Suriye Halk Meclisi’nin ilk oturumu, Devlet Başkanı Ahmed Şara, Meclis Seçimleri Yüksek Komitesi Başkanı Muhammed Taha el-Ahmed, meclis üyeleri ve bazı bakanların katılımıyla Şam’da gerçekleştirildi.
Şara, üyelere hitaben yaptığı konuşmada, insanlığın kuruluşundan bu yana toplumsal işleri en iyi şekilde yönetmenin yolunu aradığını, görüş birliği ve istişarenin bunun için en etkili yöntem olduğunu söyledi. Suriye’nin bugün yeni bir tarih yazdığını belirten Şara, herkesin büyük bir sorumluluk karşısında olduğunu; baskı, savaş ve yıkım yıllarının insan, yapı ve ekonomide bıraktığı tahribatın ülke çıkarını önceliklendirmeyi ve tek bir ekip ruhuyla çalışmayı gerektirdiğini vurguladı.
Şara, ülkenin kurtuluşunun ardından artık devlet kurumlarını sorumluluk ve yetkinlik temelinde inşa etme aşamasına geçildiğini söyledi. Ekonominin yeniden kurulması, hizmet kalitesinin yükseltilmesi, yatırım ortamının hazırlanması, istihdam ve üretimin artırılmasının, başta Halk Meclisi olmak üzere tüm devlet kurumlarının ortak sorumluluğu olduğunu ifade etti. Meclis üyelerinden sorumluluk ve yetkinlikte örnek olmalarını, diyalog kültürü ile hukukun üstünlüğünü güçlendirmelerini ve yeni Suriye’nin inşasında ortak olmalarını istedi.
Yüksek Seçim Komitesi Başkanı Muhammed Taha el-Ahmed ise oturumun Suriye tarihinde bir dönüm noktası olduğunu, Suriye halkının fedakârlığını ve direncini yansıttığını söyledi. Seçimlerin 13 il ve 57 seçim bölgesinde yapıldığını, 500’den fazla adayın yarıştığını ve 6.800’den fazla üyeden oluşan seçmen kurulunun meclis üyelerini belirlediğini açıkladı
Oturumda üyeler Şara’nın huzurunda yemin etti. Meclisin en yaşlı üyesi Usame el-Assaf, geçici hukuk komisyonunu seçim sürecini ve oy sayımını denetlemeye, başkanlık divanı seçim usullerini belirlemeye davet etti.
Halk Meclisi’nin 210 sandalyeli yapısı iki aşamalı tamamlandı: üyelerin üçte ikisini (140 kişi) 2025 Ekim’de 11 ilde yapılan dolaylı seçimlerle bölgesel seçici kurullar belirledi; üçte birini (70 kişi) ise Şara, 1 Temmuz’da yayımladığı kararnameyle bizzat atadı. Süveyda’da seçim yapılamadığından bölgeye ayrılan üç sandalye boş kaldı; meclis fiilen 207 üyeyle göreve başladı
Şara’nın atadığı 70 kişilik kontenjanda 55 erkek, 15 kadın var; 23’ü toplumun önde gelen isimlerinden, 47’si akademisyen ve uzmanlardan seçildi. Listede 17 doktora, 12 yüksek lisans mezunu, Esad döneminde tutuklanan 13 isim, 5 engelli vatandaş, şehit yakınları ve kimyasal saldırı mağdurları yer aldı. Oyuncu Rozina el-Ladkani ve Asuri-Hristiyan aktivist Gabriel Muşe de bu kontenjandan meclise girdi.
İlk oturuma, iç tüzük gereği en yaşlı üye 72 yaşındaki Rami Şahir es-Salih başkanlık etti; en genç üye 27 yaşındaki Hüseyin Abdurrahman el-Ali katiplik yaptı. Bu görev, meclis başkanı ve divan üyelerinin seçilmesiyle sona erecek
Anayasal Bildiri’nin 29. maddesine göre meclis, bir ay içinde kendi iç tüzüğünü hazırlayacak. 30 ay görev yapacak meclisin yetkileri arasında yasa yapma, bütçe onaylama, uluslararası anlaşmaları onaylama ve hükümeti denetleme bulunuyor; ancak başkanlık sisteminin ağırlıkta olduğu yapıda hükümetin güvenoyu alma zorunluluğu yok
Meclisin oluşumu Kürt temsili açısından tartışma da yarattı: SDG’ye yakın Kürt çevrelerinden isim listede yer almazken, ENKS yöneticisi Abdülhakim Beşar’ın Haseke kontenjanından atanması dikkat çekti. Esad rejiminin devrilmesinin ardından kurulan bu ilk meclis, kalıcı bir yasama modeli değil, geçiş dönemine özgü bir formül olarak tasarlandı.
Yazıyı beğendiysen, patronumuz olur musun?
Evet, çok ciddi bir teklif bu. Patronumuz yok. Sahibimiz kar amacı gütmeyen bir dernek. Bizi okuyorsan, memnunsan ve devam etmesini istiyorsan, artık boş olan patron koltuğuna geçmen lazım.
Serbestiyet; Türkiye'nin gri alanı. Siyah ve beyazlar içinde bu gri alanı korumalıyız. Herkese bir gün gri alanlar lazım olur.