Ana SayfaÖZEL HABERPORTRE | Türk Rachel Corrie Ayşenur Ezgi Eygi: Washington Üniversitesi’nden mezun oldu...

PORTRE | Türk Rachel Corrie Ayşenur Ezgi Eygi: Washington Üniversitesi’nden mezun oldu soluğu Batı Şeria’da aldı. Aydınlı, aktivist, sosyalist

1998 yılında Antalya’da doğan Ayşenur Ezgi Eygi, ailesiyle taşındığı Amerika'da solcu aktivist oldu. Haziran ayında Washington Üniversitesi'nden mezuniyet diplomasını kefiyesiyle aldıktan sonra soluğu Batı Şeria’da aldı. Kendisiyle aynı kaderi paylaşan Rachel Corrie gibi Uluslararası Dayanışma Hareketi üyesi olarak, Batı Şeria’da yerleşimlerin genişlemesine karşı Filsitinli çiftçilerin düzenlediği protestoda İsrail askerlerinin açtığı ateşle öldürüldü. Türkiye Dışişleri saldırıyı sert bir dille kınadı. ABD’den ise vatandaşı ile ilgili temkinli açıklamalar geldi.

Ayşenur Ezgi Eygi, 1998 yılında Antalya’da doğdu. Aydın’ın Nazilli ilçesine kayıtlı, orta gelirli bir ailenin kızıydı. Ailesi uzun zaman önce Amerika’ya yerleşmişti. 

Anne ve babası 2019 yılında boşandı. 

ABD’deki West Seattle Lisesi’nde eğitim gördü. Ardından Washington Üniversitesi’nde Psikoloji okudu. Üniversite’nin ikinci senesinde ise Orta Doğu Dilleri ve Kültürleri alanında yan dal yapmaya başladı. 

Eygi, lisans öğrencisi akran mentoru olarak kendi üniversitesinde çalışıyordu. Ayrıca “Visit Seattle” adlı sayfa için içerik üreticisiydi. Irkçılık ve Trump karşıtı “Seattle Sosyalist Alternatifi” adlı toplulukla tanıştı. 

Kendisiyle aynı kaderi paylaşan Rachel Corrie gibi Uluslarası Dayanışma Hareketi (ISM üyesiydi. Seattle’da yaşamını sürdürürken bir yandan da Demokrat Sosyalist grupların etkinliklerine katılıyordu. 

Üniversitesindeki Gazze eylemlerine katıldı. Bu yıl kefiyesiyle mezun oldu.  

ISM ve Sosyalist grupların etkinlikleri vesilesiyle tanıştığı “Faz3a” kampanyasıyla Eylül ayında Batı Şeria’ya geldi. 

Nablus yakınlarındaki Beita kasabasında Yahudi yerleşimlerinin genişlemesine karşı Filistinli çiftçilerin düzenlediği protestoya katıldı. 

Bu sırada İsrail askeri “keskin bir nişancı” tarafından başından vuruldu. Hastaneye kaldırıldı. 

Yaralanan tek kişi Eygi değildi; başka bir Filistinli kız çocuğu da saldırıda yaralanmıştı. 

Ancak Eygi tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

Ezgi, Filistin’de İsrail güçleri tarafından öldürülen üçüncü ISM gönüllüsü oldu. 

2001 yılında Filistin meselesi için şiddetsiz sivil aktivizm için kurulan 2003 yılında Rachel Corrie ve 2004 yılında da Tom Hurndall Gazze’de İsrail ordusu tarafından öldürülmüştü.

Nablus’taki Rafidiye Devlet Hastanesi Müdürü Fuad Nafia, Eygi’yi tüm müdahalelere rağmen kurtaramadıklarını söyledi ve “Amerikalı bir dayanışma aktivisti başından vurulmuş olarak hastaneye geldi ve saat 14:30 civarında şehit olduğunu duyurduk” açıklamasını yaptı.

pasted-movie.heic

İsrail ordusu ise cinayetle ilgili “Beyta bölgesinde güçlerimize taş atan ve onlar için tehdit oluşturan şiddet eylemlerinin ana kışkırtıcısına güçlerimiz ateşle karşılık verdi” açıklaması yaptı.

Faz3a Hareketi

Türkçe’ye “yardıma koşmak” şeklinde çevrilebilecek Faz’a kelimesinden ismini alan topluluk, Gazze’deki soykırım ve Batı Şeria’da artan İsrail saldırıları karşısında, Filistinliler tarafından İsrail şiddetine karşı uluslararası sivil koruma sağlamak amacıyla başlatılan bir girişim. 

