Ana SayfaANALİZLERMalatya’dan Hannover’a gezi için giden 45 kişiden 43’ü dönmedi

Malatya’dan Hannover’a gezi için giden 45 kişiden 43’ü dönmedi

Hannover’da Mega Kilit GMBH adlı bir şirket, "Çevreye Duyarlı Bireyler Yetiştirmek" adlı proje kapsamında Malatya Yeşilyurt Belediyesi’nden 45 kişiyi bir haftalık gezi için Almanya’ya çağırdı. AK Partili Yeşilyurt Belediyesi, geziye katılacak 43 kişiyi Malatya Kişisel Gelişim Dünyası Derneği’ne üye yaptı, pasaport almaları için valiliğe yazı yazdı, iki belediye başkan yardımcısıyla birlikte Almanya’ya gönderdi. Bir hafta sonra Türkiye’ye sadece iki başkan yardımcısı döndü. 43 kişi kayıp. Skandalı ortaya çıkan CHP’li belediye meclis üyelerine göre olay gayri meşru yolla adam kaçırma olabilir. Olayla ilgili Mülkiye müfettişleri soruşturma açtı

Malatya’nın Yeşilyurt ilçesinde yaşanan skandalı CHP’li Belediye Meclis üyeleri gündeme getirdi.

Yeşilyurt Belediye Meclisi Nisan Ayı toplantısında söz alan CHP Yeşilyurt Meclis Üyesi Günnur Tabel, iddiaları AK Partili belediye başkanı Mehmet Çınar’a sordu:

“Geçtiğimiz yılın Şubat ayı meclis oturumunda; Almanya’nın Saksonya Eyaleti Hannover şehrinde faaliyet gösteren Mega Kilit GMBH şirketi tarafından “Çevreye Duyarlı Bireyler Yetiştirmek” adlı proje kapsamında 15/02/2020 ile 27/02/2020 tarihleri arasında düzenlenecek olan çevre, eğitim ve kültürel inceleme gezisine Malatya Kişisel Gelişim Dünyası Derneği üyeleri ile birlikte düzenlenecek olan ve 53 kişilik bir kafilenin katılmasının planlandığı gezi için belediyemizi de temsilen bir heyetin gönderilmesine, yol, konaklama ve iaşe bedelleri gibi tüm masrafların ilgili firma tarafından karşılanacağı inceleme gezisine belediyemizi temsilen Belediye Başkan Yardımcısı Şahin Özer, Belediye Başkan Yardımcısı Bekir Karakuş’un katılmalarının kabulüne yapılan oylamada katılanların oy birliği ile karar verilmişti. Ardından bu karara dayanarak, belediyemizin İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğünün 03.09.2020 tarihinde Malatya Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne yazdığı yazıda 24.08.2020 tarihinde ilgili dernekle belediye arasında bir protokol imzalandığı, buna göre toplam 45 kişinin 07.09.2020 ile 16.09.2020 tarihlerinde bu geziye katılacağı, bu nedenle de bu kişilere hizmet pasaportu düzenlenebilmesi için gerekli valilik onayının alınarak gönderilmesi istenmiştir. 1) Bahse konu dernekle imzalanan protokolün içeriği nedir? 2) Belediyemizin gerek bu şirket ve gerekse de bu dernekle bağı nedir? 3) Bu geziden iki belediye elemanı dışındaki 43 kişinin ülkeye dönmediği doğru mudur? 4) Eğer dönmüşlerse de giriş-çıkış yapanların tam listesini görmemiz mümkün müdür?” 

Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, “Soru olarak mı soruyorsunuz, belediye açısından herhangi bir eksiğimiz yok. Sorduğunuz sorularla ilgili elinizde belge varsa size yazılı olarak cevap vereceğiz” dedi.

İddiaya göre; Almanya’nın Saksonya Eyaleti Hannover şehrinde faaliyet gösteren Mega Kilit GMBH şirketi tarafından “Çevreye Duyarlı Bireyler Yetiştirmek” adlı proje kapsamında Malatya’dan 45 isim davet edildi.

7 Eylül 2020’de yapıldığı söylenen projenin bir hafta sürdüğü, yol, konaklama bedelleri gibi tüm masrafların ise ilgili firma tarafından karşılandığı iddia edildi.

Proje dahilinde 43 kişiyle birlikte Yeşilyurt Belediyesi’ni temsilen Belediye Başkan Yardımcısı Şahin Özer, Belediye Başkan Yardımcısı Bekir Karakuş da Almanya’ya gitti. Fakat 1 hafta sonra Türkiye’ye Özer ve Karakuş döndü.

İki belediye yetkilisi 43 kişinin akıbeti hakkında bir bilgileri olmadığını söyledi.

