Ana SayfaDış HaberUNRWA: Gazze'de her gün 10 çocuk bir veya iki bacağını kaybediyor

UNRWA: Gazze’de her gün 10 çocuk bir veya iki bacağını kaybediyor

İsrail'in Gazze'ye yönelik savaşından çocuklar orantısız bir şekilde etkileniyor; her gün on çocuk bir veya iki bacağını kaybediyor. Diğer organlarını kaybeden çocuk sayısı ise çok daha fazla. Verilere göre 21 bin çocuk kayıp. 4 bin çocuğun enkaz altında olduğu tahmin ediliyor.

BM Filistinli Mültecileri Destekleme Kurumu (UNRWA) Başkanı Philippe Lazzarini yaptığı açıklamada, İsrail’in Gazze’ye yönelik savaşı nedeniyle her gün on çocuğun bir veya iki bacağını kaybettiğini ifade etti.

UNRWA Genel Sekreteri Philippe Lazzarini, Cenevre’de gazetecilere yaptığı açıklamada, “Temel olarak her gün ortalama 10 çocuğumuz bir ya da iki bacağını kaybediyor” dedi.

BM Çocuk Fonu UNICEF’in verilerine atıfta bulunan yetkili, bu sayıya kollarını ve ellerini kaybeden çocuk sayısının dahil olmadığını hatırlatarak, “bu sayıdan çok daha fazlasına sahibiz” dedi.

Lazzarini, “Günde on çocuk, bu acımasız savaşın 260 günü aşkın sürmesinin ardından yaklaşık 2 bin çocuk anlamına geliyor” dedi.

UNRWA Başkanı, ampütasyonların çoğunlukla “oldukça korkunç koşullarda, bazen de anestezi olmadan” gerçekleştiğini vurguladı.

Lazzarini, Gazze’deki çocukların savaşta “ağır bir bedel” ödediğini söyledi.

21 bin çocuk kayıp

Pazartesi günü Save the Children tarafından yayımlanan bulgulara işaret eden yetkili, Gazze’deki savaşın kaosu nedeniyle 21.000’e yakın çocuğun kayıp olduğunun tahmin edildiğini söyledi.

Raporda, en az 17 bin çocuğun refakatsiz ve ayrılmış durumda olduğu, yaklaşık 4 bininin enkaz altında kaybolduğu ve bilinmeyen sayıda çocuğun toplu mezarlarda olduğunun tahmin edildiği belirtildi.

Bu rakamlar, geçen yıl Ekim ayında başlayan savaştan bu yana İsrail tarafından öldürülen en az 37 bin 658 kişi arasında yer alan binlerce çocuğa ekleniyor.

Masumiyetin kaybı: Gazze’de çocuk olmak nasıl bir şey?

UNRWA, Gazze’ye yapılan yardımların neredeyse tamamını koordine ediyor, ancak Lazzarini, ajansın amansız saldırılar ve fon sıkıntılarıyla karşı karşıya olduğunu belirtti.

Yıllardır önemli ölçüde yetersiz fonlanan kurum, İsrail’in Ocak ayında Hamas’ın 7 Ekim’deki ani saldırısında 13 bin Gazzeli çalışanından bir düzine kişiyi kesin bir kanıt sunmadan suçlamasıyla krize sürüklendi.

Aralarında eski Fransız Dışişleri Bakanı Catherine Colonna’nın da bulunduğu bir dizi soruşturma, UNRWA’da bazı “tarafsızlıkla ilgili sorunlar” tespit etti ancak İsrail’in başlıca iddialarını destekleyen kanıt sunmadığını vurguladı.

Lazzarini, BM’nin iç denetim organı tarafından yürütülen ayrı bir bağımsız soruşturmanın sürdüğünü ve 14 UNRWA çalışanının soruşturulduğunu söyledi.

Suçlamalar, birçok ülkenin UNRWA’ya sağladığı fonları durdurmasına yol açtı.

ABD ve İngiltere dışında pek çok ülke ödemeleri yeniden başlattı ancak Lazzarini, fonlama sıkıntılarının devam ettiğini söyledi.

Lazzarini, Salı günü yaptığı açıklamada, “Ağustos sonuna kadar nakit paramız var” dedi ve ajansın “yıl sonunu kapatmak için yaklaşık 140 milyon dolarlık bir açığı” olduğunu ekledi.

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarında hayatını kaybeden sivillerin sayısı artıyor.

Ölü sayısı 37 bini aştı

Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığı’nın açıklamasında, İsrail saldırılarında 7 Ekim’den bu yana 37 bin 658 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi. Bu rakamlara enkaz altında kalan ve naaşlarına ulaşılamayan 10 binin üzerinde sivil dahil değil.

Saldırılarda 86 bin 237 kişi de yaralandı.

- Advertisment -