Ana SayfaHaberlerGündemAP, G-7 ülkeleri ve BM'den Kaşıkçı açıklaması

AP, G-7 ülkeleri ve BM’den Kaşıkçı açıklaması

 

Avrupa Parlamentosu, Suudi Arabistan Konsolosluğu'nda öldürülen gazeteci Cemal Kaşıkçı hakkında toplandı.

 

Genel Kurul'da düzenlenen özel oturumda konuşan AB Dişişleri ve Savunma Politikasi Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, AB'nin bundan sonraki tavrının "Suudi yetkililere bağlı" olduğunu söyledi.

 

Mogherini, "Dünyanın neresinde olursa olsun bir gazeteciye karşı işlenen suç, konuşma özgürlüğüne, topluma, değerlerimize karşı işlenen bir suçtur. Şimdiye kadar Suudi yetkililerden yapılan açıklamalar geride çok fazla şüphe ve cevaplanmayan bir çok soru bırakıyor. Suudi Arabistan'dan Türk yetkililerle işbirliği içinde olmasını istedik" dedi.

 

Avrupa Parlamentosu'ndaki siyasi gruplar adına yapılan konuşmalarda ise Suudi Arabistan'a demokrasi ve insan hakları konularında da sert eleştirilerde bulunuldu.

 

Grupların çoğunluğu Riyad'la ilişkilerin gözden geçirilmesi ve Suudi Arabistan'a silah ambargosu uygulanmasını istedi.

 

Avrupa Parlamentosu konuya ilişkin olarak yarın Strasbourg'da bir karar tasarısı oylayacak.

 

G-7 ÜLKELERİNDEN ORTAK KINAMA

 

Almanya, ABD, Birleşik Krallık, Fransa, İtalya, Japonya ve Kanada'dan oluşan G-7 ülkelerinin dişişleri bakanları, Cemal Kaşıkçı’yla ilgili açıklama yayınladı.

 

G-7 ülkeleri dışişleri bakanları açıklamada Kaşıkçı’nin öldürülmesini kınadı. Suudi Arabistan’in gazetecinin ölümü konusunda pek çok soruyu yanıtsız bıraktığı belirtildi.

 

Açıklamada, "Suudi Arabistan'ın Türkiye ile tam işbirliği içinde, güvenilir, saydam ve hızlı soruşturma yürütmesine yönelik beklentimizi tekrarlıyoruz" ifadeler yer aldı.

 

BM: TÜRKİYE'DEN SORUŞTURMA TALEBİ GELİRSE DEĞERLENDİRİRİZ

 

Birleşmiş Milletler de, Suudi gazetecinin öldürülmesine ilişkin Türkiye'den soruşturma talebi gelirse değerlendireceklerini duyurdu.

 

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in sözcülerinden Farhan Haq, BM soruşturmasının başarılı olması için tarafların işbirliği yapması gerektiğini ifade etti.

 

 

- Advertisment -