Fakat 43 kişinin yurtdışı seyahati için Yeşilyurt Belediyesi’nin, Malatya Valiliği’ne yazı yazdığı, Malatya Kişisel Gelişim Dünyası Derneği ile belediye arasında bir protokol imzalandığı ve kişilere hizmet pasaportu düzenlenebilmesi için Valilik’ten onay istendiği ortaya çıktı.

Yeşilyurt Belediyesi Meclisi’nde yer alan 6 CHP’li üye konunun üzerine giderek belediye başkanına “Bahse konu dernekle imzalanan protokolün içeriği nedir? Belediyemizin gerek bu şirket ve gerekse de bu dernekle bağı nedir?” sorularını yöneltti.

Ancak Başkan Mehmet Çınar, sorulara sessiz kalarak yanıt vermedi.

43 kişinin akıbeti hakkında konuşan Yeşilyurt Belediye Meclis Üyesi İsmail Aydın ise konuya dair Malatya’da soruşturmanın yürütüldüğünü belirterek “Belediye Başkanı Mehmet Çınar ‘bu konu bizim işimiz değil’ dediğini aktardı.

Aydın, konu ile ilgili bir müfettişin atandığını ve soruşturmanın devam ettiğine işaret ederek “45 ismi de belediye kendisi belirlemiş. Geriye dönen 2 kişi de belediye başkan yardımcıları. Diğer 43 ismin kim olduklarını kamuoyu bilmiyor” ifadelerini kullandı.

İsmail Aydın, protokolde imzası bulunan dernek başkanı Mehmet Sait Aytekin’in, “AK Partili belediye oldukları için bunlar yanlış yapmaz. Bunların alnı secdeye değer, yanlış yapmazlar. Ben de o sebeple kendilerine yardımcı olmak istedim” ifadelerini kullandığını belirterek şunları söyledi:

“Dernek başkanı, bizzat belediye çalışanlarının, 43 ismi listeye kaydettiklerini söylüyor. Bizler, belediye başkanına ‘Giden 43 kişi kim? Ne gerekçeyle gittiler?’ diye sorduk fakat halen cevap almış değiliz. Kimsenin hakkını kimseye yedirmek istemiyoruz. Burada bir haksız kazanç, gayrimeşru yolla adam kaçırmak var ise bunu açığa çıkarmak istiyoruz. Biz, burada milletin temsilcisi olarak kimsenin hakkını yedirmemek için sorularımızı soracağız. Belediye olarak tanımadığınız insanlara nasıl pasaport verirsiniz? Böyle dolaplar sebebiyle insanın aklına her şey gelebilir. Eğer bu giden isimler doğru insanlar ise neden gidip açıktan pasaport için kendileri müracaat etmediler? Ya da bu isimleri neden açıklamıyorlar? Madem biz belediye meclis üyesi isek her şeyi bizlerle paylaşmaları gerekir. Pazartesi günü (12 Nisan) Milletvekili Veli Ağbaba’nın katılımı ile Malatya’da basın toplantısı da yapacağız”

Olayın odağındaki Malatya Kişisel Gelişim Dünyası Derneği başkanı Mehmet Sait Aytekin ise konu ile ilgili 2 aydır süren bir soruşturmanın olduğunu söyleyerek yaşananlar hakkında detay paylaşamayacağını belirtti.

Aytekin, Almanya’ya giden 45 kişinin dernek üyesi olmadığını belirterek “Belediye encümen kararıyla, ‘çevre bilinci oluşturmak’ amacıyla oluşturulan bir projeydi. Biz de bir sivil toplum kuruluşu olarak destek olduk. Almanya’dan hayırsever bir iş adamının, çevre bilinci ile ilgili sivil toplum kuruluşları üzerinde bir çalışmasıydı” ifadelerini kullandı.

Mehmet Sait Aytekin, Almanya’ya giden 45 kişinin hangi kriterler doğrultusunda seçildiği konusunda ise bir fikrinin olmadığını söyleyerek şöyle devam etti:

“Kişilerin kimler olduğunu bilmiyorum. Bu tümüyle belediyenin çalışmasıydı. Yeşilyurt Belediyesi encümen kararı ile yapıldı. Mülkiye başmüfettişleri konuyla ilgili soruşturma yürütüyor. Yine belediyenin de kendi açmış olduğu bir soruşturma mevcut. Ben de bu sebeple ifade verdim. Bizler dernek olarak dezavantajlı öğrenciler için sınav-motivasyon, hızlı okuma teknikleri konularında eğitimler veriyoruz. Okullarda gönüllü olarak çalışmaktayız” dedi. (PİRHA- Malatyahaber, BusabahMalatya)

- Advertisment -