Ana SayfaVİDEO HABER“Herkesle görüşürken ve barışırken Esad’la görüşmemenin hiçbir mantığı ve anlamı yok”

“Herkesle görüşürken ve barışırken Esad’la görüşmemenin hiçbir mantığı ve anlamı yok”

“Sayın Cumhurbaşkanı ‘Monşerler Türkiye’nin sorunlarını bilmez’ diyor, biliyorum; ama yanılıyor. Türkiye’de Kürt sorununu ilk gören hariciyecilerdir. Bizler Türk toplumundan kopuk insanlar değiliz. Ama toplumdan kopuk olan galiba şu anda hükümet. Suriye sorunu Türkiye için çok önemli bir sorundur. İvedi bir şekilde halledilmesi gerekir.”

Programın tamamını izlemek için:

Uzun süredir Suriye meselesinden söz edilmez oldu. Ukrayna–Rusya harbi de bunda etkili oldu elbette ama Suriye Türkiye için cidden çok önemli bir mesele haline geliyor.

Hatırlayacaksınız, hükümetimiz Suriye’ye askeri bakımdan müdahale etti. Aslında amaç Müslüman Kardeşleri Suriye’de yönetime ortak etmekti. Esad bunu kabul etmeyince zaten içeride sıkıntılı olan durum bir iç harp halini aldı.

Geriye dönüp baktığımızda biz mi Esad’a daha çok kazık attık yoksa Esad mı bize çok büyük bir kazık attı aslında belli. Suriyeli mülteciler Türkiye’ye, hükümetin rakamlarına göre 40-50 milyar dolara mal oldu. Tabii askeri harekât dolayısıyla sarf edilen masrafları, açıklanmadığı için bilmiyoruz.

Suriyelilerin Türkiye’deki ekonomik ve sosyal dokuyla uyuşmayan hareketleri ileride Türkiye için çok büyük sorunlar yaratacak. Türkiye’de yabancı düşmanlığını ortaya çıkartabilir bunlar.

Bu mesele basit bir mesele değil. Her ne kadar bizim basınımızda mümkün mertebe üstüne örtü konsa da, halının altına süpürmekle mesele halledilmez. Zamanında Kürt meselesinde de benzer bir tutum izlenmişti. Mesela Hatay’da bazı ifadelere göre Suriyeliler ‘Biz artık çoğunluğuz’ demeye başlamış.

Sayın Cumhurbaşkanı bir süre önce çok haklı olarak, “Suriyelileri göndereceğiz” demişti. Ama sonra aniden dil değiştirerek, “Hayır, Suriyeliler kalacak” dedi.  Zannediyorum ki yaklaşan seçimler dolayısıyla Suriyelilerin kendisi için oy kullanabileceğini düşündü. Bu mesele böyle halledilemez.

Giderek artan yerel çatışmalar bir bakarsınız büyür ve önlenemez hale gelir. Bu iş Türkiye açısından hayati bir sorundur. Sayın Bahçeli her soruna ‘beka sorunu’ diyor ama Türkiye’nin ciddi ve asıl beka sorunları ekonomi sorunu ve mülteci sorunudur. 4-5 milyon Suriyeliyi besliyor olmanın iftihar edilecek bir yanı yoktur. Bunun Türkiye ekonomisine çok ciddi yükü vardır.

Suriyeli mülteciler meselesini bir yabancı düşmanlığı meselesi olarak görmemek lazım. Sayın Cumhurbaşkanı “Monşerler Türkiye’nin sorunlarını bilmez” der, biliyorum ama yanılıyor. Türkiye’de Kürt sorununu ilk gören hariciyecilerdir. Bizler Türk toplumundan kopuk insanlar değiliz. Ama toplumdan kopuk olan galiba şu anda hükümet. Suriye sorunu Türkiye için çok önemli bir sorundur. İvedi bir şekilde halledilmesi gerekir.

Herkesle görüşürken ve barışırken Esad’la görüşmemenin hiçbir mantığı ve anlamı yoktur. Evet, biz Suriye politikamızda hatalıyız. Esad bize fatura çıkaracak diye endişe etmeyelim. O da zor durumda. Mutlaka Suriye ve mülteciler meselesini halledelim.

- Advertisment -