Kampanya, Batı Şeria’daki geniş sivil toplum desteğiyle, Filistinlilere doğrudan koruma sağlayacak uluslararası bir dayanışma ağı inşa etmeyi ve İsrail şiddeti nedeniyle kaybedilen toprakların geri kazanılmasını hedefliyor.

Ezgi’nin üyesi olduğu Faz3a’nın düzenlediği protestolardan biri:

https://www.instagram.com/reel/C_jZZiPI2cT/?igsh=MXR2Y3V3aHB2eHg5NA==

Uluslararası Dayanışma Hareketi

Öldürüldüğü sırada Eygi, Uluslararası Dayanışma Hareketi (IISM) aktivisti olarak Filistinli çiftçileri koruma faaliyetlerinde gönüllü olarak çalışıyordu.

Uluslararası Dayanışma Hareketi (ISM), 2001 yılında Filistin halkının haklarını savunmak amacıyla kurulmuş bir hareket. Hareket, İsrail-Filistin çatışmasında barışçıl bir direniş stratejisi benimseyerek Filistinlilerle birlikte sahada aktif rol oynamakta ve uluslararası gönüllüleri bölgeye davet etmekte. Özellikle 2003 Yılında ABD Vatandaşı Rachel Corrie’nin  İsrail’in buldozerleri tarafından Gazze Şeridi’nde Filistinli bir ailenin evini yıkmaya çalışan askeri operasyonu engellemeye çalışırken ölmesi sonrası ismini duyurmuştu.

Biz durdurulamazız, sosyalist bir dünya mümkün!​

Ezgi Eygi’nin geçmiş sosyal medya paylaşımlarında üyesi olduğu “Seattle Sosyalist Alternatifi’nin bir etkinliğinde diğer üyeleri ile birlikte çekildiği fotoğraf görünüyor. Trump karşıtı olan grubun paylaşımında şu ifadeler kullanılıyor:

“Trump’a ve çürümüş kapitalist sisteme karşı mücadeleyi nasıl inşa edeceğimizi tartışarak başarılı bir gün geçirdik – Biz durdurulamazız, sosyalist bir dünya mümkün!“​

pasted-movie.heic

Dışişleri Bakanlığı: Uluslararası mahkemeler önünde mutlaka hesap verecekler. 

Türkiye adına ilk açıklama Dışişleri Bakanlığı’ndan geldi:

“Batı Şeria’nın Nablus kentinde Ayşenur Ezgi Eygi adlı vatandaşımızın işgalci İsrail askerleri tarafından öldürüldüğü derin üzüntüyle öğrenilmiştir. Netanyahu hükümeti tarafından işlenen bu cinayeti lanetliyoruz. İsrail, Filistinlilerin yardımına koşan ve soykırıma karşı barışçıl mücadele veren herkesi yıldırmaya çalışmaktadır. Bu şiddet politikası sonuç vermeyecektir. İnsanlığa karşı suç işleyen İsrail makamları ve onları kayıtsız şartsız destekleyenler, uluslararası mahkemeler önünde mutlaka hesap vereceklerdir.”

ABD: Bilgi topluyoruz.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller ise işgal altındaki Batı Şeria’da İsrail askerleri tarafından başından vurularak öldürülen Eygi ile ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Miller, İsrail ile ilgili bir ifadenin geçmediği açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“Ayşenur Eygi adlı Amerikan vatandaşının bugün Batı Şeria’da trajik ölümünün farkındayız. Ailesine ve sevdiklerine en derin taziyelerimizi sunuyoruz. Eygi’nin ölümüyle ilgili ivedi şekilde daha fazla bilgi topluyoruz. Amerikan vatandaşlarının güvenlik ve emniyetinden daha yüksek bir önceliğimiz yok.”

ABD’nin İsrail Büyükelçisi Jack Lew de yaptığı açıklamada “Bugün Batı Şeria’da bir Amerikan vatandaşı olan Aysenur Eygi’nin trajik ölümünden haberdarız. Ailesine ve sevenlerine en derin taziyelerimizi sunuyoruz” ifadelerini kullandı. 


Ayşenur Ezgi Eygi’nin Aydın’ın Didim ilçesinde yaşayan dedesinin evine Türk bayrakları asıldı.

- Advertisment -