Ana SayfaHaberlerBugün Meclis’te X dilinde birkaç cümle duyuldu

Bugün Meclis’te X dilinde birkaç cümle duyuldu

HDP milletvekili İmam Taşçıer’in bugün (19 Şubat) TBMM’de yaptığı konuşmanın birkaç cümlelik bölümü tutanakta şöyle yer aldı: “21 Şubat Dünya Ana Dili Günü'nü kendi ana dilim olan Kürtçeyle kutlayacağım, onun için de birkaç kelime söylemek istiyorum: ‘…’(x) Birkaç cümleyle konuştuğum dil benim ana dilim olan Kürtçe idi. Meclis tutanaklarına ‘x’ diye geçecek. Ben şunu dedim, Türkçesini söylüyorum…”

Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekili İmam Taşçıer bugün (19 Şubat) “Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin 9’uncu maddesi” konuşulurken söz aldı.

Taşçıer, ‘madde’ hakkındaki görüşünü bir cümleyle ilettikten sonra sözü 21 Şubat Dünya Ana Dili Günü’ne getirdi. O günün Pazara isabet etmesi nedeniyle anadille ilgili görüşlerini dile getirmek istediğini söyledi ve konuşması sırasında Kürtçe olarak da “birkaç kelime” etti.

Taşçıer’in konuşmasında da işaret ettiği gibi bu cümle tutanağa (X) olarak geçti. Taşçıer’in konuşmasının TBMM tutanağındaki tam metni aynen şöyle:

***

Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; 250 sıra sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin 9’uncu maddesi üzerinde HDP adına söz aldım. Hepinizi saygıyla selamlıyorum.

Millî Savunma Bakanlığı başta olmak üzere tüm bakanlık ve kurumlar evrensel hukuk ilkelerinin demokratik işleyişiyle yönetilmelidirler. Ülkede demokratik işleyiş ve hukukun üstünlüğü yok ise hangi kanun ve yönetmeliklerle yönetilirse yönetilsin, ne kadar değiştirilirse değiştirilsin yönetim adil ve gerçekçi olamaz.

Bilindiği gibi, 21 Şubat Dünya Anadil Günü’dür. 21 Şubat pazar gününe denk geldiği için ben bugün o günle ilgili görüşlerimi sizinle paylaşmak istiyorum.

O gün hepimizi ilgilendirir, hele hele Türkiye’de yaşayan 25 milyon Kürt’ü daha da fazla ilgilendirir. Günün hikâyesi şöyledir: Pakistan devleti kurulduğunda resmî dil olarak Urducayı seçer, diğer diller ise yasaklanır. Yasaklanan diğer diller arasında Bengalce de vardır. Bengal halkı, kendi ana dilleri olan Bengalceyi resmî olarak tanınmasını isterler, bunun için demokratik gösteriler düzenlenir. Hükûmet, gösterileri yasaklar; sivil itaatsizlik gelişir. Dakka Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencileri de bu sivil itaatsizlik eylemlerinde yer alır. Dillerinin resmî dil olarak tanınması amacıyla öğrenciler eylemlerini geliştirirler ama 21 Şubat 1952 yılında Hükûmet güçleri, bu öğrencilerin üzerine ateş açar, ölüler ve yaralılar olur. Bunun üzerine, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) 21 Şubatı Dünya Ana Dili Günü olarak 1999 yılında ilan eder.

Pakistan’da şimdi 2 resmî dil vardır: Urduca ve İngilizce. 4 tane de bölgesel dil vardır: Pencapça, Peştuca, Sindhi, Beluçça. Bangladeş ise 1971 yılında Pakistan’dan ayrılır.

Ben de 21 Şubat Dünya Ana Dili Günü’nü kendi ana dilim olan Kürtçeyle kutlayacağım, onun için de birkaç kelime söylemek istiyorum: “…”(x) Birkaç cümleyle konuştuğum dil benim ana dilim olan Kürtçe idi. Meclis tutanaklarına “x” diye geçecek. Ben şunu dedim, Türkçesini söylüyorum: “21 Şubat Dünya Ana Dili Günü’nü kutluyorum. Talebim, Kürtçenin de resmî dil ve eğitim dili olmasıdır. Kürtçeye yapılan düşmanlık yeter, kabul edilemez” idi.

Türkiye’de yaşayan 25 milyon Kürt, benim Kürtçe konuşmamı anladılar ama Türkiye’de yaşayan 25 milyon Kürt’ün hepsi şu Mecliste konuşulan Türkçe’yi tam olarak anlayamıyorlar. Bunun için bu Meclis görev alıp eşit davranmalı, kendi vatandaşlarına Kürtçe’nin bir an önce eğitim dili olması için önünü açmalıdır. Üç yıl önce 9 parti tarafından Diyarbakır’da Kürt Dil Platformu kuruldu “Platforma Zimane Kurdî” ismiyle üç yıldır çeşitli aktiviteler düzenliyor. Geçen yıl bu Meclise de geldi, randevu aldı, partilerle görüştü, Ankara’da sivil toplum kuruluşlarıyla görüştü, Cumhurbaşkanı başta olmak üzere Kürtçe, resmî dil ve eğitim dili olsun diyen mektuplar yazdı, Türk Dil Kurumuna mektup yazdı Kürtçe’nin geliştirilmesi için, Millî Eğitim Bakanlığına mektup yazdı eğitim dili olması için, Diyanet İşleri Başkanlığına mektup yazdı Kürtçe hutbe verilmesi için.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN – Şimdi, Sayın milletvekilim buyurun, Grup Başkan Vekillerinin aldığı karar sebebiyle…

- Advertisment -