Ana SayfaHaberlerDünyaHayat pahalılığı ve enerji faturaları karşısında Macarların geleneksel çadırlı çözümü: “Yurt”

Hayat pahalılığı ve enerji faturaları karşısında Macarların geleneksel çadırlı çözümü: “Yurt”

Macaristan’daki hayat pahalılığı ve enerji faturalarının artması karşısında, “yurt” adındaki geleneksel Macar çadırlarına yönelik talep arttı. Yüksek doğalgaz ve elektrik faturaları ve kiralardan kaçmak isteyen Macarlar, Macarca’da “yurt” denilen geleneksel oba çadırlarında yaşamayı tercih ediyor. Şu anda 1000 “yurt” çadırı Macar ailelere ev sahipliği yapıyor, Macar “yurt” ustaları 2023 yazına kadar dolu olduklarını, yeni çadır talebi alamayacaklarını söylüyor.

Homes of our ancestors - Everything you should know about yurts - Daily  News Hungary

Reuters’ın haberine göre, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali nedeniyle yaşanan enerji krizi Macarları geleneksel oba çadırları “yurt”larda yaşamaya yönlendirdi. Yüksek doğalgaz, elektrik faturaları ve kiralardan kaçmak isteyen orta sınıf Macarlar, Macarca’da “yurt” denilen geleneksel çadırları yeni teknolojiyle donatan ustalara başvuruyor ve 23.000 Euro karşılığında yeni “yurt” çadırı yaptırıyor. Şu anda Macaristan’da 1000 tane yaz-kış oturulan “yurt” bulunuyor ve sayıları her gün artıyor. Macar ustalar, yeni “yurt” taleplerini artık almadıklarını, 2023 yazına kadar dolu olduklarını söylüyor. Bir “yurt” 3 günde inşa ediliyor. “Yurt”ların içinde ısı izalosyon sistemi kuruluyor, böylece kolay bir şekilde ısınması sağlanıyor. 

Yurts provide cheap escape for Hungarians fleeing cost of living crisis |  The Star

Ailesiyle beraber artık bir “yurt”ta yaşayan bir kamera teknisyeni, yurt sayesinde enerji faturalarından kurtulacağını, elektrikli ısıtıcılarla kışın bütün çadırı daha ucuza ısıtabileceğini düşünüyor.  

- Advertisment -