Ana SayfaHaberler‘Çinli Huawei, Uygurlar için yüz tanıma sistemi geliştirdi’

‘Çinli Huawei, Uygurlar için yüz tanıma sistemi geliştirdi’

Çinli teknoloji devi Huawei ve yine Çin’in en büyük yapay zekâ şirketlerinden Megvii 2018’de Uygurlar için yüz tanıma sistemi üzerinde çalışmışlar. İlgili dokümanları, kamera gözetleme teknolojileri üzerine çalışan ABD merkezli bağımsız şirket IPVM, Washington Post’la paylaştı.

Dokümanlar, “Uygur Alarmı” adı verilen sistemde, yüz tanımasıyla tespit edilen Uygurlar için yetkililere uyarı gittiğini gösteriyor.

IPVM’nin raporuna göre sistemin yazılımını Megvii; kamera, server ve diğer altyapısını ise Huawei üstlenmiş.

Haberin yayımlanmasının ardından CNBC’nin görüşünü aldığı Çin Dışişleri Bakanlığı iddia için “tamamen iftira” nitelemesini kullandı.

Yine CNBC’ye konuşan Huawei sözcüsü, projeyi yalanlamadı ama bunun gerçek dünyada kullanılacak bir uygulama olmadığını, sadece bir test olduğunu açıkladı.

IPVM başkanı John Honovich ise Megvii tarafından geliştirilerek Huawei’ye gönderilen sistemin gelecekte polisin Uygurları takip etmesi için kullanılabileceğini söyledi.

Haberlere göre IPVM, Uygurları yüzden tanıma sistemiyle ilgili belgeleri Google’da arayarak buldu. Belgeler önce Huawei’nin sitesine yüklendi, ardından silindi.

Geçen yıl da New York Times, Çin’in Uygurları takip etmek için yüz tanıma sistemleri kullandığını haberleştirmişti.

ABD’deki 28 kurum daha önce Megvii, SenseTine, Hikvision gibi Çinli yapay zekâ firmalarının Uygurlara yönelik gözetim faaliyetlerine teknik destek verdikleri için kara listeye alınmasını istemişti.

Haberle başı derdi giren iki şirket daha var: ABD’li çip üreticileri Nvidia ve Intel. IPVM’nin raporuna göre “Uygur Alarm” sisteminde Nvidia ve Intel çipleri kullanılıyor. Cumhuriyetçi Senatör Mark Rubio, Intel ve Nvidia CEO’larına birer mektup yazarak, ürettikleri teknolojinin Çin tarafından Uygurlara yönelik baskı politikalarında kullanılmasından haberdar olup olmadıklarını, haberdarlarsa buna karşı ne yapacaklarını sordu.

Fransız futbolcu Griezmann’dan Huawei’ye tepki

Barcelona’da forma giyen Fransız milli oyuncu Antoine Griezmann, Instagram hesabından bir açıklama yaparak, Uygurlular için “Uygur Alarm” adı verilen yüz tanıma sistemi geliştirdiği iddia edilen Çinli Huawei’yle sponsorluk bağlarını kestiğini duyurdu.

Kaynak: CNBC

- Advertisment -