Ana SayfaHaberlerDünyaÇocuklara para atan Kraliçe değil, Fransa'nın Vietnam valisinin eşi ve kızı

Çocuklara para atan Kraliçe değil, Fransa’nın Vietnam valisinin eşi ve kızı

Teyit.org, sosyal medyada “Kraliçe çocuklara para fırlatıyor” açıklamasıyla paylaşılan videoyu inceledi. Görüntüler Kraliçe'nin doğumundan 26 yıl önce Gabriel Veyre isimli Fransız yönetmenin çektiği Vietnamese Children (Vietnamlı Çocuklar) filminden. Görüntülerdeki kadın da Vietnam'ın Fransız kolonyal valisinin eşi ve kızı.

Britanya kraliçesi II. Elizabeth’in 96 yaşında hayatını kaybetmesinin ardından sosyal medyada iddialar da paylaşıldı. 

Paylaşılan bir videodaki kişinin Kraliçe II. Elizabeth olduğu öne sürüldü. Videoda iki kadının çocuklara para attığı görülüyor. İddia “Kraliçe böyle hatırlanacak” açıklamasıyla paylaşıldı.

videonun kralice elizabethi gosterdigi iddiasi

Video 1890’lı yılların sonunda çekilmiş bir filmden

Videodan aldığımız kesitlerle yaptığımız araştırmada videonun Kraliçe Elizabeth ile ilgisi olmadığı anlaşılıyor.

Görüntüler Gabriel Veyre isimli Fransız yönetmenin 1899-1900 yılları arasında çektiği Vietnamese Children (Vietnamlı Çocuklar) adlı filminden. Film Lumiere film kataloğunda da yer alıyor.

vietnam cocuklari filmi lumiere kardesler katalog

Vietnam’da çekilen filmde iki kadının çocuklara para attığı anlar yer alıyor. Videodaki kadınlar Fransız vali Paul Doumer’in karısı ve kızı. 

Filmin renklendirilmiş hali de bulunuyor. Net görüntüleri yakınlaştırdığımızda videodaki kişinin Elizabeth olmadığı seçiliyor. Paul Doumer’in eşi Blanche Doumer’ın fotoğraflarıyla karşılaştırdığımızda da videodaki kişi olduğu doğrulanıyor.

vietnamli cocuklar filmi renklendirilmis hali

Diğer taraftan Kraliçe Elizabeth 1926’da doğmuş. Yani kraliçe filmin çekilmesinden 26 sene sonra dünyaya gelmişti. Görüntülerle ilgisi olmadığı zamansal açıdan da kanıtlanıyor.

1871-1936 yılları arasında yaşayan film yönetmeni ve fotoğrafçı Gabriel Veyre’nin başka filmleri de bulunuyor. Veyre, Meksika, Hindiçini ve Fas bölgelerindeki çalışmalarıyla biliniyor.

Vietnam 19. yüzyılın sonlarında Fransız Hindiçini adlı Fransız kolonisinin parçası haline gelmişti. Paul Doumer ise Fransız Hindiçini’ni 1897-1902 yılları arasında vali olarak yönetti. Vietnam 1954’e kadar Fransız sömürgesi olmaya devam etti.

Paul Doumer 1931-1932 yılları arasında Fransa Cumhurbaşkanlığı da yapmıştı.

- Advertisment -