Ana SayfaVİDEO HABERYalım Eralp’le Dünya Dönüyor | Türkiye bir kez daha kendi...

Yalım Eralp’le Dünya Dönüyor | Türkiye bir kez daha kendi ayağına kendisi sıktı

“Sonunda İsveç ve Finlandiya NATO’ya üye olacaklar. Batı ile ipleri toptan kopartmak istiyorsak bu tabii ki bir yol. Ama dünyada saygınlığımız ne kadar kaldıysa -ki pek saygınlığımız kaldığını sanmıyorum-, bu saygınlığa daha da darbe indirecektir. Yazık oldu. Gereksizdi.”

Programın tamamını izlemek için:

Haftanın konusu Türkiye’nin İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliği konusundaki ikircikli tavrı. Türkiye bu üyeliklere sıcak bakmadığını söyledi. Bu, Türkiye’nin imajına çok ciddi zararlar vermeye başladı, beklenildiği üzere. Kanadalı bir senatör Türkiye’nin NATO’dan atılmasını teklif ediyor, birtakım NATO üyeleri “Türkiye’yi niye üye yaptık” diye içlerinden konuşuyor. Bakmayın siz ABD’nin, NATO Genel Sekreteri Stoltenberg’in “Türkiye NATO’nun önemli bir üyesi” demelerine.

İsveç ve Finlandiya’nın üyeliği pazarlık konusu olacak bir şey değildi. Anlaşılan hükümet, bu iki ülkedeki PKK’lılardan şikayetçi. Yalnız şuna dikkat etmek lazım: Bu söz konusu PKK’lıların sesi çıkmıyor, siyasi bir harekette bulunmuyorlar. Rusya’da PKK’nın bürosu var ama hükümet sesini çıkartamıyor.

İsveç ve Finlandiya, dünyanın en saygın ve barışsever ülkeleri arasında. Şimdi bu ülkelerin üyeliğini, şu veya bu şekilde pazarlık konusu etmek, o izlenimi vermek Türkiye bakımından fevkalade sakıncalı.

Türkiye, İsveç ve Finlandiya’yı veto ederse Avrupa Birliği Türkiye’ye ciddi bir ambargo koyabilir. F-16’ların ABD Kongresi’nde görüşülmesinin beklendiği bir sırada bu beyanat Türkiye’yi yaralamıştır. Türkiye bir kez daha kendi kendini ayağından vurmuş oldu.

Sonunda İsveç ve Finlandiya NATO’ya üye olacaklar. Zaten İngiltere ve ABD daha şimdiden, üye olmadan bu iki ülkeye adeta NATO üyesiymişler gibi güvenlik garantisi verdi. Biz ne yapmaya çalışıyoruz, onu anlayamıyorum.

Batı ile ipleri toptan kopartmak istiyorsak bu tabii ki bir yol. Ama dünyada saygınlığımız ne kadar kaldıysa -ki pek saygınlığımız kaldığını sanmıyorum- bu, saygınlığa daha da darbe indirecektir. Yazık oldu. Gereksizdi.

PKK konusunda “Bu terörist bir kuruluş, bunu nasıl kabul edersiniz” diyor bizimkiler. Biz zamanında sonradan terörist dediğimiz FETÖ olayını göklere çıkarıp el üstünde tutmadık mı? İsveç ve Finlandiya da dese ki “Biz yanılmışız, bu yanılma hakkı sadece size verilen bir hak mı?” ne diyeceksiniz?

Nereden bakarsanız bakın Türkiye’nin bu çıkışı çok lüzumsuz bir şey oldu…

- Advertisment -