Ana SayfaVİDEO HABEREtyen Mahçupyan’la İnsanı Anlamak: “Don’t Look Up” ekonomisi

Etyen Mahçupyan’la İnsanı Anlamak: “Don’t Look Up” ekonomisi

Eğer filmleri öyle sınayacaksak, bir derinlik verecekse öyle bir derinliği yok. Ama fikirsel bir şey söylüyor aslında. Yani görüntüler aslında öyle bir önermeyi tamamlıyor. O önerme de bizim halimizin tekrardan sergilenmesi. Gözüken o.

Don’t Look Up filmiyle ilgili ne düşünüyorsunuz? Herkes çok beğendi. Ben pek beğenmedim filmi, bence kötü bir film. Niye bu kadar sevdi insanlar?

İyi yakalanmış bir fikir ve o fikri biraz ıcığını çıkararak sergilenmesi gibi geldi. Özellikle biraz kolaya da kaçılmış olabilir, biraz da bir tür yüzeysellik, zaten yaptığımız şey ne, hayat ne. Zaten her şey o kadar yüzeysel diye de bakılabilir. Ama bende çok iz bırakan bir film değil. Eğer filmleri öyle sınayacaksak, bir derinlik verecekse öyle bir derinliği yok. Ama fikirsel bir şey söylüyor aslında. Yani görüntüler aslında öyle bir önermeyi tamamlıyor. O önerme de bizim halimizin tekrardan sergilenmesi. Gözüken o.

İnsanı Anlamak kitabında Zihnin Handikapları diye bir bölüm var. Orada Bill Gates Vakfı’nın yaptığı bir araştırmadan yola çıkarak “İstatistiklerden ve matematikten niye kaçıyoruz”u anlatmışsınız. Zihin-zihniyet-istatistik, dolayısıyla zihin-zihniyet-ekonomi ilişkisiyle ilgili ne konuşabiliriz?

İstatistik çok zor bir alan. Çünkü insan zihnine uygun değil. İnsan istatistiği ancak kendisini çok zorlayarak anlayabiliyor. İnsan zihni nedensellikler üzerinden çalışıyor, akıl yürütmeye şartlanmış. Öyle dizayn edilmiş. Evrimin çıkarttığı bir sonuç bu ve de dolayısıyla kendi çevresine baktığı zaman gördüğü türlü çeşitli olaylar arasında birtakım bağlantılar, birtakım örüntüler arıyor. Bu örüntüler olmadan anlayamıyor zaten. Dolayısıyla bunları yapması şart. Öte yandan bunları yaptıkça daha kolay adapte oluyor. Özellikle tekrarlanabilir olaylarda çok daha hızlı hareket edebiliyor. Bunun dışına çıktığımız zaman biraz kaotik bir dünya var. “Nedensellik kurmayacağım ben” dediğimiz zaman, envai çeşit veri var. Mesela doların fiyatı var, patlıcanın fiyatı var tekil bir şey olarak ve de aynı zamanda da diyelim ki çevrende gördüğün üç-beş tane genç insanın yaşadığı bir iş arama epizodu var. Sen bunların bir şekilde bağlantılı olduğunu hissediyorsun ama bağlantılıymış gibi davranmamaya karar veriyorsun.

Devamı ve daha fazlası Serbest TV YouTube kanalımızda ve Serbest POD’da…

- Advertisment -