Ana SayfaDış HaberDünya İslam Birliği Genel Sekreteri İsa: Le Pen ile inanılmaz sohbetler yapıyoruz

Dünya İslam Birliği Genel Sekreteri İsa: Le Pen ile inanılmaz sohbetler yapıyoruz

Dünya İslam Birliği (Rabıta) Genel Sekreteri İsa Fransız aşırı sağcı lider Le Pen hakkında konuştu: “Onunla iyi bir ilişkimiz var. Ne zaman Fransa'ya gitsek Bayan Le Pen ile görüşüyoruz. Birbirimizle konuşurken çok şeffafız. Diyalog içinde arkadaşız. Anlayışa dayalı dostluğu paylaşıyoruz” dedi.

Suudi Arabistan merkezli Dünya İslam Birliği Genel Sekreteri İsa İslamofobik söylemleriyle tanınan Fransız aşırı sağcı siyasetçi Le Pen ile inanılmaz sohbetler yaptığını ifade etti.

Dünya İslam Birliği (Rabıta) Genel Sekreteri Şeyh Dr. Muhammed el-İsa, aşırı sağcı bir İngiliz düşünce kuruluşuyla yaptığı söyleşide İslamofobi ve Gazze’deki savaş hakkında açıklamalarda bulundu.

2016’dan beri Mekke merkezli uluslararası İslami STK’ya başkanlık eden eski Suudi Arabistan adalet bakanı el-İsa, Londra’daki Policy Exchange’de konuştu.

Rabıta Genel Sekreteri,  İslamofobi ve İsrail’in Gazze’ye karşı savaşı da dahil olmak üzere çeşitli konulara değindi.,

Etkinlik sırasında yapılan belki de en ilgi çekici yorumlarda İsa, Fransız aşırı sağcı lider Marine Le Pen ile sık sık ve verimli görüşmeler yaptığını söyledi.

İsa, “Onunla iyi bir ilişkimiz var. Ne zaman Fransa’ya gitsek Bayan Le Pen ile görüşüyoruz” dedi.   “Birbirimizle konuşurken çok şeffafız… Diyalog içinde arkadaşız. Anlayışa dayalı dostluğu paylaşıyoruz” ifadelerini kullanan İsa, “Fransa’dayken, cumhuriyetin değerlerine saygı duymalıyım. Yoksa onların değerlerine saygı göstermeden nasıl devlete girebilirim?” diye konuştu.

“[Le Pen] bana anlattıklarımın gerçek İslam olup olmadığını sordu. Evet dedim, bu İslam ve ben Dünya İslam Birliği’nin temsilcisiyim.”

Müslümanların yaşadıkları ülkelerin anayasasına, yasalarına ve hakim kültürüne saygı göstermeleri gerektiğini vurgulayan İsa, Le Pen ile görüştüğü diğer konular hakkında ayrıntıya girmedi, ancak bunların siyasi olmaktan ziyade doğası gereği “entelektüel” olduğunu vurguladı. Siyasetle uğraşmadığını ve bunun yerine “halkın iradesine” saygı duyduğunu söyledi.

“Tartıştığımız tüm entelektüel noktalar üzerinde anlaştık. Harika bir sohbetti.”

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un AP seçimleri sonrası aldığı erken seçim kararının ardından ilk turda, oyların yüzde 34’ünü alan aşırı sağcı Le Pen’in Ulusal Birlik Partisi birinci çıktı. İsa konuşması sonrası bir soruya cevaben Ulusal Birlik Partisi’nin “ya sev ya terk et” söylemine hak verdi. “Yaşadığınız ülkeyi sevmiyorsanız orayı terk etmelisiniz” diyen İsa, Le Pen’in İslam karşıtı açıklamaları hakkında ise yorum yapmaktan kaçındı.

Hamas’ı da İsrail’i de kınıyorum

Gazze’deki savaş konusunda İsa Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’in güneyine yönelik saldırısını kınadığını ve İsrail’in o zamandan beri yürürlüğe koyduğu “toplu intikam”ı da kınadığını söyledi.  İsrail hükümetinin tüm Yahudi halkını temsil etmediğini ve Hamas’ın Filistinlileri temsil etmediğini ifade eden İsa, Filistinlileri temsil edenin kurumun Filistin Yönetimi olduğunu da sözlerine ekledi.

- Advertisment -