve ulusal taahhütler kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirmeye çağırıyoruz. Adalet ve Somalili işçilerin onuru için verilen mücadele ulusun ruhu için verilen bir mücadeledir. Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) ve Uluslararası Taşımacılık İşçileri Federasyonu (ITF) ile işbirliği içinde FESTU, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’ne (OECD) FAVORI aleyhine resmi bir şikayette bulunmuştur. Bu dava şu anda soruşturma aşamasındadır. FAVORI’nin Somali yasalarını ve uluslararası çalışma standartlarını hiçe saymaya devam etmesi, yasal sonuçların tüm gücüyle karşılanmalıdır.”

- Advertisment -